Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PRODUCENT AUTOGORDELBAND VERKAST NAAR ROEMENIË

Van Oerle Alberton sluit in Boxtel

Het bekende Boxtelse bedrijf Van Oerle Alberton, dat is gehuisvest aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk, gaat dicht. Op 1 januari 2016 sluit de firma, die deel uitmaakt van de multinational Autoliv en autogordelbanden produceert.

De productie van autogordelband die thans nog in Boxtel plaatsvindt, wordt overgeplaatst naar Roemenië. Hier wil Autoliv alle productie concentreren om beter te concurreren met andere grote spelers op de wereldmarkt.

Volgens woordvoerder Cees Siermann van Van Oerle Alberton vraagt de markt voor autogordelbanden wereldwijd om een grote productiecapaciteit 'met een scherpe kostenstructuur om voor langere tijd concurrerend te zijn'. ,,Investeringen worden dan ook voor de langere termijn gedaan", stelt Siermann. ,,Daarom wil Autoliv in Roemenië haar productiecapaciteit fors uitbreiden, zodat het autogordelband voor de Europese markt centraal en kostenefficiënt geproduceerd kan worden in grote volumes."

In Boxtel is efficiënt produceren volgens moederbedrijf Autliv niet (meer) mogelijk. Het zijn vooral de lagere productiekosten in Roemenië die tot dit besluit hebben geleid, zo stelt woordvoerder Siermann. In de fabriek in Boxtel werken momenteel 77 mensen. Daarvan zal voor 68 medewerkers geen werk meer zijn na 1 januari 2016. De overige medewerkers blijven voor Autoliv of daaronder vallende productieonderdelen werken. Voor de mensen die ontslag is aangezegd, wordt een sociaal plan opgesteld en start de zoektocht naar een passende baan elders.

RIJKE HISTORIE

Van Oerle Alberton ontstond uit damastweverij Van Oerle - een van de pioniers op industrieel gebied in Boxtel - die tot de verhuizing naar de Schouwrooij was gevestigd aan de Van der Voortweg. In 1964 werd een groot uitbreidingsplan goedgekeurd, waardoor Van Oerle Alberton langs het Smalwater fors kon groeien. Medio jaren tachtig van de vorige eeuw kwam de fabriek steeds geïsoleerder te liggen in de groeiende woonwijk Zandvliet en werd besloten tot verhuizing. Enkele historische bedrijfsgebouwen aan de Van der Voortweg zijn behouden gebleven en kunnen gezien worden als industrieel erfgoed.

Van Oerle Alberton is een van de oudste nog bestaande, in Boxtel gewortelde ondernemingen. In 1850 werd in Boxtel van Oerle's Weverijen opgericht, een firma die bescheiden begon met handweefgetouwen en zich toelegde op de vervaardiging van linnen. In de loop der jaren werd de productie steeds verder geïndustrialiseerd. In het begin van de twintigste eeuw kende Van Oerle's Band- en Damastweverij, zoals de naam toen luidde, twee afdelingen waar samen honderd mensen werkzaam waren.

MARKTLEIDER

In 1898 trok de oprichter Van Oerle zich terug; het bedrijf werd overgenomen door de zoons Frans, Adrianus en Pieter van Oerle. Onder hun leiding groeide de firma naar 125 werknemers. In 1950 werkten er meer dan tweehonderd mensen. Bij de viering van het 125-jarig bestaan in 1975 spitste de productie zich al toe op autogordelband; een kwart van de Europese productie nam het Boxtelse bedrijf toen voor haar rekening. De jaarproductie van de Boxtelse marktleider telde toen vijf miljoen stuks autogordelband.

Drie jaar voordat het 125-jarig bestaansjubileum groots werd gevoerd, was de bedrijfsnaam al veranderd in Van Oerle Alberton. Dat kwam doordat het bedrijf in Britse handen kwam en door de nieuwe eigenaar Marlings Industries werd toegevoegd aan de firma Alberton. In de jaren tachtig van de vorige eeuw besloot Van Oerle Alberton de Van der Voortweg te verlaten. Later kwam het bedrijf in handen van de Zweedse multinational Autoliv.

FOTO BOVEN: Vooraanzicht van Van Oerle Alberton in Boxtel. Het bedrijf sluit op 1 januari 2016 de deuren; voor 68 medewerkers wordt ontslag aangevraagd. (Foto: Peter de Koning).

Archiefopname uit 1981 van Van Oerle-Alberton op Zandvliet. (Foto: Piet van Oers).