Het donkere zand duidt op de aanwezigheid van een grote komvormige kuil die dienst deed als put. In dit zand is de cirkelvormige bekisting van vlechtwerk zichtbaar. De vindplaats bij Zonnegolven is inmiddels weer toegedekt. (Foto: Peter de Koning).
Het donkere zand duidt op de aanwezigheid van een grote komvormige kuil die dienst deed als put. In dit zand is de cirkelvormige bekisting van vlechtwerk zichtbaar. De vindplaats bij Zonnegolven is inmiddels weer toegedekt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter De Koning

Nieuwbouw zonnegolven loopt geen vertraging op

Vondsten verrijken geschiedschrijving van Boxtel

PETER DE KONING

De waterput die gisteren werd blootgelegd bij bouwplan Zonnegolven, stamt uit de 16e of 17e eeuw. Dat is drie tot vier eeuwen jonger dan vooraf gedacht. Meest duidelijke aanwijzing voor de bijgestelde datering is de bekisting in de put. Die is niet, zoals vooraf verwacht, gemaakt van de stam van een grote eik, maar van gevlochten takken.

In september vorig jaar stuitten archeologen op een groot rond spoor met een doorsnede van vijf meter. Gisteren werd dit spoor uitgegraven en nader onderzocht. Het is geen put in de letterlijke zin. In dit geval is sprake van een meters brede komvormige kuil die vroegere bewoners lieten vollopen met grondwater.

VLECHTWERK

In het midden kwam vaak een bekisting van een boomstam, vlechtwerk of turf. Zulke putten kunnen enkele meters diep zijn en bevatten soms spannende vondsten. ,,Een put is immers typisch een plek waar mensen van alles ingooien. Vaak was dat afval, maar voor archeologen is eeuwenoud afval een bron van informatie", vertelde Fokko Kortlang gisterochtend. Namens adviesbureau ArchAeO begeleidt hij de opgravingen in opdracht van de gemeente Boxtel.

Uiteindelijk bleek de put geen echt bijzondere geheimen prijs te geven, behalve dan de aangepaste datering aan de hand van de gevlochten bekisting. Daar vlakbij kwamen diverse scherven naar boven en afgebroken handvatten van aardewerk potten.

Opvallend was de vondst van een houten schaaltje. Kortlang daarover: ,,Gebruiksvoorwerpen van organisch materiaal zoals hout, zijn vrij zeldzaam omdat ze in de bodem vergaan. Maar liggen ze verstopt in het grondwater, zoals dit houten schaaltje, dan overleven ze veel langer."

Boeren erven

Volgens Kortlang is de put bij Zonnegolven geen superbelangrijke vindplaats, maar voor Boxtel zeker heel interessant: ,,Dit soort putten wordt niet vaak gevonden. Dit is een mooie vondst die weer een onderdeel toevoegt aan de inmiddels blootgelegde geschiedenis van dit gebied, met boeren erven uit verschillende perioden. Hier bevonden zich nederzettingen met uitgebreide gezinnen in eenvoudige boerderijen, vaak op een paar honderd meter van elkaar. Wat we hier vandaag blootleggen, maakt het totaalplaatje weer wat completer. De spullen die hier naar boven komen, zijn interessante toevoegingen aan de vele vondsten in dit gebied."

Nieuwbouw

De vindplaats ligt in het nieuwbouwwijkje Zonnegolven, tussen de Schijndelseweg en de duurzame woonwijk In Goede Aarde. De twintig nieuwe energiezuinige huurwoningen van woonstichting Sint-Joseph staan hier inmiddels en worden binnenkort opgeleverd. Aansluitend start de bouw van achttien koopwoningen. Dit betreft een gezamenlijke ontwikkeling van de bouwbedrijven Slokker Vastgoed en Stam + De Koning en de gemeente Boxtel.

Ruim tachtig procent van deze woningen is inmiddels verkocht. ,,Het archeologisch werk heeft geen invloed op de bouwtijd van de koopwoningen. Dit werk is onderdeel van de totale bouwplanning", verzekerde Kortlang gisterochtend. Aan het eind van de dag ging het gat weer netjes dicht, ter plekke herinnert niets meer aan de opgravingen van gisteren.

in depot

Specialisten van het bedrijf Econsultancy, die gisteren het graafwerk deden, verzamelen alle gegevens en maken een rapportage. Zij verzamelden onder andere enkele stukjes van de gevlochten bekisting om die nader te kunnen bestuderen. De gevonden scherven en spullen gaan voor verdere wetenschappelijk onderzoek naar het provinciaal depot in 's-Hertogenbosch.

FOTO BOVEN: Het donkere zand duidt op de aanwezigheid van een grote komvormige kuil die dienst deed als put. In dit zand is de cirkelvormige bekisting van vlechtwerk zichtbaar. De vindplaats bij Zonnegolven is inmiddels weer toegedekt. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO ONDER: Talrijke vondsten werden uit de diepe put gehaald in de wijk Zonnegolven. De sporen dateren voornamelijk uit de 16e en de 17e eeuw.

Afbeelding