Dave Hanhart (rechts) en Roeland Heesbeen luisteren in Podium Boxtel naar de eerste zangoefeningen van de deelnemers aan Jesus Christ Superstar. Alle deelnemers zijn erg enthousiast over de Boxtelse versie van de rockopera. (Foto: Albert Stolwijk).
Dave Hanhart (rechts) en Roeland Heesbeen luisteren in Podium Boxtel naar de eerste zangoefeningen van de deelnemers aan Jesus Christ Superstar. Alle deelnemers zijn erg enthousiast over de Boxtelse versie van de rockopera. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

REPETITIES 'JESUS CHRIST SUPERSTAR' VAN START IN BOXTEL

Kiezen uit twaalf Maria Magdalena's

MARC CLEUTJENS

,,We gaan knallen met z'n allen!" Het enthousiasme spat van de gezichten van alle zangers en zangeressen die in Podium Boxtel meedoen aan de audities voor rockopera Jesus Christ Superstar. Het meesterwerk van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice wordt 18, 19 en 20 maart opgevoerd in de voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel. Een kleine veertig inwoners van Boxtel en Liempde staat te trappelen om mee te doen.

Muzikaal leider Dave Hanhart uit Tilburg geniet als de groep de eerste zangoefeningen laat horen. ,,Wat een volume!", jubelt hij. Ook initiatiefnemer Roeland Heesbeen uit Boxtel is tevreden, over de grote opkomst en de enorme belangstelling die lokaal bestaat voor Jesus Christ Superstar. ,,Sinds de eerste publicaties is de stormloop begonnen. Mensen willen zelfs al kaartjes kopen terwijl de repetities pas deze week beginnen."

De rockopera die in het monumentale kerkgebouw opgevoerd gaat worden, volgt de verhaallijn van de speelfilm uit 1973 en wordt in het Engels opgevoerd. Hanhart kent de productie op zijn duimpje en gaf leiding aan soortgelijke uitvoeringen in Breda, Tilburg en Empel. De regie is in handen van Anke Heesbeen, die Empel voor haar rekening nam. ,,Wat ik vanochtend hoor, maakt me blij", stelt de regisseuse. ,,Ik hoor dat hier talent zit."

JEZUS ALS VROUW

Voorafgaand aan de auditie is de spanning om te snijden in Podium Boxtel. Er is pas enige opluchting als blijkt dat niet iedereen apart hoeft te zingen, maar dat gewerkt wordt in groepjes en ensembles. Er is veel animo voor de hoofdrollen. ,,Alleen al voor Maria Magdalena hebben zich twaalf kandidaten gemeld", vertelt Roeland Heesbeen. ,,Wie afvalt en in een ensemble terechtkomt, hoeft niet te treuren want die groepen krijgen heel veel zangpartijen", vult muzikaal leider Hanhart aan. ,,Je bent dus apostel, melaatse en maakt deel uit van de zingende mensenmassa."

Ook de rol van Jezus is in trek. ,,Ik ben opgegroeid met die dubbelelpee en zou het liefst Judas spelen", vertelt Boxtelaar Theo de Vries. Hij is singer-songwriter en meldde zich aan toen hij hoorde van de Boxtelse versie van Jesus Christ Superstar. ,,Ik denk dat de zangpartijen van Jezus meer op mijn lijf zijn geschreven. Maar ik las ergens dat Jezus ook een vrouw kan zijn. Ach, dan speel ik wel Maria Magdalena haha."

NOSTALGIE

Maarten Melis is ook in de race voor de Jezus-rol. ,,Jezus is in de rockopera een hele menselijke figuur en dat spreekt me aan. Ik doe mee omdat ik altijd ben blijven houden van Jesus Christ Superstar. Ik zou ook graag Pontius Pilates willen spelen hoor. Het is de nostalgie die me hier brengt." Verderop klinkt 'What's the buzz'. ,,Oei, ik krijg nu al kippenvel", lacht Melis.

Liempdenaar John Zwijnenberg deed mee aan meerdere musicals en wil opnieuw aanhaken. En ook Sjef Kuijpers uit Boxtel is lyrisch over de plannen voor de Boxtelse versie van Jesus Christ Superstar. ,,Als je wilt, dreun ik de tekst van de dubbelelpee nu integraal op", lacht hij enthousiast. ,,Ik wil én kan alle rollen spelen denk ik. Zelfs alle vrouwenrollen wil ik voor mijn rekening nemen."

Johan Geerts, ook uit Boxtel, zong onder leiding van dirigent Joop Felix vroeger in jongenskoor Cantasona in de Heilig Hartkerk. ,,Ik dagdroom al 35 jaar dat ik ooit mee mag doen in Jesus Christ Superstar. Toen ik in Brabants Centrum las over de plannen van Roeland, wist ik dat ik me moest aanmelden. Ik zou het mezelf nooit vergeven om deze kans te laten passeren."

Petra Spanjers uit Liempde is opgegeven door een vriendin en ambieert niet één specifieke rol. ,,Ik vind zingen gewoon leuk. Ik deed al mee aan meerdere musicals zoals Hamelen. Het is leuk dat ik zo veel bekenden tref."

ROLVERDELING

Na de audities is gekeken naar de rolverdeling voor Jesus Christ Superstar. De eerste repetitie is gisteravond gehouden; wekelijks op woensdagavond wordt gerepeteerd voor de productie, die ondersteund wordt door Podium Boxtel.