Afbeelding
Foto: Henk van Weert

SPPILL RICHT TERREIN OPNIEUW IN

Waterkelder D'n Tip moet riooloverlast tegengaan

Onder evenemententerrein D'n Tip aan de Barrierweg in Liempde gaat de gemeente Boxtel een waterberging aanleggen. Een betonnen bak met een oppervlakte van 35 vierkante meter wordt drieënhalve meter diep ingegraven om te voorkomen dat in de toekomst de riolen overlopen. Dit is momenteel bij hevige stortregens nogal eens het geval. Na de aanleg wordt het terrein opnieuw ingericht volgens een plan dat is opgesteld door vrijwilligers van SPPiLL.

Maandagavond presenteerde Mart van Dulmen van de SPPiLL-projectgroep Liemt in Uitvoering samen met teamleider Hans Mols van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel de plannen in Het Struifhuis. Zo'n 25 belangstellenden, veelal direct omwonenden van D'n Tip, kwamen op de informatiebijeenkomst af.

Het is de bedoeling dat de waterberging tussen april en juli 2016 wordt aangelegd. Ná de Boeremèrt op Tweede Paasdag starten de graafwerkzaamheden en het karwei moet klaar zijn vóór de kermis (begin augustus), vertelde Mols. Met andere evenementen waarvoor D'n Tip wordt gebruikt, wordt zoveel mogelijk rekening gehouden. Volgende week vindt met diverse organisatoren daarover overleg plaats, meldde SPPiLL-woordvoerder Van Dulmen.

TENTHARINGEN

De ondergrondse waterbak wordt afgedekt met een ruim één meter grond. Die deklaag is stevig genoeg om er de haringen in vast te slaan van feesttenten die regelmatig worden opgebouwd op D'n Tip, verzekerde Mols op vragen vanuit het publiek.

In voorbereiding op de graafwerkzaamheden wordt binnenkort bodemonderzoek gedaan. ,,Eerder onderzoek toonde aan dat op ruim honderd plekken verdeeld over het terrein ijzeren voorwerpen liggen. We hopen dat het alleen maar spijkers zijn, maar dat weet je vooraf niet", gaf Mols aan. Het is niet uitgesloten dat er explosieven zijn achtergebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Maar we verwachten geen spannende taferelen. We moeten nu eenmaal het zekere voor het onzekere nemen."

NATUURLIJKE SPEELTUIN

Als de waterberging is gerealiseerd wordt in het najaar van 2016 een natuurlijke speeltuin aangelegd op D'n Tip. Dat gebeurt op de noordwestelijke punt, op de hoek Rosenlo-Rosenhofstraat. Het ontwerp (afbeelding linksonder) hiervoor is gemaakt door de in Liempde gevestigde tuin- en landschapsarchitect Marja Gijben. ,,Er wordt daarbij veel gebruikt gemaakt van boomstammen en -schijven. We zijn erg ingenomen met het ontwerp", aldus Van Dulmen.

Gelet op de situatie ter plaatse verwacht ambtenaar Mols niet dat de graafwerkzaamheden tot problemen leiden bij omliggende woningen. Om ook hier het zekere voor het onzekere te nemen, worden vooraf alle panden geïnspecteerd. ,,En mocht er onverhoopt scheurvorming plaatsvinden in bijvoorbeeld stucwerk, dan zijn we daarvoor verzekerd", aldus Mols.

De aanleg van de waterberging is niet de enige maatregel om overlopende riolen tegen te gaan. Op een nog nader te bepalen plek in de Rosenhofstraat wordt ook een noodoverstort voor de riolering gerealiseerd. Die werkt als een drukventiel op het moment dat door stortregens de capaciteit van het rioleringstelsel ontoereikend is. Door de klimaatverandering komt steeds vaker ernstige wateroverlast voor. In Liempde gebeurde het de voorbije jaren regelmatig dat tijdens hoosbuien de toiletten in woning onderliepen doordat het riool het vele regenwater niet kon verwerken.