GEMEENTE HOUDT BEWONERSAVOND

Boxtel zoekt huisvesting voor extra vluchtelingen

De gemeente Boxtel houdt maandag 28 september een interactieve bewonersavond om de vluchtelingenproblematiek met inwoners te bespreken. Rode draad van de avond wordt de zoektocht naar mogelijke woonruimte voor statushouders die momenteel op grote schaal ook Nederland binnenkomen.

Een week nadat de gemeenteraad een hartstochtelijk pleidooi hield om in actie te komen voor vluchtelingen en in overleg te gaan met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), is duidelijk dat Boxtel geen onderdak kan bieden aan grote groepen vluchtelingen. Daarvoor wordt gezocht naar kazernes en andere grote leegstaande gebouwen zoals kantoren en kloosters. ,,Maar natuurlijk bekijkt Boxtel ook of op kleinere schaal iets gedaan kan worden", zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Met de wijkorganen zijn we al aan het bekijken welke mogelijkheden er zijn om extra woonruimte beschikbaar te stellen."

Boxtel zoekt een plek voor zogeheten statushouders. Dat zijn vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben en recht hebben op een dak boven hun hoofd. ,,Ze hoeven niet in een asielzoekerscentrum te blijven, maar gaan verspreid over het land wonen in reguliere woningen." Vaak zijn dat sociale huurwoningen en om die reden wordt samengewerkt met woonstichting Sint-Joseph.

CREATIVITEIT

Het gemeentebestuur denkt dat meer creativiteit nodig is om voldoende woonruimte te vinden voor de huisvesting van statushouders. ,,We denken juist niet aan sociale huurwoningen, mede door de lange wachtlijsten bij Sint-Joseph", zegt wethouder Marusjka Lestrade. ,,Om die reden willen we bewonersavond houden waar wijkorganen, kerken en maatschappelijke organisaties samen zoeken naar oplossingen. Inwoners nodigen we ook uit om samen met de wijkorganen te onderzoeken of in de wijken plekken zijn die misschien geschikt gemaakt kunnen worden voor huisvesting."

De wethouder sluit niet uit dat gezinnen in tijdelijke noodunits geplaatst zullen worden. ,,Boxtel heeft net als alle andere gemeenten een taakstelling en wil daaraan graag voldoen. Maar dat betekent dat we dit jaar zo'n 55 tot 60 mensen moeten huisvesten. Eerder waren dat er 18 en 24, volgend jaar misschien wel honderd." Het in huis nemen van statushouders, zoals door sommige gezinnen al is geopperd, wordt ontraden. Wel hoopt Lestrade op brede steun vanuit de bevolking. ,,Ik herinner graag aan de jaren tachtig van de vorige eeuw, waarin Boxtel gastvrij was voor honderden Vietnamese bootvluchtelingen. Het zou mooi zijn als we dezelfde gastvrijheid aan de dag kunnen leggen."

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel erkent dat momenteel al enkele locaties in beeld zijn, maar dat daarover niet gecommuniceerd wordt. ,,We willen eerst met onze bewoners aan tafel en inventariseren welke creatieve ideeën onder de bevolking leven."

Op pagina 3: 'Actieve rol Sint-Joseph bij hulp aan vluchtelingen'.