Samen met toenmalige cultuurwethouder Tossy de Man opende museumvoorzitter Jan van Homelen in maart 2014 museum MuBo in Sint-Ursula. (Foto: Marc Cleutjens).
Samen met toenmalige cultuurwethouder Tossy de Man opende museumvoorzitter Jan van Homelen in maart 2014 museum MuBo in Sint-Ursula. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

NOG GEEN OPVOLGER VOOR MUSEUMVOORZITTER VAN HOMELEN

'MuBo kwam erg voortvarend tot stand'

HENK VAN WEERT

Anderhalf jaar na de opening staat het Boxtelse museum MuBo er goed voor. Dat stelt bestuursvoorzitter Jan van Homelen, Hij vindt de tijd rijp om het stokje over te dragen. Een opvolger is er nog niet, maar die wordt beslist gevonden. De oud-burgemeester is zelf op zoek naar een geschikte kandidaat om zijn functie als museumvoorzitter over te nemen.

Het is deze maand precies drie jaar geleden dat de stichtingsakte van Museum Boxtel (afgekort tot MuBo) werd vastgesteld door notaris Monique van 't Hooft. Van Homelen vormde het eerste bestuur samen met gildehoofdman Jacques Habraken en Peter Vermeulen, voormalig depotbeheerder van museum Kempenland in Eindhoven. ,,Ik ben gevraagd door het gemeentebestuur om museumvoorzitter te worden. Aanvankelijk twijfelde ik wel even; als oud-burgemeester had én heb ik niet de ambitie om me gemeentelijk te profileren", vertelt Van Homelen.

VIER COLLECTIES

Het verzoek van toenmalig wethouder Anton van Aert om een bestuur kreeg Van Homelen nadat een rapport was verschenen waarin het lokale museumbeleid- en aanbod op een rijtje was gezet. Én nadat adviesbureau HEVO een inventarisatie had gemaakt over gebouwen die geschikt zouden kunnen zijn om diverse afzonderlijke collecties samen te voegen.

,,En daarbij was wel wat te overwinnen", blikt de scheidende museumvoorzitter terug. ,,We hadden tenslotte in 't Hofje een prachtig museum Piet Dorenbosch met heel actieve en enthousiaste vrijwilligers." Daarnaast had de gemeente de collectie Gaudéte (volksdevotie) overgenomen. Bovendien wilden het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris en de inmiddels opgeheven stichting Hendrik Verhees participeren in het museum.

Bij de overdracht van de collectie werd met de mensen van museum Piet Dorenbosch een convenant gesloten om de essentie van een heemkundig museum te bewaren. Elk van de vier participanten leverde twee leden voor een raad van toezicht om het onderling vertrouwen te waarborgen en te bevorderen. ,,Maar onlangs heeft die raad zichzelf opgeheven en getransformeerd in een driemanschap dat geen bestuursverantwoordelijkheid meer draagt, maar het bestuur met raad en daad bijstaat", zegt Van Homelen. ,,Een bewijs dat er een organisatie van gelijkgestemden is neergezet, die zich een plaats heeft verworven in de plaatselijke gemeenschap."

GLAS IN LOOD

Dit jaar heeft MuBo al meer dan het dubbele aantal bezoekers getrokken dan in het eerste jaar en dat vindt de vertrekkende voorzitter bemoedigend. ,,De wisselexposities zijn in trek en zeker ook de lezingen die daarbij gegeven worden. Het lokte veel mensen naar de achtervleugel van Sint-Ursula die het gemeentebestuur ter beschikking stelde."

Verdeeld over drie verdiepingen heeft MuBo daar 640 vierkante meter expositieruimte waarin naast aandacht voor lokale historie ook plek is ingeruimd voor kunst. Én voor religie. Gevraagd naar het mooiste museumstuk van MuBo wijst Van Homelen resoluut naar het glas-in-loodraam dat afkomstig is uit het afgebroken klooster Sint-Charles dat tot in de jaren negentig nabij de huidige noordelijke oprit van de rijksweg A2.

Een reden om het gebrandschilderde raam uit te verkiezen tot favoriet geeft Van Homelen ook: ,,Ik was jarenlang bevriend met een jongen uit een gezin dat bij het klooster woonde en kende de plek dus heel goed. Maar ik ben blij dat niet alleen het katholieke gedachtegoed in MuBo in beeld wordt gebracht, maar ook de islam via voorwerpen van de Marokkaanse en Turkse moskee. Een echte verrijking."

