Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Bodemvondsten bij Zonnegolven lokaal interessant

Waterput stuk jonger dan gedacht

Een waterput uit de middeleeuwen, ongeveer 13e eeuw. Die werd verwacht bij opgravingen in de wijk Zonnegolven. Maar het liep anders... De put die gisterochtend werd blootgelegd stamt uit de 16e of 17e eeuw. De specialisten ter plekke waren echter niet minder enthousiast. ,,Heel interessant, zeker voor de lokale geschiedschrijving."

Archeologen stuitten onlangs op middeleeuwse sporen in de nieuwbouwwijk Zonnegolven, tussen de Schijndelseweg en de wijk In Goede Aarde. Gisteren werd een waterput uitgegraven waarvan eerder al sporen getraceerd waren. Op dit terrein werden eerder ook al sporen gevonden van een 13e eeuws boerenerf en een erf uit de Midden-IJzertijd. Van deze laatste zijn deze week de paalsporen teruggevonden van de houten boerderij en enkele schuurtjes.

De boerderij uit de middeleeuwen is in september vorig jaar al opgegraven. Gisteren gingen de archeologen op dit erf diep de grond in. Aanleiding was het ronde spoor dat kort daarvoor was aangetroffen. Tijdens het graafwerk was dat goed te zien: omwoelde aarde in een ronde kom in een verder okergele bodem. Dat duidt mogelijk op een waterput. Maar het bleek anders te zitten... (Foto: Peter de Koning).

Op pagina 5: 'Vondsten verrijken geschiedschrijving van Boxtel'.