Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MINISTER BELOONT EXCELLENTIEPROGRAMMA MBO-SCHOOL

SintLucas trots op waardering Rijk

MARC CLEUTJENS

Een stage in Boston, op studiereis naar China of versneld doorstromen naar een hbo-opleiding van Fontys of zelfs de Northampton University in Engeland. Het zijn prachtige kansen die studenten van mbo-school SintLucas krijgen. Nu minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een extra toelage heeft beloofd, zal de school nog meer tijd, geld én energie steken in de zogeheten excellentieprogramma's.

,,Nee, we worden er niet heel erg rijk van", grinnikt directeur mbo-onderwijs Dorien Verdier van SintLucas. ,,Maar supertrots zijn we wel met de toezegging dat we extra middelen krijgen om onze talenten nog meer uit te dagen om het allerbeste uit zichzelf te halen."

Dat SintLucas grote sommen geld krijgt van het ministerie, zoals deze week in de media werd gesuggereerd, bestrijdt de voormalig schoolleider van de Boxtelse vestiging. ,,Zeker, de minister stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor excellentieprogramma's op mbo-scholen in Nederland. Maar we moeten met veel partijen delen hoor. Maar we krijgen een unieke kans om op onze beide vestigingen, in Boxtel én in Eindhoven, talentenprogramma's versneld uit te rollen."

Talenten ontwikkelen en studenten uitdagen alles te doen voor een goed mogelijk diploma. Dat is de ambitie die SintLucas volgens Verdier wil uitstralen. ,,Dat we als enige mbo-school in Noord-Brabant zijn uitverkoren door de minister, vinden we prachtig. Wat nog mooier is? De waardering die we nu zichtbaar krijgen voor het werk dat we verrichten. Natuurlijk was die waardering van het Rijk er eerder ook wel, maar die bleef wat verborgen."

MEESTER-GEZEL

SintLucas ontwikkelt steeds meer programma's voor studenten die meer willen doen dan een standaard vier jaar durend lesprogramma afwerken. ,,We bieden A-level opleidingen aan die studenten omvormt tot echte toppers. Door extra programma's te volgen, kunnen studenten de waarde van hun diploma fors vergroten en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Ze investeren optimaal in hun eigen toekomst."

In Eindhoven ontwikkelt SintLucas een nieuwe afdeling waar het ontwikkelen van digitale games populair is. Maar ook in Boxtel zullen de impulsen van het geld van minister Bussemaker zichtbaar zijn, zo verwacht directeur Verdier. ,,In Boxtel heeft SintLucas stevig geïnvesteerd in de opleiding creatief vakman. Daar gaan we werken volgens het eeuwenoude principe dat bekend is van het gildewezen: meester-gezel. Studenten gaan aan de slag in het bedrijfsleven en hebben een meester die hen de fijne kneepjes van het vak of ambacht bijbrengt."

Ook de ontwikkeling van het 3D-printen zal in de Boxtelse vestiging van SintLucas een hoge vlucht nemen, zo verwacht de directeur.

In totaal 65 mbo-scholen in Nederland krijgen samen 100 miljoen euro van minister Bussemaker. De bewindsvrouw wil de studenten uitdagen zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied en geen enkele kans onbenut te laten. ,,Nu al zien we dat deze aanpak vruchten afwerkt", zegt Verdier. ,,Op SintLucas zien we dat eigenlijk iedereen iets extra's wil doen en bereid is te investeren in zichzelf."

PRINSJESDAG

SintLucas speelde vorige week tijdens een Prinsjesdag een hoofdrol. Studenten ontwierpen een exclusieve creatie die is bedacht op de school in Boxtel. Aan het project werd meegewerkt door leerlingen van het Summa College in Eindhoven.

In het diepste geheim werkten veertien studenten de afgelopen maanden aan de Prinsjesdag-outfit van de minister. Naast een hoed werden ook ontwerpen gemaakt voor een jurk, jasje, schoenen en een tas. In het Boxtelse atelier aan de Dommel werd gewerkt aan de schoenen, de hoed, een tas en accessoires van gedecoreerd glas en keramiek.

FOTO BOVEN: Minister Jet Bussemaker bracht vorig jaar een werkbezoek aan SintLucas in Boxtel. De bewindsvrouw was enthousiast over de opleiding creatief vakman. (Foto: Albert Stolwijk).