Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ENTHOUSIASTE GIDSEN STARTEN MET VVV-RONDLEIDINGEN IN EN OM DE KERK

'Verhaal Sint-Petrusbasiliek wordt steeds mooier'

MARC CLEUTJENS

Veruit de mooiste gotische kathedraal staat volgens Steven van Groeningen in de Franse stad Amiens. Maar de Sint-Petrusbasiliek die al vele eeuwen beeldbepalend is in Boxtel en wijde omgeving, is volgens de gids óók een prachtig voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst. Onder regie van de nieuwe stichting Petrusmonumenten gaat Van Groeningen met andere gidsen rondleidingen geven in én om de kerk. ,,Mijn favoriete plekje? De vieringtoren! Vijfhonderd jaar oud en helemaal gemaakt van hout, door een timmerman die het moest doen zonder Black 'n Decker."

Met Jan Jaspers, Jan van Beers en binnenkort nog meer gidsen gaat Van Groeningen wekelijks op zaterdag rondleidingen in de Sint-Petrusbasiliek verzorgen. Op afspraak gaat ook op andere dagen de kerkdeur van het slot om alle geheimen van de prachtige gotische kapittelkerk aan het publiek te laten zien. ,,Ik verzorg al bijna dertig jaar rondleidingen en nam veel mensen mee de toren in", vertelt de gids. ,,Nu de stichting Petrusmonumenten er is, ontstaat meer structuur."

PAREL

De rondleidingen worden mede mogelijk gemaakt door Beleef Boxtel. Het gemeentebestuur deed ook een duit in het zakje door een van de centrumvouchers uit te reiken aan de nieuwe stichting. Met een bedrag van duizend euro konden fraaie folders worden gedrukt die momenteel beschikbaar zijn bij de VVV aan de Markt. Eerder dit jaar reikte centrumwethouder Eric van den Broek de voucher uit aan de gidsen van de Sint-Petrusbasiliek. De kerk prijkt inmiddels in de top tien van Boxtelse parels.

,,En parels zijn er om bewonderd te worden", glundert Van Groeningen, die een wandelende encyclopedie is als het gaat om de geschiedenis van de Boxtelse kerk. Elk detail in de kerk kent hij op zijn duimpje; een vragende blik kan rekenen op een boeiend verhaal over gewelven, steunberen, transepten, luchtbogen en contraforten. ,,Wist je dat deze kerk een Romaanse voorloper had? De speklagen die je nu nog kunt zien, stammen uit die tijd. Nadien werd een gotische kerk gebouwd."

Van Groeningen is trots op het bouwwerk dat zo prominent de skyline van Boxtel als een soort baken domineert. ,,Natuurlijk is het leuk als toeristen gaan meedoen aan de rondleidingen", zegt hij. ,,Maar ik denk dat er ook veel inwoners geen idee hebben hoe bijzonder deze kerk is. Hoe meer je leest over de geschiedenis van dit gebouw, hoe mooier het verhaal wordt. En dat verhaal gaan wij als gidsen enthousiast doorgeven aan iedereen die het wil horen."

DICHTER BIJ DE HEER

Van Groeningen wil met zijn gidsen vertellen over de rol die de Sint-Petrusbasiliek door de eeuwen heen in Boxtel heeft gespeeld. Het bloedmirakel dat nog elk jaar wordt herdacht tijdens de Heilig Bloedprocessie betekende een impuls voor het dorpsleven. ,,Bedenk dat Boxtel maar een klein dorp was met een paar honderd zielen. Daar verrees een indrukwekkende kerk die na de vrede van Münster in verval raakte en pas in 1824 weer werd ingezegend door vicaris Van Alphen."

In die jaren werd het ingestorte middenschip herbouwd en werd de kiem gelegd voor het Rijke Roomsche Leven. Uit die periode stammen veel grafmonumenten die nog altijd op het kerkhof te bewonderen zijn. ,,Sommigen hebben een monumentale status en nu er weer begraven kan worden rond de kerk, zie je dat er veel belangstelling is. Natuurlijk, het is een beetje duurder dan op Munsel, maar je ligt wél dichter bij de Heer."

AANMELDEN

Mensen die willen meedoen aan een rondleiding in de Sint-Petrusbasiliek kunnen zich aanmelden bij de VVV aan de Markt in Boxtel. Dat kan telefonisch via nummer (0411) 68 54 43 of via e-mail: rondleidingen@vvvboxtel.nl. De rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur, deelname kost 4,50 euro. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar betalen 2,50 euro.

FOTO RECHTS: Gids Steven van Groeningen geeft op de zolder van de Sint-Petrusbasiliek uitleg over de vieringtoren. (Foto: Gerard Schalkx).