Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

een week lang activiteiten in boxtel voor jong en oud

Duurzaam Boxtel bundelt krachten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Boxtel wordt in de rest van Nederland gezien als kartrekker op het gebied van duurzaamheid. Er gebeurt zóveel in deze gemeente, dat kunnen we niet alleen op de Dag van de Duurzaamheid laten zien. Daarom kozen we er begin dit jaar voor een duurzame week te organiseren", licht Mirjam Bemelmans toe namens allerlei Boxtelse organisaties. Duurzaamheid staat centraal. Tussen zondag 27 september en zondag 11 oktober vinden doorlopend activiteiten plaats, voor jong én oud.

Bemelmans, zelf onder meer actief voor Schaliegasvrij Boxtel, merkt dat in het hele land allerlei duurzame organisaties de samenwerking opzoeken. ,,Samen sta je immers sterk. Ook in duurzaam Boxtel bundelen we de krachten door een week lang activiteiten te organiseren, waarbij iedere organisatie de eigen identiteit behoudt. Boxtelaren kunnen zich een week lang onderdompelen in duurzaamheid. "

Hoewel de officiële opening van de Duurzame Week Boxtel pas op 4 oktober plaatsvindt in de oude boomgaard tijdens de Herfstfair, vinden eerder al twee activiteiten plaats. Zo organiseert Eetbaar Boxtel op zondag 27 september een Foodwalk tijdens de Boxtel Oost Dag. Mensen kunnen kennismaken met al het eetbaars in de vrije natuur, onder leiding van Ankie Stoop van Brabants Landschap en vrijwilligers van Eetbaar Boxtel. De start is om 13.15 uur in winkelcentrum Oosterhof. Aanmelden voor de gratis wandeling is mogelijk via info@eetbaarboxtel.nl. Daarnaast verzorgt Eric Schoones de concertlezing 'Houdbare Noten' op donderdag 1 oktober in de Protestantse kerk. Meer hierover is elders in deze krant te lezen.

Tijdens de Herfstfair wordt de eerste Duurzame Kaart Boxtel uitgedeeld, een initiatief van Jan Juffermans. Hiermee krijgen mensen een duidelijk overzicht van wat er in Boxtel speelt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast staan leden allerlei duurzame organisaties in de oude boomgaard om uitleg te geven over initiatieven. Zo houdt Lokale Agenda 21 een 'fruitdag' waarbij mensen appels kunnen proeven en fruit kunnen laten persen, geeft Transition Town uitleg over de Climate March in december in Parijs en deelt Schaliegasvrij Boxtel zonnebloemen uit om te vieren dat er de komende vijf jaar geen schaliegaswinning mag plaatsvinden.

jeugd

Na de opening is er dagelijks een activiteit in Boxtel. Met herkenbare borden (zie afbeelding bovenaan de pagina) wordt duidelijk gemaakt dat de activiteit bij Duurzame Week Boxtel hoort. In bibliotheek De Meierij wordt dinsdag 6 oktober om 19.30 uur de film 'Koningin van de Zon - wat willen de bijen ons vertellen?' vertoond. De organisatie is in handen van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius. Han Goossens verzorgt een korte presentatie over het bijenprobleem in Nederland. Daarnaast plant Sint-Ambrosius op zaterdag 3 oktober liefst tienduizend krokusbollen in park Molenwijk. Vrijwilligers kunnen zich opgeven via ambrosius.boxtel@gmail.com.

Ook de jeugd wordt bij de Duurzame Week Boxtel betrokken. Bemelmans en Juffermans verzorgen op donderdag 8 oktober een presentatie over 'Fossielvrij' aan derdeklassers van het Jacob-Roelandslyceum. Een dag later, op vrijdag 9 oktober, worden gastlessen over energie gegeven op Boxtelse basisscholen.

Trots is Bemelmans ook op het vastleggen van Godelieve Engbersen, de Tilburgse die op donderdag 8 oktober een presentatie zal geven tijdens een bijeenkomst over duurzame ontwikkeling. ,,Zij stort een kruiwagen vol inspiratie over mensen heen." De avond, die georganiseerd wordt door werkgroep Lokale Agenda 21 in De Kleine Aarde, start om 17.00 uur met een eenvoudige maaltijd. Vervolgens krijgen organisaties de gelegenheid te vertellen wat ze zoal doen op het gebied van duurzaamheid en zijn er gastsprekers, zoals Joost Barendrecht, werkzaam bij het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Na de presentatie van Engbersen wordt de Duurzaamheidsprijs 2015 uitgereikt. Opgeven voor de bijeenkomst is mogelijk via Johan van den Biggelaar, e-mailadres jbi@boxtel.nl.