De scheidende voorzitter prijst de inzet van de zestig MuBo-vrijwilligers. ,,Hun betrokkenheid bleek al bij de inrichting van het museum en de verbouwing die daarvoor nodig was. Maar ook daarna, bijvoorbeeld bij het opstellen van de beschrijvingen van het expositiemateriaal en het bemannen van de receptie." Terugblikkend zegt Van Homelen dat de totstandkoming van MuBo erg voortvarend ging. ,,En dat komt met name door een heel brede belangstelling voor lokale historie én door mensen die bereid zijn de armen uit de mouwen te steken."

En het museum ontwikkelt zich nog altijd dankzij die vrijwilligers. ,,Zo is vorige week nog besloten om eenmaal per maand op vaste momenten publieksrondleidingen te gaan verzorgen." Dat ook de jeugd nadrukkelijk bij de exposities wordt betrokken, juicht Van Homelen toe. ,,Hierdoor gaat het museum pas echt leven. De kinderen brengen hun ouders mee naar MuBo in plaats van andersom. Zo hebben ze zich onlangs uit kunnen leven als kunstschilder in het kader van het Van Goghjaar. Prachtig toch?"

INFORMEEL AFSCHEID

Tijdens een vrijwilligersavond op woensdag 30 september neemt Jan van Homelen op informele wijze afscheid van museum MuBo. Een opvolger is zoals gemeld nog niet gevonden. ,,Ik heb al gesprekken gevoerd met diverse mensen, maar om uiteenlopende redenen haakten zij af. Maar mijn lijstje is nog niet volledig afgestreept..." Maar mensen die interesse hebben om de voorzittershamer over te nemen, kunnen zich ook uit eigen beweging melden. Dat kan via e-mail: info@muboboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Samen met toenmalig cultuurwethouder Tossy de Man opende bestuursvoorzitter Jan van Homelen in maart 2014 museum MuBo in Sint-Ursula. (Foto: Marc Cleutjens).


JUDITH ROMME VERHUIST KLEDINGZAAK

'Bij Juud' naar Molenstraat

Half april opende Judith Romme een damesmodezaak aan de Breukelsestraat in Boxtel. De onderneemster heeft na een succesvolle start besloten een nieuw pand te betrekken. Aan de Molenstraat 3, dichter bij het winkelhart, opent Romme morgen, vrijdag 25 september de deuren van haar nieuwe zaak.

Bij Juud is een damesmodezaak waar klanten terecht kunnen voor nieuwe kleding. Begin dit jaar trok Romme de stoute schoenen aan om in Boxtel haar eigen winkel te starten. ,,We zijn nu al uit ons jasje gegroeid en dat maakt de verhuizing naar een nieuw pand noodzakelijk", aldus Romme. Ze opent haar winkel in het pand aan de Molenstraat waar voorheen damesmodezaak Graziëlla was gevestigd.

De Boxtelse onderneemster bood voorheen kleding aan die reeds gedragen was. Door de vele reacties van klanten, is ze erachter gekomen dat nieuwe kleding beter aanslaat. Bij 'Bij Juud' is dameskleding te koop tegen een betaalbare prijs.

openingsweekend

Ter gelegenheid van de opening van Bij Juud aan de Molenstraat houdt Romme een feestelijk openingsweekend. Klanten zijn vrijdag 25 en zaterdag 26 september vanaf 10.00 uur welkom in haar damesmodezaak. De eerste honderd betalende klanten ontvangen een leuke goodiebag. Kijk voor meer informatie over 'Bij Juud' is www.bij-juud.nl.

Boxtel

Palestijnse jongeren

Momenteel verblijven tien Palestijnse jongeren in kasteel Stapelen. In het kader van de Vredesweek is de groep uit Betlehem te gast bij de paters assumptionisten. Vanavond, donderdag 24 september vertellen zij over hun bijzondere leefsituatie in de ridderzaal. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom.

Filosofie op Stapelen

In de ridderzaal van kasteel Stapelen verzorgt Hennie Verstappen maandag 28 september een introductie over filosofie. Onder de titel 'Filosofische kijk op... zingeving' wordt onder meer ingegaan op socratische denk- en gesprekswijzen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur; de toegangsprijs bedraagt vijf euro.