Klanten van de Boxtelse supermarkten kunnen de komende weken extra boodschappen doen voor de Voedselbank. Eerdere acties leverden veel voedingsproducten op voor mensen met een smalle beurs. (Foto: Peter de Koning).
Klanten van de Boxtelse supermarkten kunnen de komende weken extra boodschappen doen voor de Voedselbank. Eerdere acties leverden veel voedingsproducten op voor mensen met een smalle beurs. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NIEUWE ACTIES BIJ SUPERMARKTEN

Extra boodschappen doen voor Voedselbank

MARC CLEUTJENS

De Voedselbank Boxtel-Haaren-Sint-Oedenrode ziet de aanvoer van verschillende houdbare producten verminderen. Voorzitter Arjen Witteveen onderneemt actie met een team vrijwilligers en gaat de komende weken regelmatig posten bij supermarkten. Consumenten wordt geheel vrijblijvend gevraagd of ze een paar extra boodschappen willen doen voor de cliƫnten van de Voedselbank.

Meer dan honderd gezinnen maken wekelijks gebruik van de voedselvoorziening die door de Voedselbank is opgezet. In Boxtel worden de pakketten uitgereikt in de vroegere Molenwijkschool aan het Ronduutje. Ook in de buurgemeenten Haaren en Sint-Oedenrode zijn uitgiftepunten. Volgens Witteveen zijn extra consumentenacties noodzakelijk nu om onduidelijke redenen de aanvoer stokt. ,,We kunnen niet precies achterhalen wat er aan de hand is, maar de toenemende vraag naar voedselpakketten zal ermee te maken hebben", meent de voorzitter. ,,Steeds meer mensen zijn genoodzaakt om een beroep op Voedselbanken te doen en dat is een zorgelijke ontwikkeling."

De Voedselbank in Boxtel heeft momenteel grote behoefte aan houdbare producten zoals koffie, thee, fruitsappen in pak, cruesli en muesli, jam, hagelslag, suiker, blikgroenten, vis in blik, macaroni, spaghetti en rijst. ,,We starten komend weekeinde in winkelcentrum Oosterhof met een eerste actie", vertelt Witteveen. Zaterdag 26 september posten vrijwilligers bij supermarkt Jumbo om klanten te vragen een paar extra boodschappen te doen. Tijdens de Boxtel-Oostdag op zondag 27 september houden we een enveloppenactie die wat extra geld oplevert waarmee we voedsel kunnen kopen."

Een week later worden ook andere supermarkten in Boxtel bij de inzamelingsactie betrokken. Medewerkers van de Rabobank gaan tijdens een doe-dag klanten benaderen van Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat en Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat.

Een ander idee dat de Voedselbank deze week lanceerde is het verzilveren van cheques van de Postcodeloterij. Witteveen: ,,Veel mensen die meespelen in de Postcodeloterij hebben pasjes gekregen voor de actie 'Doe maar lekker duurzaam'. Voor een bedrag van 12,50 euro kan geshopt worden. We horen dat veel mensen de pasjes nog niet verzilverd hebben, maar misschien zijn ze wel bereid om ze in te zetten voor de Voedselbank."