Welgeteld 107 motorrijders namen zondag deel aan de jaarlijkse Molenrit van MC Den Boer. Na gratis koffie en cake klonk het startsein: 'Start your engines!'. (Foto: Marc Cleutjens).
Welgeteld 107 motorrijders namen zondag deel aan de jaarlijkse Molenrit van MC Den Boer. Na gratis koffie en cake klonk het startsein: 'Start your engines!'. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

ZONNIGE MOLENRIT VAN MOTORCLUB DEN BOER IN BOXTEL

Steeds meer grijs onder de motorhelm

MARC CLEUTJENS

Hailie (9) uit Spijkenisse is vast de jongste deelnemer aan de jaarlijkse Molenrit van motorclub Den Boer in Boxtel. Met moeder Nicole, opa én oma rijdt ze mee in een fraaie rit door de Kempen. Zondag om klokslag elf uur klonk het startschot voor de toertocht, die elk jaar op de derde zondag van september wordt gehouden.

Hailie en Nicole zijn een uitzondering in het deelnemersveld. ,,Ik zie vooral veel grijze koppen", vertelt een van de deelneemsters. De vergrijzing doet zijn intrede in de motorliefhebberij? ,,Klopt", erkent Theo de Kroon uit Liempde. Hij maakt sinds 1993 deel uit van de toercommissie van Den Boer en ziet de leden ouder worden. ,,Wie nu begint met motor rijden, mag nog geen zware motor rijden.", zegt hij. ,,Pas als je wat ouder bent, mag je kiezen voor meer volume en dat weerhoudt mensen ervan een motor te kopen", denkt Boxtelaar Henk Habraken.

De Boxtelse motorclub heeft de Molenrit al een kleine dertig jaar op de evenementenkalender staan. ,,De tel zijn we kwijtgeraakt", grinnikt De Kroon, die de routes uitstippelt. ,,Vandaag gaan we richting de Achelse Kluis, in totaal rijden we 140 kilometer." Onderweg wordt pauze gehouden op een parkeerterrein. ,,Daar serveren we broodjes en koffie, we hebben zelfs een Dixi bij ons", vertelt Jan Bax uit Boxtel. ,,Het deelnemersveld is te groot om bij een restaurant binnen te vallen, dus nemen we alles mee. Ook een toilet voor de dames..."

Chantal Klijn stapte zondag voor het eerst op de motor, een Honda Virage. ,,Ik kom oorspronkelijk uit België en heb al heel lang een motorrijbewijs. Nu ik zelf weer ga rijden, heb ik eerst weer wat lessen genomen." Klijn is een mooiweerrijder, bekent ze. ,,Als het regent blijft ik binnen." Lachend: ,,Het is meer poetsen dan rijden."

Hailie kan niet wachten tot het startsein klinkt. Dan springt ze achterop bij moeder Nicole. ,,Wat ik moet doen? Goed vasthouden! En als er iets is, geef ik mama een tik op de rug..."