Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

drie dagen lang festiviteiten in het dorp

'De Knoestjes' viert feest met álle Esschenaren...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Elf jaar is best een lange tijd", verzuchten Gerrie van der Mee en Frans Knapen. Het duo doelt op de tijd die tussen het 33- en 44-jarig bestaan van De Knoestjes zit. Van der Mee: ,,Gelukkig hebben we over zes jaar, als de blaaskapel vijftig jaar bestaat, wéér de kans een mooi feest te organiseren. Maar eerst hebben we gelukkig komend weekend nog. Ik weet het zeker: het wordt geweldig." Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september staan allerlei activiteiten in Esch op het programma die met het jubileumthema 'Het Beste Recept' te maken hebben, zoals de KenEsch Quiz en een taartenbakwedstrijd.

Met alle leerlingen van de Sint-Willibrordusschool waarmee morgen, vrijdag 25 september een feestje gevierd wordt, 27 teams die deelnemen aan de KenEsch Quiz en 23 kapellen die op vijf pleintjes in Esch optredens verzorgen tijdens de familiedag op zondag is het jubileumweekend van De Knoestjes al een succes te noemen. ,,Je weet van tevoren niet waar je aan begint, maar je merkt dat het echt begint te leven in Esch. Mensen stellen me allerlei vragen over letters die op ramen van woningen hangen. Of dat iets met de quiz te maken heeft? Geen idee", lacht Knapen geheimzinnig. Hij is verantwoordelijk voor het secretariaat en de KenEsch Quiz, terwijl Van der Mee het voorzitterschap van de jubileumcommissie op zich heeft genomen.

Het feestweekend gaat vrijdagochtend al van start op de Sint-Willibrordusschool. Daar krijgen de leerlingen bezoek van mascotte Knoebus, die zich ook tijdens het 33-jarig jubileum liet zien. Vervolgens worden allerlei activiteiten georganiseerd die met het thema 'Het Beste Recept' te maken hebben, zoals hapjes maken. Omstreeks 12.00 uur verzorgt de Essche blaaskapel een optreden op de school.

spektakel

De KenEsch Quiz gaat vrijdagavond van start. ,,We dachten zelf dat ongeveer twintig teams zich zouden opgeven", aldus Knapen. ,,Dat we er nu bijna dertig hebben, hadden we niet verwacht. Iedereen is aan het vissen over de inhoud van de quiz. Die wordt echter pas vrijdagavond bekend." Na de officiële opening van het feestweekend om 19.00 uur, waarbij ook burgemeester Jeannette Zwijnenburg aanwezig is, worden de quizboeken met honderd opdrachten uitgedeeld. Tussen 23.00 en 23.30 uur moeten ze de ingevulde opdrachtboeken weer inleveren bij Ons Café aan de Leunisdijk. ,,En daar blijft het niet bij. Van alle teams moeten minimaal vijf personen aanwezig zijn op zaterdagmiddag. Vanaf 13.30 uur vindt rondom De Es een échte Knoestjesactiviteit plaats met volop spektakel", aldus Van der Mee. ,,Zoiets hebben mensen in Esch nog nooit gezien. De mensen zullen echt zeggen: hoe krijgen De Knoestjes het bedacht..." Tijdens de feestavond in De Es vindt de prijsuitreiking van de quiz plaats.

Daarnaast kunnen mensen op zaterdag ook deelnemen aan een taartenbakwedstrijd. ,,Iedereen krijgt de kans om vóór 11.00 uur een zelfgemaakte taart in te leveren. Alle lekkernijen worden vervolgens beoordeeld en uitgeserveerd", legt Van der Mee uit.

pleintjes

Na twee dagen feest staat ook de zondag in het teken van het Knoestjesjubileum. Liefst 23 kapellen zijn aanwezig om optredens te verzorgen, waaronder De Aggemarvanhuisaf Band uit Boxtel. ,,Trots ben ik ook op de komst van Napoleon's Hijskapel, een groep uit België waarvan één van de muzikanten, die minstens tachtig jaar oud is, volledig in Napoleonkostuum het podium betreedt. Een geweldig clubje dat we vaak tegenkomen op concoursen", zegt Van der Mee. Op het Marktplein, bij Ons Café, De Venakker, Het Nieuwland en voor dorpshuis De Es staan podia, een bar en spelletjes. Terwijl de kapellen 'muziekskes' spelen, kunnen Esschenaren vanaf 13.30 uur gratis deelnemen aan de spelletjes. ,,Op alle pleintjes is weer iets anders te doen en een andere kapel te beluisteren."

Van der Mee en Knapen zijn trots op 'hun' Knoestjes. ,,De club bestaat uit ongeveer dertig mensen, het is geweldig om te zien dat iedereen een bijdrage levert. Ook onze sponsors zijn we erg dankbaar. Het wordt een geweldig weekend. Esch zal in vuur en vlam staan..."