Lobke Burger over haar kunstwerk: ,,Maria zoals wij haar kennen straalt rust uit, wijsheid en bescheidenheid. Maar hoe was Maria als kind? Opgroeien komt met spelen, vallen en opstaan.
Lobke Burger over haar kunstwerk: ,,Maria zoals wij haar kennen straalt rust uit, wijsheid en bescheidenheid. Maar hoe was Maria als kind? Opgroeien komt met spelen, vallen en opstaan." (Foto: Huub Thorissen) Foto: Huub Thorissen

KUNST OP STAPEL (SLOT): LOBKE BURGER

Maagd Maria in
slotgracht Stapelen

Beeldend kunstenaar Huub Thorissen schreef de voorbije veertien weken de serie Kunst op Stapel over de gelijknamige expositie in het Boxtelse kasteelpark. In het slot van de serie belicht hij 'Heilige Maagd Maria' van Lobke Burger uit Nijmegen.

In de gracht drijft een bijzondere afbeelding van Maria. Het is geen massief beeld maar een open constructie van tweeënhalve meter hoog. Onder in dit beeld staat een klein speels kind in gouden kleur als tegenstelling tot het lichtblauw-turquoise houten bouwsel. De kunstenares maak graag gebruik van contrasten. Is het de bescherming van het kind dat wordt uitgebeeld? Het gekooide kind? Lobke's vader had veel werk met het plaatsen van het beeld. Met doorzettingsvermogen en volharding werden stalen buizen in de bodem geplaatst.