'burgerparticipatie is een leerproces'

Ingang Vorst zorgt voor discussie én bezorgdheid

Nadat het plan Vorst A bekend werd bij de leden van Rond Kerk en Orion (RKO), vond al gauw een informatiebijeenkomst plaats in voormalig café De Trol waar inwoners hun zegje konden doen over de herinrichtingsplannen. Nagenoeg niets werd gedaan met alle tips die deze avond zijn verzameld. Een kwalijke zaak, zegt Stefan van den Nieuwenhof namens de leden van Rondom Kerk en Orion en de Commissie Ruimtelijke Ordening. ,,We zetten ons niet in voor ons eigen belang."

Vijftig inwoners van Lennisheuvel bezochten destijds de bijeenkomst in De Trol. ,,We hingen het plan van de gemeente aan de muur, daarnaast hingen twee alternatieven die door CROL waren ontwikkeld", aldus Van den Nieuwenhof. Dat resulteerde in een wensenlijst met punten die op de avond het vaakst werden genoemd, onder meer een fietspad aan de rechterkant waar mensen vanuit bedrijventerrein Ladonk het dorp binnenrijden. ,,Groot was dan ook onze verbazing toen bleek dat er geen wijzigingen waren doorgevoerd. Niet bepaald een voorbeeld van burgerparticipatie, toch iets wat de gemeente Boxtel hoog in het vaandel heeft staan", aldus Van den Nieuwenhof.

te mooi

Er werd opnieuw contact gezocht met de gemeente, dat eindigde in een gesprek waarbij een mediator aanwezig was. ,,Onze wensenlijst van tien punten werd op het bord geprojecteerd en we bespraken punt voor punt. De gemeente gaf aan dat al onze punten geen probleem waren. We stonden na een tijd verbaasd buiten. Het leek te mooi om waar te zijn", blikt Van den Nieuwenhof terug. ,,En dat was het ook..."

In het definitieve plan was uiteindelijk nagenoeg niets terug te vinden van de input. ,,Al onze tips zijn in de wind geslagen. We hebben meerdere malen gesprekken gevoerd met de gemeente. Terwijl we de tips niet gaven om onze zin door te drijven, maar voor de kinderen die dagelijks op en neer naar school fietsen. En wie weet nou beter hoe de kruising heringericht kan worden dan de inwoners die al jaren Lennisheuvel binnenrijden?"

De vernieuwde entree die er nu ligt, gaat zeker zorgen voor ongelukken, denkt Van den Nieuwenhof. ,,De vertrouwde oversteek die bij groente- en fruitzaak Van den Biggelaar lag, is verplaatst en ligt nu op een ongelukkig punt. Daarnaast ontbreekt er een stuk asfalt tussen pompstation Texaco en het Staartsepad, ik ben erg benieuwd waarom dit is gedaan. Het gevolg is namelijk dat fietsers nu de rijbaan opgaan. En de afslag richting Blusco, die is levensgevaarlijk. Zowel de automobilist als de fietser heeft daar nauwelijks overzicht."

Hij geeft aan dat verschillende projectleiders binnen de gemeente Boxtel veel energie steken in de contacten met Lennisheuvel. ,,Daar zijn we heel erg blij mee. Toch vinden we dat dit proces onacceptabel is verlopen", aldus Van den Nieuwenhof. Wethouder Herman van Wanrooij laat weten binnenkort een afspraak te plannen met een aantal inwoners van Lennisheuvel. Hierbij zullen wijkwethouder Peter van de Wiel en een aantal ambtenaren aanwezig zijn. ,,De burgers hebben een krachtig signaal afgegeven, waardoor we samen kijken waar de fricties liggen. Burgerparticipatie is ook voor de gemeente een leerproces."