Afbeelding
Foto: Peter de Koning

vanbakkus brengt lied uit voor dommeltheater

Een muzikale ode aan de Dommel...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

En ik weet het zeker, over honderd jaar

zit de Dommel nog in elke Boxtelaar

Ook al emigreer je, je wil steeds terug

naar de Vorsenpoel of Zwaanse Brug

De tweede editie van Dommeltheater staat in het teken van het thema Symfonie. En daar hoort natuurlijk een zelfgeschreven lied bij over de Dommel. Op de klanken van de klassieker The River van Bruce Springsteen klinkt zondag 27 september vanaf verschillende oevers en door verschillende artiesten een zelfgeschreven lied van Fons van Heesch jr. over de rivier die van de Peer tot in de Dieze stroomt...

Fons van Heesch sr. werd door de organisatie van het evenement Dommeltheater benaderd om invulling te geven aan het muziekprogramma. Voordat de deelnemende boten te water gaan, vindt nog een muzikaal gedeelte plaats op de binnenplaats van kasteel Stapelen. Boxtel's Harmonie treedt samen op met zangeres Lieke Beirnaert en na een korte pauze brengt de Boxtelse Cantorij een bijzonder lied ten gehore: 'The Battle of Boxtel'. Dirigent Wil Barten vond een gedicht van generaal Abercrombie over de strijd tussen de Franse en Engelse troepen op Boxtels grondgebied in 1795 en zette de tekst op muziek in de stijl van die tijd.

De Boxtelaar wilde ook graag tijdens Dommeltheater een lied laten klinken. ,,In eerste instantie dacht ik aan de Boléro van Ravel, maar die kan bijna niemand meezingen. Toen dacht ik aan The River van Bruce Springsteen, één van favoriete nummers dat ook nog eens een lied is dat iedereen kent." Hij vroeg zijn zoon Fons jr., zanger van de formatie vanBakkus, een lied over de Dommel te schrijven op de klanken van The River. ,,Ik wist dat Fons jr. goed was in teksten. Zo kan hij enorm goede gedichten voor Sinterklaas schrijven", grinnikt Fons sr.

boxtellied

Na eerst wat informatie via Google te hebben gezocht over de Dommel, zette Fons jr. een tekst op papier. ,,Dat ging eigenlijk vrij snel. Ik ken The River goed, omdat ik hiermee met vanBakkus regelmatig optreed. De melodie zat in mijn hoofd." Onlangs is het nummer opgenomen in de repetitieruimte van vanBakkus, de band die naast Fons jr. bestaat uit Guido van Eijk, William van Houtum en Jeroen van Lier. Boxtelaar Paul van Eijndhoven zorgde voor de begeleiding op saxofoon en Sander Blom voor de opname van het nummer. Fons sr.: ,,Het resultaat is fantastisch. Wat mij betreft hebben we hiermee hét Boxtellied. Ik zorg dat burgemeester Mark Buijs en wethouder Marusjka Lestrade binnenkort een exemplaar krijgen."

Als het Dommeltheater op 27 september om 15.00 uur van start gaat, wordt de stoet met boten aangevoerd door een fluisterboot met violist Harold van de Laar, gitarist Henk Renders en dirigent Nick van der Veer. ,,Langs de oevers aan de Dommel, op verschillende plekken, staan muzikanten. Zij krijgen een teken van de dirigent en zullen 'De Dommel' ten gehore brengen op allerlei manier, zoals zingend of op een blokfluit.

Dennis Wels, Con Fervore, Modern Classic, Stripe Bigband, Irene van Hasselt, de Prinses Amaliaschool, de Vorsenpoel, Breiwerk en Two of Us hebben hun medewerking toegezegd. Fons jr.: ,,Het zal heel bijzonder zijn om zoveel verschillende mensen mijn tekst te horen zingen of spelen."

FOTO BOVEN: Tijdens het evenement SamenLoop voor Hoop bracht vanBakkus, de vierkoppige band met zanger Fons van Heesch jr. in de gelederen (midden), voor het eerst het lied 'De Dommel' ten gehore wat veelvuldig tijdens Dommeltheater te horen zal zijn. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding