extra activiteiten op 27 september

Dommeltheater zorgt voor eigen symfonie in Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De organisatie van het Dommeltheater, de vaarstoet die zondag 27 september vanaf kasteelpark Stapelen over de Dommel voert, koos na de evaluatie van de eerste editie voor het thema symfonie. ,,Het klinkt lekker, daarnaast kun je de term veel breder interpreteren. Een symfonie breng je namelijk samen tot stand." En dat geldt ook voor Dommeltheater. Aan het evenement zijn allerlei extra elementen toegevoegd, waarbij volop de samenwerking is gezocht met andere partijen. Dommeltheater zorgt dus voor een eigen symfonie...

Die samenwerking startte al bij het vastleggen van de datum voor Dommeltheater. ,,Iemand van ons organisatieteam zei laatst niet voor niets: september zou eigenlijk uit tien weekenden moeten bestaan", grinnikt Paul van Alphen, voorzitter van stichting Dommeltheater. De organisatie kwam in contact met Kunststichting Boxtel, die op 27 september de tentoonstelling Kunst op Stapel officieel sluit. Beide stichtingen zochten de samenwerking om de programma's op elkaar af te stemmen. ,,Natuurlijk ligt het accent bij Dommeltheater op de vaartocht, maar de toevoeging van extra activiteiten is altijd leuk", legt Van Alphen uit.

De boten starten zondag pas om 15.00 uur aan de tocht door de Dommel, maar om 11.30 uur vindt de inwijding plaats van een gevisualiseerde Dommelarm in kasteelpark Stapelen, mede tot stand gekomen met leerlingen van de Sint-Petrusschool. Meer informatie hierover is elders op deze pagina te lezen. Vervolgens kunnen mensen om 12.00 uur genieten van een concert op de binnenplaats van kasteel Stapelen.

ceremonies

Burgemeester Mark Buijs is uitgenodigd voor de muzikale uitvoering en zal daarna een belangrijke rol spelen in twee korte ceremonies. Hij zal expositie Kunst op Stapel sluiten en kort daarna de nieuwe naam onthullen van de brug die de Raaphof met de Burgakker verbindt. Via Brabants Centrum werd eerder een wedstrijd uitgeschreven waarbij mensen namen konden inzenden voor de brug. Dat leverde 43 reacties op. ,,De straatnamencommissie van de gemeente Boxtel kiest uiteindelijk een naam, ook het college van B. en W. buigt zich erover", legt Van Alphen uit. ,,De persoon die de naam heeft bedacht, mag om 14.45 uur het bordje op de brug onthullen, samen met burgemeester Buijs."

Na de onthulling gaat Dommeltheater van start. Al vanaf 08.00 uur worden de negentien boten in de juiste volgorde in de Dommel gelegd. De stoet vertrekt vanaf kasteelpark Stapelen, nabij De Garage aan het Molenpad worden de boten uit het water gehaald. De deelnemers zijn een mix tussen kunstenaars en inwoners van Boxtel, vertelt Van Alphen. Tussen de boten zit drie minuten, de komst wordt aangekondigd door muziekgezelschappen of soloartiesten aan de oevers die, als ze een seintje krijgen van dirigent Nick van der Veer in de tweede boot, een bijzonder lied spelen: De Dommel, een tekst die geschreven is door Fons van Heesch jr. op de klanken van The River van Bruce Springsteen.

Van onderwerpen als Het Groene Woud en de Slag om Boxtel in 1794 tot waterscouting en riverdance: alle deelnemers hebben hun eigen invulling gegeven aan het thema. Van Alphen: ,,Dat tonen zij op 27 september door middel van hun boten, maar ook door zang, expressie of muziek."

tuinen

In het programmaboekje, samengesteld door Ferdy Steger (Het Communicatieplein) en Piet van Oers, worden alle deelnemers uitgebreid belicht. Van de buurtvrouwen in de omgeving Zandvliet tot vereniging Kunstlicht99 en van Scouting Boxtel tot basisschool De Spelelier: het Dommeltheater speelt in alle gelederen van de bevolking. De programmaboekjes zijn te downloaden via www.dommeltheater.nl en worden voorafgaand aan de vaartocht uitgedeeld. Ook ontvangen omwonenden aan de route een brief met de vraag of ze hun tuin willen openstellen voor publiek. In het programmaboekje is een plattegrond te vinden met geschikte plekken.

Na afloop, omstreeks 16.30 uur, vindt een afterparty plaats in de Deken De Wijsstraat. Stripe Big Band verzorgt een optreden, daarnaast is er een open podium waar de artiesten die aan die oevers stonden, de kans krijgen hun muzikale kunsten te tonen.

Voorzitter Van Alphen geeft aan dat Dommeltheater een blijvertje op de evenementenkalender is. ,,Bewust hebben we gekozen dit evenement om het jaar te organiseren. Het kost behoorlijk wat voorbereidingstijd, ook om voldoende financiƫle middelen binnen te halen. Daarnaast proberen we er bij ieder evenement weer een schepje bovenop te doen. Zo ligt het niveau van deze editie weer iets hoger dan het eerste Dommeltheater. Ik hoop dat veel mensen de moeite nemen te komen kijken."

Dommeltheater is nog steeds op zoek naar vrijwilligers voor zondag 27 september. Met name mensen die willen helpen om de boten te water te laten en er weer uit te halen, zijn welkom. Zij kunnen zich aanmelden via www.dommeltheater.nl.