Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRUISENDE UITMARKT IN BOMVOL PODIUM BOXTEL

Liever tien weekeinden in september...

MARC CLEUTJENS

Boxtel is op cultureel gebied een van de voortrekkers in de regio. De Uitmarkt die zaterdag voor het vierde jaar werd gehouden in en om Podium Boxtel was andermaal het bewijs dat nergens in de regio zoveel culturele evenementen te bezoeken zijn als in deze gemeente.

Het culturele leven bruist als nooit tevoren en steeds meer inwoners ontdekken dat er écht heel veel te beleven is in Boxtel. De Uitmarkt is de opmaat voor een nieuw theaterseizoen en liet zien dat samenwerken op cultureel gebied tot prachtige resultaten kan leiden. Podium Boxtel, stichting Bockesprongen en Boxtel Vooruit zetten zich samen in om het publiek bij de start van een nieuwe cultureel jaar op te warmen voor muziek, dans, toneel en cabaret.

Samenwerking is de sleutel tot succes in een steeds drukker wordend cultureel speelveld waarin heel veel evenementen (te) vaak gelijktijdig worden georganiseerd. Tijdens een debat over cultuur in Boxtel, dat voorafging aan de Uitmarkt, werd duidelijk dat meer afstemming noodzaak is. ,,Kan iemand er niet voor zorgen dat september tien weekeinden krijgt, zodat alles beter gespreid kan worden?" Deze prikkelende vraag was begrijpelijk; steeds vaker rijden organisatoren van evenementen elkaar in de wielen.

POTPOURRI

De Uitmarkt was evenals voorgaande jaren een heerlijke potpourri van álle culturele uitingen die in Boxtel op de bühne te zien zijn. Met podia in de theaterzaal en de foyer van Podium Boxtel, maar ook een klein tentje voor singer-songwriters bij het haardvuur en een open podium voor zangkoren in de tuin van SintLucas, bood de Uitmarkt nog meer vertier dan in voorgaande jaren.

Dé klapper was onmiskenbaar de hilarische voorstelling van Teejatergroep Orion, die haar gasten in een heuse saloon verraste met een theaterdiner in westernsfeer en countrymuziek van Dolly Parton, John Denver en Kenny Loggins. Saloon 'The Silver Duck' was the place to be op de Uitmarkt.

Net als het onthullend kijkje achter de schermen van Boxtheater trouwens. In een van de kleedkamers van Podium Boxtel trakteerde regisseur Margit Odems op een sterk staaltje improvisatietoneel door vijf spelers van het bekende Boxtelse gezelschap. ,,Vandaag laten we het publiek zien hoe het er tijdens onze repetities aan toegaat", vertelt Odems.

Met veel humor werden dolkomische sketches opgevoerd waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van erotische opblaaspoppen. ,,In november starten we met repetities voor onze nieuwe voorstellingen in het voorjaar", meldt de regisseur. ,,Publiek kan zich voorbereiden op verrassend locatietoneel op drie plekken, ergens in Boxtel..."

DROOMTRANEN

De Uitmarkt bood een programma dat uitnodigde om te zappen tussen al die verschillende optredens. De slagwerkgroep van fanfare Concordia uit Liempde opende met een swingend optreden waarbij zelfs kliko's als percussie-instrument werden gebruikt om liedjes van Coldplay te spelen. De theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum imponeerde met flarden uit de voorstelling Vrijheidsbeeld, die vorig schooljaar tweemaal een volle zaal trok.

Een van de hoogtepunten van de Uitmarkt was de voorbeschouwing op Droomtranen, een muziekproject van Wim Kuipers, René Cijffers, Joris Cijffers, Marco Wensveen, Rob Housen en Harrie van de Sterren. De voorstelling die volgend jaar in Podium Boxtel wordt opgevoerd, is al uitverkocht. ,,We werken aan een heel bijzonder liedjesprogramma waarin we onder regie van Maarten Melis ook garant kunnen staan voor leuke verhaaltjes", legt René Cijffers uit.

ANGELA'S PROJECT

Veel handen gingen tijdens de Uitmarkt op elkaar voor de leerlingen en oud-leerlingen van de Angelaschool, die zich verenigd hebben in Angela's Project. ,,We zijn nog maar kort bezig, maar hebben vorige week ons podiumdebuut gemaakt op Slowlands", zegt leerkracht Abel Adams trots. In Podium Boxtel wordt zes liedjes vertolkt door de muziekgroep die vijftien jongeren telt. ,,Ons idee is dat muziekonderwijs al op jonge leeftijd aangeboden moet worden", zegt Adams.

Waar in de tuin van SintLucas vooral koren te beluisteren waren - Wereldkoor, Lavendel, Con Fervore en seniorenorkest Buchestelle - waren de andere podia ingeruimd voor muziek. Singer-songwriter Dennis Wels promootte zijn Bruce Springsteen-eerbetoon dat hij op 9 oktober verzorgt in De Rots. One Two Many besloot het programma in de foyer met akoestische covers, in de zaal was het Almost Famous dat afsloot. Eerder was er lof voor het bluesy geluid van Big Lake Tiny.

Wethouder Maruska Lestrade opende de Uitmarkt voor de tweede maal gedurende haar bestuursperiode. ,,Als er iets duidelijk wordt als je hier rondloopt, is dat cultuur leeft in Boxtel", jubelde ze. ,,Wat óók leuk is: de helft van onze inwoners wil zich met cultuur bemoeien. En dat is een heel mooi signaal."

FOTO BOVEN: Optreden van The Orionettes, de dansgroep van Teejatergroep Orion in saloon The Silver Duck. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO ONDER: De slagwerkgroep van fanfare Concordia roert de trom, eh kliko, tijdens de opening van de vierde Boxtelse Uitmarkt.

Afbeelding