Dit schoolgebouw verdwijnt binnenkort. De gemeente Boxtel stelt drie miljoen beschikbaar om de Michaëlschool grondig te verbouwen.
Dit schoolgebouw verdwijnt binnenkort. De gemeente Boxtel stelt drie miljoen beschikbaar om de Michaëlschool grondig te verbouwen. Foto: Annelieke van der Linden

nadruk op het praktijkonderwijs

Renovatie én nieuwbouw op terrein De La Salle

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De verbouwing van de Michaëlschool staat al een paar jaar op de planning van Saltho Onderwijs. In 2016 lijkt het er echt van te gaan komen. De gemeente Boxtel heeft drie miljoen euro opgenomen in haar begroting voor renovatie én nieuwbouw.

De Michaëlschool bestaat uit twee gebouwen. Het ene gedeelte, waar jongeren tot en met twaalf jaar speciaal onderwijs volgen, stamt uit de jaren vijftig en wordt gesloopt. ,,Het gebouw is sterk verouderd", aldus Ton van Teeffelen, stafmedewerker facilitaire zaken en onderwijs en verantwoordelijk voor huisvestingszaken. Het nieuwe schoolgebouw wordt aan het tweede pand gezet.

Het nieuwe gedeelte is met name bedoeld voor jongeren die speciaal voortgezet onderwijs volgen. ,,Deze leerlingen hebben moeite met leren en worden vooral begeleid naar werk in plaats van een diploma. Daar horen moderne praktijkruimtes bij, zoals kook- en technieklokalen", geeft Van Teeffelen aan. Ook aan voorzieningen voor jongeren die zich met name richten op planten, dieren en buitenwerk wordt gewerkt. ,,Zo willen we ook een kas plaatsen op het terrein. We vinden het belangrijk dat we met de nieuwbouw een aanbod kunnen realiseren dat de leerlingen nodig hebben én verdienen. We zijn heel blij dat de verbouwing er nu eindelijk gaat komen."

25 jaar

Het tweede gebouw van de Michaëlschool stamt uit de jaren negentig en wordt grondig gerenoveerd. ,,Dit pand wordt gestript en opnieuw opgebouwd. Zo komen er nieuwe kozijnen, een nieuw dak en ook de technische installaties, zoals een klimaatsysteem, worden vernieuwd. Het is de bedoeling dat dit pand weer 25 jaar mee kan." In het nieuwe schoolgebouw is ruimte voor maximaal 225 leerlingen.

Het programma van eisen van Saltho Onderwijs ligt inmiddels bij de gemeente Boxtel. ,,Als zij akkoord gaat, beginnen we met de architectenselectie", aldus Van Teeffelen. ,,Het is de bedoeling om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Ik verwacht dat we na volgend jaar na de zomervakantie kunnen starten. Het is de bedoeling dat de vernieuwde Michaëlschool eind 2017 gerealiseerd is."

De stafmedewerker van Saltho Onderwijs geeft aan dat de bouwwerkzaamheden plaatsvinden terwijl leerlingen lessen blijven volgen. ,,Het wordt nog een flinke klus om dat te realiseren, maar we hebben het voordeel dat er twee gebouwen staan."


Karavaan door Boxtel als teken van vrede

Vanwege actuele gebeurtenissen als terreuraanslagen en de verharding in de samenleving tegenover andere culturen, is besloten de jaarlijkse vredesbijeenkomst in Boxtel grootser aan te pakken. Zaterdag 26 september wordt, na een korte introductie in de Protestantse Kerk om 14.00 uur, een wandeling georganiseerd waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Deelnemers aan de Vredeskaravaan wandelen via de Sint-Petrusbasiliek, het gemeentehuis, de Turkse en Marokaanse moskee op Hoogheem naar De Wilgenbroek. Mensen wordt de gelegenheid geboden op een locatie naar keuze aan te sluiten. De verwachting is dat de groep om 14.25 uur de Markt passeert. Ook de Palestijnse jongeren, die deze week op uitnodiging van de Assumptie-Stichting in Boxtel verblijven, lopen mee. Tijdens de wandeling worden spreekwoorden in allerlei talen uitgedeeld. De karavaan is bedoeld voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan vrede en bereid is te luisteren naar iemand uit een andere cultuur.

Mensen die om bepaalde redenen niet mee kunnen wandelen, zijn vanaf 15.00 uur welkom in De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan. Daar kunnen mensen met elkaar in gesprek gaan én kennismaken met een aantal projecten. Zo geeft Elly Zandstra uitleg over een ontmoetingsgroep voor vrouwen die ze wil gaan starten.

Welzijnsinstelling ContourdeTwern geeft uitleg over een burenproject met vluchtelingen. Karin van Ditmars van ContourdeTwern laat weten dat Sint-Joseph, Buro Nieuwkomers en Buurtbemiddeling Boxtel gesprekken voeren over wat te doen met de komst van vluchtelingen in wijken. ,,Vaak zijn mensen onvoldoende behept met de gewoonten en gebruiken van elkaar. Als je daarover met elkaar in gesprek gaat, voorkom je een hoop irritaties." Ze geeft aan dat de organisaties zich momenteel beraden over hoe zo'n project kan worden ingezet.