Bart Verkuijlen was een van de nieuwe Jeugdnatuurwachters die door wethouder Peter van de Wiel werd geïnstalleerd. (Foto's: Albert Stolwijk).
Bart Verkuijlen was een van de nieuwe Jeugdnatuurwachters die door wethouder Peter van de Wiel werd geïnstalleerd. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDSE VERENIGING BEGROET VIJFTIEN NIEUWE LEDEN

Jeugdnatuurwacht al 25 jaar actief

MARGO BARTELDS

Op een akkerrandperceel aan de Heuvelstraat in Liempde zijn zondagochtend onder stralende weersomstandigheden vijftien jeugdige jeugdnatuurwachters geïnstalleerd. Wethouder Peter van de Wiel was ook van de partij op het veldje dat door de jubilerende Jeugdnatuurwacht wordt gebruikt voor buitenactiviteiten.

In aanwezigheid van het bestuur van de Jeugdnatuurwacht alsmede ouders, broertjes en zusjes werden de kersverse natuurwachters na de installatie gefeliciteerd en ontvingen ze van voorzitter Margreet van Ruremonde een oorkonde.

Dit jaar bestaat de Jeugdnatuurwacht in Liempde 25 jaar. Later dit jaar zal aan dit zilveren jubileum op feestelijke wijze aandacht besteed worden. De aankondiging hierover door Van Ruremonde riep bij de jeugdige leden direct enthousiaste reacties op: ,,Feestje, feestje", klonk het vrolijk.

GROENE WOUDLOPERS

Wethouder Van de Wiel was voor de vijfde maal present om de installatie te voltrekken. ,,Het is een van de leukere dingen die ik als wethouder mag doen", verklaarde hij. ,,De gemeente Boxtel vindt het belangrijk dat er goed omgegaan wordt met de natuur. De Natuurwerkgroep Liempde en jullie Jeugdnatuurwachters zijn daarbij heel belangrijk."

De jongens en meisjes die voornamelijk uit groep 7 en 8 van de basisschool komen, waren enthousiast. Ian van der Laan, een van de jongste Jeugdnatuurwachters, vertelde zin te hebben in de activiteiten. ,,Ik vind het leuk om voor de natuur te zorgen", lachte Ian. Fenne Habraken en Dieuwke Scheutjes doken direct nadat ze geïnstalleerd waren in het Doeboek voor Groene Woudlopers dat iedereen cadeau had gekregen.

ONDER DRUK

Wethouder Van de Wiel onderstreepte tijdens de bijeenkomst aan de Heuvelstraat dat de Jeugdnatuurwacht belangrijk is voor Liempde. ,,Onze natuurlijke leefomgeving staat onder druk. De Jeugdnatuurwachters zijn de kleine ambassadeurs voor natuur en leefomgeving en interesseren daarmee hun omgeving ervoor. Nu zijn ze ambassadeurs van de natuur voor hun klasgenoten, straks voor vrienden en collega's."

Kaderlid Hans Bakx maakt als enige al 25 jaar deel uit van de jubilerende Jeugdnatuurwacht. Hij is eveneens lid van de Natuurwerkgroep Liempde. ,,Het is mooi om de jeugd te leren kijken naar en te ontdekken in de natuur", zegt hij. ,,Het wordt echt tijd dat meer jongeren zich gaan aansluiten, zodat het voortbestaan van onze verenigingen gegarandeerd kan worden."

SPINNEN

De Jeugdnatuurwachters genoten van spellen op het akkerrandperceel, waar gespeurd kon worden naar spinnen, krekels en sprinkhanen. Maud van Kollenburg wilde graag mee met gids Bert Habraken en voorzitter Margreet van Ruremonde om spinnen te gaan zoeken, maar is eigenlijk bang voor deze dieren. ,,Ik wil juist van mijn spinnenangst af", lachte ze toen ze een web gevonden was waarin een echte kruisspin zat. Weer een reden om lid te worden van de Jeugdnatuurwacht in Liempde...

FOTO BOVEN: Bart Verkuijlen was een van de nieuwe Jeugdnatuurwachters die door wethouder Peter van de Wiel en voorzitter Margreet van Ruremonde werd geïnstalleerd. (Foto's: Albert Stolwijk).


Vlooienmarkt

rond Pius X

Buurtvereniging Den Berg organiseert zondag 27 september tussen 10.00 en 14.00 uur de jaarlijkse vlooienmarkt. Dit jaar zijn weer allerlei spullen verzameld die op de markt een nieuwe eigenaar krijgen...

Zo kunnen bezoekers snuffelen tussen boeken, speelgoed, audio- en videoapparaten, breekwerk, klokken, religieuze spullen, vazen, kleding en schoeisel, potten en pannen, dierenbenodigdheden en meubilair en lampen. Alle spullen worden per categorie uitgestald. De markt vindt plaats in en rondom jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.


Fenne Habraken en Dieuwke Scheutjes bladeren in het Doeboek voor Groene Woudlopers dat ze ontvingen bij de installatie van de Jeugdnatuurwacht.