Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

vereniging 't Wapen van Liempde: al vijftig jaar actief

Biljarten voor het plezier én de winst

TONNIE WESSELING

September was voor biljartvereniging 't Wapen van Liempde een éxtra bijzondere maand: de vereniging bestond exact vijftig jaar. Waar het veertigjarig bestaan werd gevierd met een biljarttoernooi, werd bij het gouden jubileum op een eenvoudige manier stilgestaan. Leo van Hastenberg, speler van het eerste uur: ,,Daarom zijn we met alle partners gaan kegelen in Oirschot en hebben we daarna genoten van een diner. In 't Wapen van Liempde natuurlijk..."

Hoe is de club ontstaan? Van Hastenberg: ,,Twee Liempdse biljarters, wijlen Wim van Abeelen en wijlen Ad van der Loo, speelden in Vught bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Mijn broer Jan en ik speelden ook op dit niveau, maar dan in Boxtel bij het toenmalige café van Louis van der Meijden. We hebben met zijn vieren de koppen bij elkaar gestoken en richtten een nieuwe club op in Liempde: 't Wapen van Liempde. Vernoemd naar ons honk, het gelijknamige café."

Van Hastenberg gaf aan dat de oprichter het serieus opnamen. ,,Een potje bier was onze stiel niet en in de KNBB kun je je dan ook beter op niveau meten met anderen." De Liempdenaar heeft veel gedaan voor de club. Zo is hij dertig jaar secretaris en penningmeester geweest. In 1982 nam Ton Rovers het secretariaat over en sinds 2001 beheert Johan van der Ven het voorzitterschap annex penningmeester.

35 jaar kaderteam

In 1990 werd Van Hastenberg lid van verdienste voor het district en erelid van de eigen vereniging. Deze heuglijke feiten werden tien jaar geleden bij het veertigjarig bestaan groots gevierd. Van Hastenberg volgde twintig jaar geleden de cursus biljartinstructeur- en trainer en trainde vijf jaar de jeugd uit het district 's-Hertogenbosch en óók Liempdse biljarters.

Het noodlot sloeg toe toen hij in 1968 een motorongeluk kreeg, waarbij zijn linkerarm verlamd raakte en hij het licht in zijn linkeroog verloor. ,,Ik zag geen diepte meer en had dus behoorlijk wat probleempjes op te lossen", reageert hij nuchter. En dat is hem uitstekend gelukt. ,,Ik speel al sinds mensenheugenis kaderteam, ik blaas m'n partijtje nog wel mee..."

Voorzitter Van der Ven speelt vanaf 1991 met veel plezier mee als libre. De club heeft altijd goed gedraaid en heeft zelfs één jaar gespeeld met zeven teams. Nu zijn het er gemiddeld vier. Van der Ven: ,,Onze club heeft gedurende 35 jaar onafgebroken een kaderteam, dat vind je in de regio Den Bosch niet en daarbuiten ook weinig."

In 1985 werd de toenmalige Centrale Volksbank sponsor, de tegenwoordige RegioBank en sindsdien wordt in blauwe trui gespeeld. De biljartcompetitie loopt jaarlijks van september tot april. Van Hastenberg: ,,De meesten leggen de keu dan een paar maanden weg, maar ik kan niet zonder." Ook Van der Ven verheugt zich steeds weer op zijn wekelijkse vaste speelavond: ,,Daar moet alles voor wijken, dan ben ik helemaal gelukkig."

Een competitieve instelling is echter óók belangrijk bij 't Wapen van Liempde. Er wordt niet alleen voor het plezier gespeeld maar óók om te winnen en beter te worden. Bij de kaderspelers traint iedereen tussen de partijen door om het niveau vast te houden. Van der Ven: ,,Onze club komt uit een dorpje van 5.000 mensen maar qua speelkwaliteit staan we op hoog niveau én dat uit de eigen kweek. Dat is toch wel heel bijzonder."

FOTO BOVEN: Leo van Hastenberg richtte vijftig jaar geleden met zijn broer Jan, Wim van Abeelen en Ad van de Loo 't Wapen van Liempde. Plezier, maar óók de prestatie staan centraal bij de vereniging. (Foto: Gerard Schalkx).


KAMPIOENEN tennisvereniging BEKEND

Munsel verdeelt clubtitels

Na twee weken zijn de clubkampioenschappen van de Boxtelse tennisvereniging LTV Munsel afgelopen weekeinde afgesloten. Er werd op sportieve wijze gestreden om de felbegeerde clubtitels met de finales als kers op de aart.

Bij de jeugd gingen de titels maar Bente Teulings en Yannick Lourens. Bij de senioren werd de titel bij de vrouwen geprolongeerd door Selly Soet die werd uitgeroepen tot 'koningin' van het toernooi. Soet bereikte drie finales en sloot ze allemaal winnend af. René Verhoeven streek bij de mannen met de eer. Voor de 24ste keer sleepte hij de titel in de wacht.

WINNAARS

Alle winnaars worden hieronder per categorie genoemd.

DD8 (35+): Yvonne v. Brakel/Sabine v. Gemert; HE8 (35+): Jantje v.d. Steen; GD8 (18+): Linda v.d. Meijden/Geert-Jan Naaijkens; DD8 (18+): Lonneke Brands/Ynske v. Esch; HD8 (18+): Ad Briaire/Peter Voets; DE8 (18+): Linda Gougou/Wieteke Nooyen; HE8 (18+): Teun op 't Hoog; GD7 (35+): Monique Peeters/Sjef v. Oorschot; DD7 (35+): Els v. Eijndhoven/Maria v. Esch; HD7 (35+): Godfried v.d. Braak/Piet Jansen; DE7 (35+): Marieke de Kuijper; HE7 (35+): René v.d. Heijden; GD7 (18+): Inge Kluijtmans/Dennis Pastoor; DD7 (18+): Malou Pastoor/Rachelle Trugg; HD7 (18+): Pascal en Perry Schoenmakers; DE7 (18+): Josje der Kinderen; HE7 (18+): Tom Kurstjens; GD6 (35+): Edith Lourens/Evert v. Beek; DD6 (35+): Edith Lourens/Angela v.d. Oetelaar; HD6 (35+): Hans Verlaan/Frits Vortman; HE6 (35+): Jeroen Rath; GD6 (18+): Tessa Verhoeven/Bas Kreijveld; DD6 (18+): Susanne Schalken/Tessa Verhoeven; HD6 (18+): Bas Kreijveld/Maarten Sterken; DE6 (18+): Jali Rath; DD5 (18+): Marja Meulendijk/Jelly Soet; HD5 (18+): Robin en Tibor Groenendaal; DE5 (18+): Jelly Soet; HE5 (18+): Robin Groenendaal; GD4 (18+): Jelly Soet/Rob v. Eert; HD4 (18+): Wilbère Mosink/Christian v. Schaaijk; HE4 (18+): Renë Verhoeven; MD (11-17): Quinty en Yzee Gerrits; ME (11-17): Bente Teulings; JE (11-17): Yannick Lourens; MD (11-14): Fenne Sindorf/Morris Teulings; ME (11-14): Fenne Sindorff; GD (10-12 groen): Benet Bos/Benthe de Bresser; ME (10-12 groen): Benthe de Bresser.