Afbeelding
Foto: Dirk Hardy

TWINTIG BEDRIJVENTEAMS HALEN 15.000 EURO OP VOOR 'HULPHOND'

Reijnders wint eerste Business Battle

MARC CLEUTJENS

Het bedrijfsteam van de Boxtelse firma Reijnders heeft zaterdag de eerste editie van de Brabant Business Battle gewonnen. Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren tekende voor de organisatie van het uitdagende en sportieve evenement dat bovendien geld opbracht voor de stichting Hulphond. Aan het einde van een enerverende dag kon een cheque van 15.000 euro worden overhandigd.

Een klein tevredenheidsonderzoek onder alle deelnemers, gehouden door voorzitter Lenie van Lieverloo van Rotary, was voldoende om de handen op elkaar te krijgen. En daarmee stond zaterdagavond op de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot al vast dat de Brabant Business Battle geen eenmalig evenement is, maar tweejaarlijks op de kalender zal prijken om ondernemingen uit te dagen sportief met elkaar de strijd aan te gaan.

Waar bij wedstrijden als de Boxtelse Ondernemers Trofee de schijnwerpers vooral richt op de directeur of eigenaar van een bedrijf, staan bij de Brabant Business Battle de medewerkers centraal. Met veel enthousiasme meldden de twintig teams zich zaterdagochtend in alle vroegte bij het waterschapshuis in Boxtel, waar onder regie van Rabobank-medewerkers een managementspel werd gespeeld. ,,Alle facetten van het echte bedrijfsleven passeerden de revue", blikt Frank Vekemans terug.

Vekemans was kartrekker van een actieve Rotary-commissie die ervoor zorgde dat een tot in de puntjes geregeld evenement werd neergezet. ,,Het bleek een verdraaid ingewikkeld spel te zijn waar teams zich in het begin aardig op stukbeten. De fictieve verliezen die werden geleden waren groot, net zoals de gevolgen van ontslagrondes en bezuinigingen die moesten worden doorgevoerd. Pas na enige tijd kregen de teams door hoe het spel werkte. Samenwerken en onderhandelen bleken de beste recepten voor een goed resultaat."

COMMANDO'S

Het managementspel werd gewonnen door het team van Van der Velden Rioleringstechniek. Dat werd - met alle andere ploegen - rond het middaguur opgehaald door voertuigen van het ministerie van Defensie, die iedereen naar de kazerne in Oirschot bracht. ,,Dat gebeurde op militaire wijze", grinnikt Vekemans. ,,Met de nodige commando's en bevelen werd iedereen naar buiten gedirigeerd en begon het sportieve middagprogramma."

Op de stormbaan van de Oirschotse legerplaats werd na een pittige warming-up - compleet met opdrukken - een begin gemaakt met een tiental spelonderdelen. Alle teams moesten laten zien dat ze met spierkracht en doorzettingsvermogen tot goede prestaties konden komen. ,,Geen geringe opgave", aldus Vekemans. ,,Onder begeleiding van de militairen werden allerlei facetten van de stormbaan aan de deelnemers voorgeschoteld. Daags na de 'Battle' kreeg ik veel app'jes van mensen met héél veel spierpijn..."

SPIERBUNDELS

Het middagprogramma werd gewonnen door de spierbundels van de Boxtelse firma Reijnders. Die bleken het beste op de stormbaan en pakten zoveel punten dat ze ook de dagprijs in de wacht sleepten. Die bestond onder meer uit een levensgroot banier dat sinds zondag voor de deur staat op bedrijventerrein Ladonk. ,,Iedereen mag weten dat Reijnders heeft gewonnen", lacht de organisator van de Brabant Business Battle. ,,Het team was erg gemotiveerd. Dat bleek al uit het feit dat men zelf met een eigen militaire truck naar Oirschot reed."

Meer ploegen lieten zien mee te doen voor de hoogste eer. De vrouwen van Lions Club Boxtel Belles Amies waren de hele dag in militair tenue gekleed en droegen zelfs tijdens het ontspannen avondprogramma shirts in camouflagekleuren.

Ook de ploeg van Jaap van Dongen, die zich de Goddelijke Lichamen noemde, koos voor een eigen aanpak. Vekemans: ,,Sowieso werd iedereen door ons voorzien van wedstrijdkleding en een programmaboekje. We hebben alles tot in het kleinste detail voorbereid."

PETER VAN UHM

Oud-bevelhebber der strijdkrachten Peter van Uhm kwam 's avonds naar Oirschot om een lezing te houden. Van Uhm is ambassadeur van de stichting Hulphond en vertelde uitgebreid over de rol die een hulphond kan spelen, ook voor militairen die gewond of getraumatiseerd terugkeren van een buitenlandse missie in oorlogsgebieden. ,,Natuurlijk presenteerde Van Uhm ook zijn boek 'Ik koos voor het wapen' dat hij graag signeerde", vertelt Vekemans. ,,Ik denk dat bijna iedereen het boek heeft gekocht."

Het hoogtepunt van de slotmanifestatie was de uitreiking van de cheque. Met de eerste Brabant Business Battle is een bedrag van 15.000 euro opgehaald voor de stichting Hulphond.

FOTO BOVEN: Alle teams die meededen aan de Brabant Business Battle werden onderworpen aan krachtproeven op de stormbaan in Oirschot. (Foto: Dirk Hardy).