Peter Dirks (rechts) van Toekomst Haaren overhandigde vorig jaar tijdens een gemeenteraadsvergadering de duizenden handtekeningen die mensen hebben gezet onder een manifest tegen de ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel. De Haarense gemeenteraad besloot kort daarna de fusieplannen uit te stellen.
Peter Dirks (rechts) van Toekomst Haaren overhandigde vorig jaar tijdens een gemeenteraadsvergadering de duizenden handtekeningen die mensen hebben gezet onder een manifest tegen de ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel. De Haarense gemeenteraad besloot kort daarna de fusieplannen uit te stellen. Foto: Annelieke van der Linden

bijeenkomst in esch op 7 oktober

Toekomst van Haaren: inwoners zijn aan zet

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bij inwoners uit Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel ligt op woensdag 23 of donderdag 24 september opnieuw een krant van de gemeente Haaren op de deurmat. Het traject om de toekomst van de gemeente te bepalen is een nieuwe fase ingegaan. De burger is aan zet. Zo wordt in ieder dorp een informatiebijeenkomst gehouden. Esschenaren zijn welkom op woensdag 7 oktober in dorpshuis De Es.

Het traject 'Toekomst Haaren' is in te delen in drie fasen, licht Guido von Grumbkow toe. De adviseur van onderzoeksbureau WagenaarHoes werd begin dit jaar bij het traject betrokken. ,,In de eerste fase hebben we, door middel van een huis-aan-huiskrant, scenario's over de toekomst van de gemeente Haaren voorgelegd aan inwoners. We hebben ze de vraag gesteld of ze nog scenario's misten." Dit leverde tweehonderd reacties op en leidde uiteindelijk tot een raadsbesluit, waarin stond dat 36 scenario's zouden worden onderzocht op haalbaarheid. De verschillende scenario's zijn ingedeeld in drie 'hoofdlijnen': zelfstandigheid, herindelen of opsplitsen. WagenaarHoes heeft de 36 scenario's getoetst op negen criteria, met uitzondering van draagvlak. ,,Dat wordt duidelijk tijdens de momenten dat de inwoners de kans krijgen zich te laten horen", aldus Von Grumbkow. De onderzoeksresultaten zijn vanaf volgende week in te zien op de website www.haaren.nl/toekomst.

software

Om de standpunten van inwoners te peilen, worden vier bijeenkomsten gehouden in de periode 28 september tot en met 7 oktober, in ieder dorp van de gemeente Haaren één. Esschenaren zijn woensdag 7 oktober vanaf 19.00 uur welkom in dorpshuis De Es. Daar gaat om 19.30 uur de inwonersbijeenkomst van start. Aanmelden is noodzakelijk; dat kan via een inschrijfformulier op www.haaren.nl.

Van Grumbkow geeft aan dat mensen de kans krijgen zich uit te spreken over wat ze belangrijk vinden in een gemeente. ,,Een groene omgeving, ondersteuning van verenigingen, lastenverlichting: alles kan hierbij aan bod komen. Daarna wordt pas gekeken of deze standpunten passen bij een zelfstandige gemeente, bij herindeling of juist bij opsplitsing." Door middel van speciale software wordt uiteindelijk duidelijk wat de belangrijkste gespreksthema's zijn tijdens de verschillende bewonersbijeenkomsten.

Die software wordt ook gebruikt bij het forum, dat vandaag, donderdag 17 september, gelanceerd wordt op de website www.haaren.nl/toekomst. Bovendien krijgen inwoners ook de kans om online mee te praten over de toekomst van de gemeente. Mensen wordt gevraagd wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Ook de mening over de drie hoofdlijnen en de afzonderlijke scenario's komt aan bod. Het is tot en met 7 oktober mogelijk via dit forum te reageren.

Wethouder Eric van den Dungen noemt het toekomstonderzoek 'een interessant proces'. ,,Naast onderzoeksbureau WagenaarHoes zijn er natuurlijk veel meer partijen bij betrokken, zoals de kerngroep die bestaat uit fractievoorzitters, een klankbordgroep met geïnteresseerde inwoners en de gemeenteraad en het college. Het is interessant om met behulp van de bijeenkomsten er achter te komen wat de bevolking vindt."

Op basis van de resultaten van de inwonersbijeenkomsten en het forum bepaalt de gemeenteraad op donderdag 26 november hoe de derde fase er uit komt te zien. Hierin kunnen inwoners nog eenmaal hun stem laten horen door middel van een 'brede raadpleging'. ,,Hoe die er uit komt te zien, is aan de raad. Er zijn allerlei mogelijkheden, zoals een referendum, een enquête of een bijeenkomst op het dorpsplein", zegt Van Grumbkow. ,,Uiteindelijk moeten we nu gaan trechteren, zodat er één scenario uit komt."

Dat de gemeente Haaren bij bepaalde scenario's afhankelijk is van andere gemeenten, ontkennen Van Grumbkow en wethouder Van den Dungen niet. ,,Draagvlak van de bevolking is echter een belangrijk criterium, waardoor we juist niet vooraf al een selectie wilden maken op basis van het standpunt van andere gemeenten. Alle scenario's worden op dezelfde manier beoordeeld. Op termijn, als de gemeenteraad uiteindelijk een beslissing moet nemen, kan dan een afweging worden gemaakt op basis van haalbaarheid. Bovendien kunnen buurtgemeenten er dan ook anders instaan."