CONCERTLEZING ERIC SCHOONES

Cirkels van muziek en duurzaamheid in Boxtel

Houdbare Noten. Dat is de titel van de concertlezing die de Boxtelse pianist en musicoloog Eric Schoones donderdag 1 oktober verzorgt in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. De lezing is een voorproefje van de Week van de Duurzaamheid die tijdens de Herfstfair van start gaat.

Schoones zal tijdens 'Houdbare Noten' ingaan op recycling in de muziek en in de economie. ,,Kringlopen kennen we uit de natuur - er gaat daar niets verloren - en de nieuwe circulaire economie heeft dat principe nu ook ontdekt", zegt de Boxtelaar. ,,Maar componisten recyclen al vele honderden jaren en je kunt een thema van Paganini misschien niet zo gemakkelijk meer herkennen als het door Rachmaninov wordt gepresenteerd in een totaal nieuw jasje."

Precies zo gaat het bijvoorbeeld bij een tapijttegel gemaakt van oude visnetten, of een golfbal gemaakt van aardappelschillen, zo geeft Schoones aan. Zijn inspiratie komt van musici en wetenschappers. Ervin László zegt bijvoorbeeld: 'Het brein werkt als een antenne. Wanneer je de antenne van je tv bijstelt, kun je ook netten ontvangen die je nog niet kende. Als ik piano speelde, was mijn antenne anders afgesteld dan in het dagelijks leven'.

HERGEBRUIK

Toen Schoones aan Alexander Rinnooy Kan vroeg welke p in het rijtje people, planet, profit een hoofdletter zou verdienen, antwoordde deze 'pneuma, de geest die uitstijgt boven de praktische ambities van alledag.' De Boxtelaar laat tijdens de lezing zogeheten circulaire producten zien en geeft aan de piano voorbeelden van muzikaal hergebruik. Daarna speelt hij nog een klein concert van gerecyclede muziek van onder meer Mozart, Bach, Rachmaninov en Gershwin in verschillende stijlen: klassiek, musical, jazz en new age.

Schoones is actief als pianist, docent en publicist en geeft pianoles in Boxtel en Oisterwijk. Met zijn programma Houdbare Noten treedt hij steeds vaker op, ook tijdens het nationaal recyclingsymposium in Gorinchem.

De concertlezing in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel op donderdagavond 1 oktober begint om 20.15 uur. De toegangsprijs is 10 euro en de opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van een piano voor de Protestantse Kerk.