Op verzoek van activiteitenbegeleider Janneke van den Heuvel doet zorgrobot Zora een reeks gymnastiekoefeningen voor. Zora wordt op de achtergrond bestuurd door een medewerker achter een laptop. (Foto: Peter d Koning).
Op verzoek van activiteitenbegeleider Janneke van den Heuvel doet zorgrobot Zora een reeks gymnastiekoefeningen voor. Zora wordt op de achtergrond bestuurd door een medewerker achter een laptop. (Foto: Peter d Koning). Foto: Peter De Koning

Zorggroep investeert in robot en interactieve Tovertafel

Ontdekkingstocht Elde met techniek

PETER DE KONING

Zingen, lopen, dansen, een spelletje, gymoefeningen voordoen. Zorgrobot Zora draait er zijn kunststof hand niet voor om. Bij Zorggroep Elde verwachten ze veel van deze en andere nieuwe technologische hulpmiddelen. In de locatie Buitenhuis in Esch kwamen gisteren zo'n veertig Elde-medewerkers bijeen om Zora en de eveneens nieuwe Tovertafel van dichtbij te beleven. Het werd een middag vol verwondering en vrolijke verbazing.

Zorggroep Elde zet steeds vaker technologische middelen in die een bijdrage kunnen leveren aan het langer zelfstandig en gezond blijven van ouderen. Hulpmiddelen die ook bijdragen aan meer comfort en gemak en een zo veilig mogelijke woonomgeving. De meest recente aanwinsten op dit gebied zijn zorgrobot Zora en de interactieve Tovertafel. Twee voorbeelden van technologische toepassingen die zorgen voor meer lichaamsbeweging, sociale interactie stimuleren en kunnen bijdragen aan een leuke daginvulling van de cliënten.

Zora is een nieuwe verschijning die reacties oproept. De meeste bewoners van het Buitenhuis in Esch (voor dementerenden) vinden het een schattige pop, een enkeling moet wennen aan dat 'ding'. Gistermiddag kregen Elde-medewerkers een korte demonstratie. Zora liet onder andere zien hoe hij gymoefeningen kan voordoen. ,,Op die manier kan de robot de fysiotherapeut helpen", vertelt beleidsmedewerker Carin Jansen. ,,Als Zora de oefeningen voordoet, kan de therapeut al zijn aandacht richten op de cliënt. Wat we er verder precies mee kunnen, weten we nog niet precies. De komende tijd gaan we ontdekken wat werkt en wat niet. Vanzelfsprekend hebben we contact met de collega's van zorginstelling Vughterstede in Vught, die hebben al enige tijd goede ervaringen met Zora."

Jansen benadrukt dat Zora beslist geen personeel kan vervangen. ,,Voor het personeel is deze robot een aanvulling, een uitbreiding en een interessant hulpmiddel met toegevoegde waarden op het gebied van vermaak, afleiding en beweging. Niets meer en niets minder. Zora werkt ook niet volledig op zichzelf. Op de achtergrond besturen wij de robot via een laptop. Dat is overigens niet heel moeilijk. Na een paar dagen heb je het redelijk onder de knie en merk je dat Zora meer kan dan je denkt."

Goudvissen

Ook de Tovertafel is zo'n technische noviteit in het Buitenhuis. Een geavanceerde beamer die aansprekende beelden projecteert op gladde oppervlakken. In dit geval een gewone houten tafel, dat blijkt prima te werken. Na een paar tikken op het tafelblad, zwemmen er plotseling goudvissen die van richting veranderen als je aan hun staart komt. Sommige vissen schieten snel onder een waterlelie en komen even later weer tevoorschijn. Via de afstandsbediening tovert een medewerker bewegende bloemen op de tafel. Bezoekers die ze aanraken, zien ze snel groeien tot enorme felgekleurde chrysanten en zonnebloemen die weer netjes inkrimpen zodra je ze loslaat. Met hetzelfde gemak vegen de bezoekers geprojecteerde boomblaadjes bij elkaar, alsof een herfstwind ze over de tafel blaast.

De Tovertafel is duidelijk meer dan prachtig speelgoed, weet ook activiteitenbegeleider Janneke van den Heuvel van het Buitenhuis. Ze legt uit: ,,De Tovertafel is vooral voor cliënten die wat verder in het dementieproces zitten. De ontwikkelaars van de Tovertafel onderzochten de veranderingen in de diverse hersenfuncties van dementerenden en constateerden dat ze het langst blijven reageren op beweging, licht en kleur. Dat zijn dus niet voor niets de belangrijkste kenmerken van de Tovertafel. Dit apparaat biedt extra mogelijkheden om passiviteit en apathie bij cliënten tegen te gaan en ze weer wat actiever te maken, al is het maar tien minuten. Activiteit is altijd goed en biedt extra mogelijkheden voor meer communicatie."

De Tovertafel staat op twee locaties van Zorggroep Elde: het Buitenhuis in Esch en Liduina in Boxtel. Zora is voorlopig alleen in Esch te bewonderen.

BOVENSTE FOTO: Op verzoek van activiteitenbegeleider Janneke van den Heuvel doet zorgrobot Zora gymnastiekoefeningen voor. Zora wordt op de achtergrond bestuurd door een medewerker achter een laptop. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO BOVEN: Alsof een herfstwind de boombladeren over de tafel blaast. Medewerkers van Zorggroep Elde ontdekken de interactieve Tovertafel.

Afbeelding