Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

sint-petrusschool knutselt mee aan pad in kasteelpark

Dommelarm van gekleurd zaagsel...

De paden in kasteelpark Stapelen fungeerden vroeger tijdens kerkelijke feestdagen als processieroute. Deze wegen, waar alleen de paters en hun familie overheen mochten lopen, werden met kleurrijk zaagsel versierd. Boxtelaar Gerard Timmermans blies deze traditie nieuw leven in en zorgt voor zo'n pad, dat op zondag 27 september om 11.30 uur wordt ingewijd, voorafgaand aan Dommeltheater. Leerlingen uit groep 7 van de Sint-Petrusschool leverden een belangrijke bijdrage...

Eigenlijk wilde Timmermans het pad al creëren tijdens de festiviteiten in de spiegeltent. ,,Uiteindelijk bleek dat er zóveel activiteiten in het kasteelpark georganiseerd werden dat ik daarvan heb afgezien. Toch bleef het idee door mijn hoofd spoken." De Boxtelaar kwam in contact met landschapsarchitecte Edith Kolkman, die net als hij betrokken is bij de inrichting van Stadslandgoed Stapelen. ,,Ze vertelde dat de Dommel zich vroeger vertakte in het kasteelpark. Deze rivierarm wordt in de toekomst gevisualiseerd met stapstenen. Het leek me mooi om ook met een zaagselpad de vorm van de Dommelarm te tonen. En dat idee paste weer heel goed bij het evenement Dommeltheater."

Timmermans gaat zaterdag aan de slag met het zaagselpad, dat ongeveer 65 meter lang is. ,,Ik kleur het zaagsel met duurzame ecoline. Aan de zijkanten komen alle kleuren van de regenboog, het zaagsel in het midden wordt blauw. Hiermee beeld ik de Dommelarm uit met de kleurrijke gemeenschap van Boxtel die aan de oever staat."

vouwexpert

Het 'zaagselwater' zou echter niet compleet zijn zonder waterdiertjes, lelies en bootjes. En daar hebben de leerlingen van de Sint-Petrusschool voor gezorgd. ,,We hebben er de laatste tijd iedere week aan gewerkt", vertelt Raf Blokland. ,,We zijn in verschillende groepjes opgedeeld. Ieder groepje knutselde hetzelfde. Zelf heb ik een boot in elkaar gezet. In totaal hebben we er vijftien gemaakt."

Simen Eikelboom, door klasgenoten 'de vouwexpert' genoemd, maakte een zwaantje dat is gebouwd uit allerlei stukjes papier. ,,Ik vouw graag en vond deze zwaan op YouTube. Uiteindelijk heb ik er vier uur thuis aan gewerkt", lacht de jongen, terwijl hij ook een uiltje toont dat op dezelfde manier is gevouwen. Pieter van der Steen was van de 'afdeling vissen'. ,,Ze zijn wel een stuk groter dan de boten", lacht de leerling. ,,We hebben ze gemaakt van papier. Aan de binnenkant hebben we wat wc-papier gestopt, zodat de vissen dikker lijken." Ook Loekie Krull maakte een vis. ,,In álle kleuren. Ik noem hem dan ook regenboogvis."

Initiatiefnemer Timmermans legt de kinderen uit dat alle bootjes, ijsvogels en vissen op stokjes komen te staan, zodat het een kleurig decor wordt in het kasteelpark. ,,Het ziet er geweldig en kleurrijk uit", vindt hij. De onthulling van de Dommelarm van zaagsel vindt zondag 27 september om 11.30 uur plaats in het kasteelpark. ,,En we komen allemaal kijken", roepen de leerlingen van de Sint-Petrusschool in koor. (Foto's: Annelieke van der Linden).

Afbeelding