Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JEU DE BOULESTOERNOOI BLIJFT PUBLIEKSTREKKER IN ESCH

Essche Boeltje is kermis én carnaval...

TONNIE WESSELING

Op de derde zaterdag van september wordt in Esch traditiegetrouw het jaarlijkse jeu de boulestoernooi van 't Essche Boeltje gehouden. Rond half tien was het al een gezellige drukte op het Marktplein in Esch. Onder de vrolijke klanken van draaiorgel Den Brabander kon men zich in het dorpshuis nog in laten schrijven. Van heinde en verre - zelfs van over de grens - waren deelnemers naar Esch gekomen om een ontspannen dagje te boulen.

Omstreeks tien uur heette voorzitter Eric van Roosmalen van 't Essche Boeltje iedereen welkom en presenteerde hij enkele huishoudelijke mededelingen: ,,Er wordt gespeeld met 378 doubletten. Ons nieuwe comité 'Esch voor elkaar' heeft als goede doel dit jaar gekozen voor de Essche senioren".

Van Roosmalen liet de officiële opening over aan burgemeester Jeanette Zwijnenburg van de gemeente Haaren. ,,Het is de eerste keer dat ik dit mag doen", sprak ze. ,,Ik vind dit evenement geweldigs én uniek in Nederland. Ik heb een beetje ervaring, wij gingen vroeger met een setje plastic ballen naar Frankrijk maar dat werd door mijn vader al gauw ingewisseld voor échte ballen. Vader is er al lang niet meer, maar ík heb zijn ballen", onthulde Zwijnenburg ondeugend. ,,Ik heb dus een setje en wie weet doe ik een keer mee. Veel succes en gooi de ballen niet door de ramen!"

HIGH TECH

Via een systeem met houten borden - door de voorzitter vrolijk een high tech vinding genoemd - kon iedereen bekijken waar, wanneer én tegen wie er gespeeld moest worden. Het bord stamt nog uit de tijd van de oprichters van het toernooi, Jan Snellaars en Koen Pillot, 32 jaar geleden.

Zeven jaar geleden werd de organisatie overgedragen aan muziekvereniging Sint-Willibrordus die er met een nieuw comité 'vol gas' tegenaan is gegaan. Burgemeester Zwijnenberg stond ook bij het bord te kijken. ,,Ik vind dat je als burgemeester hier naast je schoenen mag gaan lopen met het predicaat uniek in de wereld. Bovendien wordt voor een goed doel gespeeld. Daar ben ik supertrots op."

In de ochtenduren was in Esch al een bus vol Belgische jeu de boulers gearriveerd, er deden ook Engelsen en Duitsers mee. Jurgen Nouwens uit Tilburg: ,,Wij zijn hier voor de vijfde keer. We speelden een keer met een grote handicap: op een oprit met een lange heg van grote coniferen, iedere keer was er een bal zoek!"

Het team van het Summa College uit Eindhoven ging op de foto met de burgemeester. ,,Wij spelen al 27 jaar hier", vertelde Jorik Benoit, leraar op de school. ,,Ik ben begonnen met mijn vader en broer, maar sinds een jaar of vijf speelt ook onze directeur mee en onze groep groeit nog steeds".

NOOIT PROBLEMEN

Op de finalebaan speelde het team 'Mooi Met Travel Club', bestaande uit de Essche vrouwen Bianca en Karin. ,,We spelen nu tegen professionals, maar dat wil helemaal niets zeggen", lachten ze optimistisch.

Harrie van Brunschot, lid van de organisatie, zei blij te zijn dat Sint-Willibrordus het evenement over heeft kunnen nemen. ,,Het is heel bijzonder dat mensen hier hun tuin of oprit beschikbaar stellen. Iedereen is hier spontaan en we hebben nooit problemen. Dit jaar beschikken we over zo'n vijftien particuliere banen".

Op de oprit van een fraai herenhuis speelden twee doubletten. Hans Landzaad en z'n vrouw uit 's-Gravenzande spelen voor de jeu de boulesvereniging in Vlaardingen en deed voor de veertiende keer mee. ,,Ze zeggen dat Oisterwijk de parel van Brabant is, maar Esch is de glimlach", stelt Landzaad. ,,Het is kermis én carnaval ineen. Een heel uniek dorpsfeest met heel veel respons van de Esschenaren."

Jannie van den Hoek en Joz Bekkers uit Vlaardingen waren op dat moment klaar met hun eerste partij. ,,We hebben de eerste wedstrijd met 13-4 gewonnen", vertelden ze trots. ,,Het is súper, geweldig, het héle dorp werkt mee, dat is eigenlijk waar je hier voor komt. Zó gastvrij. Soms speel je in een tuin en staat de koffie al voor je klaar."

Om de mensen van het ene speelveld naar het andere te brengen, reden er twee tractoren met huifkar. In de middagpauze was er een optreden van de Boxtel City Band, een uur voor aanvang van de finale zorgde blaaskapel De Knoestjes voor een muzikale bijdrage.

Niets wordt aan het toeval overgelaten tijdens 't Essche Boeltje. Bij twijfel komt de meetlat te voorschijn... (Foto's: Albert Stolwijk).
Anika Ferree uit Vught gooide zaterdag de eerste bal in Esch.