Edelherten in de bronsttijd, gefotografeerd in nationaal park De Hoge Veluwe. Het Groene Woud gaat ook onderdak bieden aan deze grote zoogdieren. (Foto: Marc Cleutjens).
Edelherten in de bronsttijd, gefotografeerd in nationaal park De Hoge Veluwe. Het Groene Woud gaat ook onderdak bieden aan deze grote zoogdieren. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BOUW ECODUCT OVER SPOORBAAN BOXTEL-BEST NABIJ

Komst edelhert weer stapje dichterbij

De dag dat het edelhert weer ronddwaalt door nationaal landschap Het Groene Woud nadert. Plannen om een afgerasterd gebied tussen Boxtel en Best in te richten als leefterrein voor het edelhert zijn in de maak, net als het project om een ecoduct aan te leggen over de drukke spoorbaan Boxtel-Best.

Wat enkele jaren nog voor onmogelijk werd gehouden, is nu een kwestie van tijd. Twee jaar nadat gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Noord-Brabant een bedrag van 26 miljoen euro toekende aan Landschappen van Allure, is deelproject Kloppend Hart verder in uitvoering gekomen en wordt gewerkt aan natuurherstel én natuurversterking.

,,Het project Kloppend Hart zorgt ervoor dat het gebroken hart centraal in Het Groene Woud weer hersteld wordt", zei Ger van den Oetelaar uit Liempde destijds bij de toekenning van de miljoenen. ,,Belangrijke onderdelen uit het project zijn de terugkeer van het edelhert, de realisatie van een ecoduct over de spoorlijn en een infocentrum bij De Vleut. Daarnaast omvat het Kloppend Hart vele, wat kleinere projecten van diverse organisaties zoals de Kunststichting uit Sint-Oedenrode, SPPiLL in Liempde en de Stichting Brabantse Boerderij."

PASSEERBAAR

Juist met het edelhert gaat het snel goed komen, zo is de verwachting. Volgens betrokkenen bij het project zal het edelhert opnieuw geïntroduceerd worden binnen een raster dat passeerbaar is voor alle andere dieren. De terugkeer van het edelhert, dat het raster niet kan passeren en dus binnen een afgebakend gebied verblijft, is een belangrijke stap in de realisatie van de ecologische én economische doelstellingen van Het Groene Woud.

De komst van het edelhert wordt volgens de betrokkenen gedragen door alle partijen uit de streek. De dieren worden uitgezet in de natuurgebieden die bekend staan onder de namen De Scheeken, Velders Bos en de Mortelen. Om te voorkomen dat ze gaan dwalen worden grotere afrasteringen geplaatst.