Rafael (rechts) en Tycho hebben zojuist met opa een proefrit gemaakt met ELF. De driewieler op zonnepanelen werd zaterdag op de Markt in Boxtel gepresenteerd. (Foto: Albert Stolwijk).
Rafael (rechts) en Tycho hebben zojuist met opa een proefrit gemaakt met ELF. De driewieler op zonnepanelen werd zaterdag op de Markt in Boxtel gepresenteerd. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL BEGROET ELEKTRISCHE FIETS OP ZONNE-ENERGIE

Driewieler met allure van Tesla

MARC CLEUTJENS

Rafael (6) en Tycho (4) stralen als ze met opa uit ELF stappen. Na Jan Juffermans hebben ze als eerste over de Markt gefietst in een elektrisch aangedreven driewieler waarvan de batterij wordt opgeladen met zonne-energie. Het karretje haalt met gemak 45 kilometer per uur. ,,Gaaf!", roepen de broertjes.

Jan Juffermans, boegbeeld van duurzaamheid in Boxtel, is door de werkgroep Lokale Agenda 21 en de Fietsersbond gevraagd als eerste een ritje te maken in ELF. De drie letters staan voor Electric, Light en Fun en zijn prima gekozen. Fietsen ín de driewieler - er zit ook een dak bovenop - gaat als een speer en is vooral leuk.

,,De zoektocht naar een ideaal en duurzaam vervoermiddel is misschien al twintig jaar bezig en dit zou wel eens een oplossing kunnen zijn om autoverkeer terug te dringen, onder meer in steden", verwacht Juffermans. Hij geniet van de eerste rondjes over de Markt, maar heeft ook enkele bedenkingen. ,,Kun je ELF overal parkeren? En word je nat als het regent? Er zijn namelijk geen deuren aan de zijkant."

SNELHEID SCHEIDEN

Beleidsmedewerker Peter Bezema van de gemeente Boxtel is er ook en is geboeid door het vervoermiddel. ,,Boxtel werkt met de provincie en de grote steden aan plannen voor snelfietswegen en ELF zou daar best op kunnen rijden", denkt Bezema.

Hij geeft aan dat overheden momenteel onderzoeken hoe de groei van het aantal verkeersstromen - naast auto, motoren en fietsen ook steeds meer elektrische fietsen en scooters - een plek gegeven kan worden. ,,We gaan steeds meer scheiden op snelheid om conflicten te voorkomen. Die ontstaan doordat weggebruikers met uiteenlopende vaart over dezelfde weg rijden."

Bezema vertelt dat Boxtel enkele ijzers in het vuur heeft om mee te kunnen liften op snelfietswegen. Niet alleen de fietspaden langs de noord/zuid-as zijn geschikt te maken voor sneller fietsverkeer, ook de route langs het station en via de Molenwijkseweg zijn in beeld. ,,We verwachten over zes maanden meer duidelijkheid te hebben over een mogelijk tracé", zegt de beleidsmedewerker.

ZEVEN UUR OPLADEN

Voorzitter Robert Esseboom van de Creative Cooperation uit Almere is naar Boxtel gekomen om het prototype van ELF aan het publiek te presenteren. De coöperatie - geen bedrijf! - is van plan om vier of vijf productielijnen in gebruik te nemen, zodat aan de vraag naar ELF voldaan kan worden. De eerste productielocatie wordt Ede waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan werken aan de montage.

,,ELF is een product van Organic Transit en wordt door ons in Nederland op de markt gebracht", legt Esseboom uit. Het T-logo op de voorzijde van de driewieler heeft een gelijkenis met het beeldmerk van Tesla. ,,En dat is heel bewust omdat Tesla meewerkt aan de verdere ontwikkeling van deze elektrische fiets. Nu zijn er twee studiemodellen waarmee we presentaties verzorgen. De productie zal de komende tijd verder gestroomlijnd worden. De carrosserie komt in de toekomst uit een 3D-printer, verder worden alleen gerecycleerde materialen gebruikt."

Dat ELF een kostbaar karretje is, betekent dat particulieren niet zo snel zullen 'instappen'. In de Verenigde Staten kost de fiets 8.000 dollar. ,,In Nederland richten we ons in de eerste plaats op bedrijven en overheden. Die kunnen er representatief mee voor de dag komen, maar hun medewerkers ook op een duurzame manier verplaatsen. Ik zie de makelaar al aan komen fietsen met ELF. Geweldig toch!", lacht Esseboom.

ACTIERADIUS

De prestaties van ELF zijn interessant. De op zonnepanelen aangestuurde elektromotor biedt de gebruiker gelegenheid om 45 kilometer per uur te fietsen. De actieradius is zo'n veertig kilometer. ,,Opladen met zonnepanelen duurt zo'n zeven uur, leg je de batterij aan het stopcontact dan kost dat een uurtje." En als de batterij leeg is, is er niks aan de hand. ,,Het is dan een gewone fiets die met trapkracht ook vooruit komt", legt Esseboom uit.

De voorzitter van Creative Cooperation denkt dat de driewieler daarmee geschikt is voor bezorgdiensten en koeriers, die er prima mee uit de voeten kunnen in binnensteden. ,,Met ELF haal je de brandstof uit de stadscentra." Om te hoge snelheden te voorkomen, zit er een begrenzer op. ELF is helemaal in te richten naar de wensen van de gebruiker.

De demonstratie op de Markt lokte enkele tientallen belangstellenden, die graag achter het stuur kropen en merkten hoe soepel ELF over de keien zoefde.

De broertjes Rafael en Tycho hebben genoten van hun ritje over de Markt. De duurzame voordelen van ELF kennen ze doordat opa erover heeft verteld. De zonnepalenen op het dak hebben ze ook gezien. ,,Maar hij is vooral zo lekker snel", lacht Rafael. ,,En het achterbankje zit lekker", meent Tycho.

FOTO BOVEN: Rafael (rechts) en Tycho hebben zojuist met opa een proefrit gemaakt met ELF. De driewieler op zonnepanelen werd zaterdag op de Markt in Boxtel gepresenteerd. (Foto: Albert Stolwijk).

FOTO LINKS: Jan Juffermans maakt kennis met ELF. Het Boxtelse boegbeeld van duurzaamheid mocht de elektrische fiets op zonnepanelen als eerste testen. (Foto: Marc Cleutjens).


Extra Repair Café

in De Rots

In gemeenschapshuis De Rots wordt ter gelegenheid van de Week van de Duurzaamheid een extra Repair Café gehouden. Belangstellenden zijn woensdag 7 oktober welkom van 12.00 tot 15.00 uur om kleding en elektronica te laten repareren.

Op dit tijdstip staan de hobbyreparateurs en naaisters klaar om gratis kleine meubels, kleding, fietsen, elektrische apparaten te repareren. ,,De bedoeling is ook uitdrukkelijk dat de mensen geleerd wordt dat je veel dingen zelf kunt repareren", zegt initiatiefnemer David Andreae van Transition Town Boxtel. Alle artikelen zijn welkom, behalve klokken.

Wie tijdens het Repair Café wil meehelpen bij reparaties, kan zich aanmelden bij Johan de Dreu, telefoon (0411) 67 38 26.

Afbeelding