Bewoners van de wijk Kalksheuvel hopen door de PHS-plannen verlost te worden van het vele (vracht)verkeer op de Kapelweg. (Foto: Albert Stolwijk).
Bewoners van de wijk Kalksheuvel hopen door de PHS-plannen verlost te worden van het vele (vracht)verkeer op de Kapelweg. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'OPLOSSING WAS NOG NOOIT ZÓ DICHTBIJ'

Bewoners praten mee over spoorplannen PHS

HENK VAN WEERT

Volgende week komt voor de eerste keer een klankbordgroep bijeen om te praten over het zogeheten Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Uit de gemeenten Boxtel en Haaren praten 21 burgers en belangenbehartigers mee over de uitwerking van werkzaamheden. Die zijn nodig in voorbereiding op de sluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat en de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg voor bedrijventerrein Ladonk. Bovendien moet eind dit jaar of begin volgend jaar een voorkeursvariant worden gekozen voor aanpassing van de overweg in de Runsdijk te Esch.

De klankbordgroep bestaat uit tien vertegenwoordigers van een belangengroep en elf andere betrokken inwoners uit Boxtel en Esch. Het aantal aanmeldingen oversteeg de beschikbare plaatsen en daarom is in juli een loting verricht. Daarbij werden de volgende personen gekozen: Ted van den Aker (wijkbewoner Kalksheuvel), Co van den Akker (Stichting Kalksheuvel Leefbaar), Kurt Aulman (wijkbewoner buitengebied Boxtel), Ruud Daverveld (Commissie Ruimtelijke Ordening Lennisheuvel, CROL), Theo van Dooren (heemkunde Esch), Jacques Haans (wijkbewoner Munsel/In Goede Aarde), Pieter Hogendorf (inwoners Esch), Frits Jacobs (BewonersOrganisatie Omgeving Spoor, BOOS in Esch), Aitor Jense (wijkbewoner Breukelen), Ronald de Jong (eigenaar supermarkt Albert Heijn Boxtel), Trix van der Kolk (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, KNHS), Peter Olijslagers (Stichting Contra Colenhoef-Kapelweg, SCCK), Pierre van den Oord (Fietsersbond), Frans van Oorschot (wijkbewoner Kalksheuvel), Frans van der Pasch (wijkbewoner Selissenwal), Henk Renders (wijkbewoner Breukelen), Michiel Sandbergen (wijkbewoner Oost), H. Vorstenbosch (ondernemer), Marie-Antoinette van Steijn (inwoners Esch), Harriët van der Struijk (ondernemer Esch) en Tonny Wagenaars (wijkbewoner centrum Boxtel).

Zonder een discussie te willen voeren via de media, benaderde de Stichting Kalksheuvel Leefbaar de redactie deze week om te reageren op een artikel dat begin september verscheen in Brabants Dagblad. Daar betoogde voorzitter Adriaan van Abeelen van milieuvereniging Het Groene Hart dat de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) overbodig is. Die weg staat gepland vanaf de straat Colenhoef op Ladonk via het gebied De Donders naar de Kapelweg ter hoogte van het zandpad d'Ekker. Van


Opbrengst collecte

De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Boxtel heeft dit jaar 8.060,26 euro opgebracht. Het plaatselijke afdelingsbestuur zegt erg tevreden te zijn met dit resultaat en spreekt zijn dank uit aan alle vrijwilligers die met de collectebus langs de deuren gingen én de mensen die doneerden. Wie de collectant heeft gemist, kan een gift overmaken op giro 26000. Wie volgend jaar collectant wil zijn, kan zich aanmelden bij Jeanne van Dorst, telefoon (0411) 68 60 44.


Abeelen staat de tegenstanders van de VLK bij en zegt dat de rijen auto's die zich dagelijks op de Kapelweg vormen als gevolg van de dichte spoorbomen opde dubbele overweg vanzelf verdwijnen als de dubbele overweg heeft plaatsgemaakt voor een fietstunnel.

CONSTRUCTIEF

Naar aanleiding van de uitlatingen van Van Abeelen vindt voorzitter Co van den Akker van Stichting Kalksheuvel Leefbaar het goed om toe te lichten wat er de afgelopen zeven, acht jaar 'in constructieve zin' is gebeurd. Kern van het probleem was en is volgens hem het verkeer, waaronder het aantal vrachtauto's, door de wijk Kalksheuvel. ,,Tijdens een rondgang door de buurt in de zomer van 2008 raakte de raadscommissie Ruimtelijke Zaken in het bijzijn van de verantwoordelijk wethouder overtuigd van de onaanvaardbare situatie op de Kapelweg en bij en rond de dubbele overweg. Dit werd door de politiek breed gedragen en uitgesproken. De oplossing moest, zoals ook altijd ónze stelling is geweest, in ieder geval haalbaar, betaalbaar, definitief oplossend en tevens een juiste en tweede ontsluiting van het bedrijventerrein zijn", aldus Van den Akker.

In de daaropvolgende jaren zijn er volgens Van den Akker steeds zaken, problemen en partijen bijgekomen die, in combinatie, gezamenlijk het huidige probleem op willen lossen. ,,In het Gemeentelijke Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) heeft de gemeenteraad zich ten doel gesteld om het centrum van Boxtel verkeersluw te maken. Dit wil men onder meer bereiken door het overige verkeer middels ringwegen naar buiten te drukken. ProRail geeft in PHS aan dat de spoorbomen in de toekomst nog vaker gesloten zullen zijn en dat het aantal overwegen sterk wordt gereduceerd."

VERKEERSLUW

In mei van dit jaar is een bestuursovereenkomst gesloten waarin het Rijk, de provincie en de gemeenten de verdeling van de kosten en het budget vaststelden. ,,En die overeenkomst is met een democratisch genomen raadbesluit onderstreept", zegt Van den Akker. ,,In dat besluit is de VLK-weg en een fietstunnel op de plek van de dubbele overweg opgenomen. Een autotunnel op die plek zal veel verkeer aantrekken waardoor de oost/west-as drukker wordt en het probleem feitelijk wordt verlegd naar de Baroniestraat en Van Hornstraat."

Van den Akker wijst erop dat er de afgelopen periode inspraakprocedures en voorlichtingsbijeenkomsten zijn geweest. ,,Als Stichting Kalksheuvel Leefbaar gaan wij ervan uit dat de politiek een goede en overwogen keuze heeft gemaakt. Een keuze waarin het algemeen belang, dus van alle partijen, voorrang heeft gekregen op bezwaren voortkomend uit een persoonlijke woonsituatie, een mogelijk gering zakelijk belang of een al dan niet idealistisch denkbeeld. Dat zij daarbij de punten haalbaarheid, betaalbaarheid, definitieve oplossing van de verkeersproblematiek en een tweede ontsluiting van het bedrijventerrein in ogenschouw hebben genomen is een gegeven. 'Kalksheuvel Leefbaar' zal daarom in de klankbordgroep een positieve bijdrage leveren."