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten over de Duurzame Week Boxtel. Meer informatie is te vinden op boxtel.transitiontowns.nl.

AGENDA DUURZAME WEEK

Zondag 27 september

Foodwalk Boxtel-Oost        13.15

Donderdag 1 oktober

Concertlezing Protestantse kerk        20.15

Zondag 4 oktober

Herfstfair oude boomgaard        10.00

Dinsdag 6 oktober

Film bibliotheek        19.30

Woensdag 7 oktober

Repair Café De Rots        12.00

Donderdag 8 oktober

Bijeenkomst duurzaamheid DKA        17.00

Vrijdag 9 oktober

Gastlessen basisscholen        hele dag

Expositie Kunstlicht Rechterstraat        10.00

Zaterdag 10 oktober

Zwerfvuilactie Brederodeweg        09.00

Expositie Kunstlicht Rechterstraat        10.00

(Waard)Eren bomen Markt        11.55

Krokussen planten Molenwijk        14.00

Presentatie Energie Coöperatie        15.00

Info gasvrije huizen in Rembrandt        16.00

Zondag 11 oktober

Workshops Van Coothhoeve        hele dag


GEMEENTE BOXTEL STEUNT NIEUWE CURSUS VOOR ADVISEURS

Ecomediairs zetten nieuwe stap op weg naar energieneutrale woningen

HENK VAN WEERT

Wil Nederland zijn duurzame doelstelling halen om in 2050 'energieneutraal' te zijn, dan moet er nog veel gebeuren. Dat beseft ook wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. Deze week gaf hij namens het college van B. en W. opnieuw een klein zetje in de goede richting door tweeduizend euro beschikbaar te stellen om zogeheten ecomediairs op te leiden. Die geven adviezen aan mensen die hun woning willen voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolerende maatregelen.

De gemeente Boxtel werkt aan een lokaal energieakkoord. Eerder werden al provinciaal doelstellingen bepaald. ,,Een halfjaar geleden hebben we samen met enkele andere gemeenten en diverse energiecoöperaties onze handtekening gezet onder afspraken om uiterlijk in 2018 duizend energieneutrale woningen te realiseren", vertelde wethouder Van de Wiel maandagmiddag. Energieneutraal betekent dat bewoners zelf minimaal net zoveel energie zelf opwekken dan dat ze verbruiken. Boxtel telt al drie woningen die aan deze doelstelling voldoen; het zijn de huizen van Gerard Schraverus (Oosterpoort), Stefan de Nijs (Strohulzen) en Jan Juffermans (Apollopad). Om meer mensen over te halen energiebesparende maatregelen te nemen, worden op initiatief van de stichting Urgenda ecomediairs opgeleid. De eerste cursisten gaan morgen, vrijdag 25 september aan de slag. Onder hen Boxtelaar Luc Vroemen.

De Energiecoöperatie Boxtel is op zoek naar vijf gezinnen die ook een 'gasvrij' huis willen met nul op de energierekening, meldde voorzitter Marc Verbeeten maandag tijdens de overhandiging van de cheque. Deze pioniersgroep krijgt een gedetailleerd advies op maat voor aanpassing van de eigen woning.

Met die adviezen kunnen vervolgens offertes worden opgevraagd bij installateurs. De mensen die de cursus tot ecomediair volgen, kijken over hun schouders mee om ervaring op te doen om vervolgens zelfstandig adviezen te kunnen gaan geven.

Zaterdag 10 oktober wordt in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel vanaf 16.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden voor mensen die hun huis gasvrij willen maken. Daar vertellen de drie eigenaren van een gasvrij huis over hun ervaringen.

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel (derde van links) overhandigde de cheque van tweeduizend euro voor de cursus tot ecomediair maandag aan Jan Juffermans. Dat gebeurde bij de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in het bijzijn van (v.l.n.r.) Stefan de Nijs, Gerard Schraverus, Marc Verbeeten, Luc Vroemen en duurzaamheidsambtenaar Johan van den Biggelaar. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding