Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE BIEDT 42 SLAAPPLEKKEN AAN

Boxtel startklaar voor opvang vluchtelingen

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel heeft 42 bedden gedekt voor vluchtelingen. In het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde en het voormalig huis van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat is ruimte beschikbaar om ontheemden een tijdelijke slaapplek te bieden. Voor de opvang van statushouders houdt het gemeentebestuur maandag 28 september een informatieavond waar inwoners kunnen meedenken bij de zoektocht naar woonruimte voor mensen met een verblijfsvergunning.

Het kabinet riep alle gemeenten in Nederland vorige week op met spoed slaapplaatsen aan te bieden om de stroom vluchtelingen uit Syrië op te kunnen vangen. Binnen enkele uren boden de lokale overheden ruim tweeduizend bedden aan. Boxtel kon binnen een uur na de oproep 42 slaapplekken presenteren in De Kleine Aarde en het zustershuis, maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaf vrijdag te kennen nog niet in te gaan op het aanbod. ,,In eerste instantie is gekozen voor grotere locaties omdat de verhuizing dan makkelijker te coördineren is", vertelde een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

De keuze voor De Kleine Aarde en de oblaten is gemaakt omdat deze plekken snel inzetbaar zijn en reeds meubilair aanwezig is. ,,Ook zijn andere noodzakelijke voorzieningen aanwezig, zoals sanitair." In haar berichtgeving sprak het gemeentebestuur van Boxtel haar dank uit aan de paters assumptionisten voor hun snelle medewerking. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hielpen de paters ook bij de noodopvang van Vietnamese bootvluchtelingen. Eerder deze maand werd het zustershuis ook al aangeboden.

,,Een hele bewuste keuze", licht directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting toe. ,,We hebben toekomstplannen met dit gebouw, maar zolang het leegstaat bieden we het graag aan aan mensen in nood. ,,De paters hebben eerder al aangegeven dat ze graag een steentje willen bijdragen aan de vluchtelingenproblematiek. De kamers in het zustershuis zijn nog allemaal ingericht en voorzien van een bed. Als er dus een verzoek tot opvang komt, zijn we er klaar voor."

CALAMITEITENPLAN

Ook nu het COA geen beroep heeft gedaan op de twee Boxtelse locaties, blijven ze volgens de woordvoerder van de gemeente Boxtel in beeld voor noodopvang. ,,Gelet op de toenemende stroom vluchtelingen blijft een ambtelijke werkgroep actief die de opvang van mensen verder voorbereidt, zodat we klaar zijn als er een nieuw verzoek komt van het COA. We werken volgens de regels die zijn vastgelegd in het calamiteitenplan en staan in de startblokken als het nodig is."

De woordvoerder geeft aan dat Boxtel thans plaats kon bieden aan maximaal 42 vluchtelingen. De werkgroep kijkt echter ook naar mogelijke andere locaties, zoals leegstaande kantoren. ,,Onderzocht wordt welke mogelijkheden daar zijn. Kantoren hebben vaak de beperking dat ze weinig sanitaire faciliteiten hebben voor de opvang van mensen."

Met de inwoners van Boxtel wil het gemeentebestuur maandag 28 september verkennen in welke wijken mogelijk opvangplekken beschikbaar zijn voor statushouders. Die openbare bijeenkomst, waarvoor ook maatschappelijke organisaties zijn uitgenodigd, wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis en begint om 19.15 uur. Bij een grote opkomst wordt een tweede bijeenkomst belegd.

FOTO ONDER: Het voormalig huis van de zusters oblaten is beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. (Foto: Peter de Koning).