Afbeelding
Foto: Onbekend

MUZIEK, THEATER EN CREATIVITEIT OP ZONDAG 20 SEPTEMBER

Bockesprongen in centrum Boxtel

De Boxtelse UITmarkt en festival Bockesprongen openen komend weekend het nieuwe cultuurseizoen 2015-2016. Samen zorgen beide evenementen voor een bonte explosie van theater, muziek en creativiteit. De UITmarkt vindt zaterdagavond 19 september plaats in en om Podium Boxtel aan de Burgakker. Bockesprongen staat gepland op zondag 20 september in het centrum tussen Markt en Breukelsestraat. Het is dan tevens koopzondag.

Hieronder een nadere toelichting op het Bockesprongen-programma op zondagmiddag en –avond. De meest actuele informatie over de precieze locaties en tijdstippen van de diverse acts staat elders in deze krant in een grote uitneembare plattegrond.

Straattheater

Theatergezelschap Directie & Co pakt zondag uit met de voorstelling WAS XL: zes vrouwen met lakens, balancerend op het vlak van dans, theater en beeldende kunst. 'Vreemde gasten' van Meatball & Van de Camp gaat over twee circusbroers en hun olifant Hannibal. Go Solo van Tukkers Connexion is 'een klein spektakel'. Een straatperformance over een dappere artieste met truck en trailer. Cirque de la Lune is een two-men-show van de gebroeders Libbrecht. Twee gladde jongens lokken klanten voor een kort obscuur spektakel. Absurdist Berry Knapen verandert in typetjes met absurde humor, zo maf als een deur. Theatergroep Fabuloka presenteert een zingende straatzwerver met een levende pop. Een fysieke voorstelling vol acrobatiek, muziek en zang. Boxtels talent is er in de vorm van de Tiga-dansgroep Screamin. Sterre, Lizette, Nine, Bibi, Yasmine en Illias gaan het publiek verbazen met hun energie en danskunst. Enkele van deze acts zijn niet alleen te bewonderen op de Markt, maar verrassen ook het publiek in andere delen van het centrum.

Jeugdcreativiteit

De tweelingzussen De Tuttebellen veranderen zondag kinderen in wandelende lentetuintjes. De betovering bestaat uit gezichten schminken, haren invlechten en het toevoegen van een zelfgemaakte haaraccessoire en/of gekleurde hairfeather en nog heel veel meer. Jeugdige circusliefhebbers kunnen terecht bij theatergezelschap Meatball & Van de Camp. Na hun voorstelling 'Vreemde gasten' trakteren zij de jeugd op de Markt op een interactief Doe-maar-mee-Circus. De wat oudere jeugd is vertegenwoordigd in de vorm van het JRL Talent Stage in De Croon aan de Markt. Leerlingen van het Jacob Roelandslyceum tonen vanaf 13.30 uur doorlopend een aantal YouTube-films en om 14.40 uur treden in De Croon enkele muzikale talenten op van het JRL.

Muziek

Op het podium in de Oude Kerkstraat, bij eetcafé De Kerk, treden zondag vanaf 14.15 uur de volgende bands op. Het Boxtelse Mateus trakteert op een mix van meer en minder bekende nummers in een verrassend akoestisch jasje. Trio The Mothmen uit Noord Limburg staat garant voor catchy garagepunk. Muzikale spookverhalen van nauwelijks twee minuten. Cowboys of the Sky bewijst dat punky rock'n roll er nog steeds toe doet. Uit de regio Helmond komt de Neil Young-tributeband Stardusters. Een eerbetoon aan de meester. Het opvallende CUDA bestaat uit mannen met baarden. Zij beloven cow rock/punk ten top. De alternative indie-rock band BoXruBa combineert Foo Fighters met Incubus en Mutemath. Deze ambitieuze lokale band mag het programma in de Oude Kerkstraat afsluiten.

Vier horecazaken in het centrum zorgen zelf voor aansprekende muziek. Formatie Koelcell speelt bij 't Zonneke, Markzicht heeft Industrial Fifteen gecontracteerd, Luc & Peer verhogen de feestvreugde bij En Garde en in Dok 12 speelt Maddox. De bekende coverband Recover (vanaf 17.30 uur) sluit het programma op de Markt af met een swingend repertoire vol soul, disco, funk en rock.

Bockstel Open Podium

Nieuw in het Bockesprongen-programma is het Bockstel Open Podium in de Stationsstraat, ter hoogte van de Rabobank. Hier treden zondag vanaf 13.00 uur professionele artiesten en lokale talenten op, zoals Harry Hendriks, een dansgroep van de Angelaschool en de Junior Songfestival-zangeressen Nohr de Vos en Myrthe Hendrix. De inschrijving voor een optreden op dit podium is inmiddels gesloten.

Harry Hendriks treedt op deze locatie drie keer op, samen met Olivier Beekman (aanvang 13.00 uur). Harry is het meest bekend als vaste gitarist van Gerard van Maasakkers en als sessiemuzikant. Sinds enkele jaren speelt hij ook tribute-concerten, zoals het succesvolle One Trick Pony over het werk van Paul Simon. Op 27 november 2015 brengt hij in Podium Boxtel met het programma One Fine Thing een ode aan Harry Connick Jr. En samen met meestergitarist Olivier Beekman kwam inmiddels ook een John Mayer-tribute tot stand. Verder zorgt Hendriks voor een bijzondere unplugged-aanpak van een divers pop-repertoire.

Het programma op het Bockstel Open Podium wordt mede mogelijk gemaakt door de winkeliers in de Stationsstraat en Breukelsestraat. Zij delen sinds maandag 14 september loten uit en de trekking hiervoor vindt plaats op de festivaldag om 15.30 uur op het Bockstel Open Podium. 'Toos en Annie' en hun mobiele kapsalon zorgen voor vermaak op deze koopzondag met kraampjes en acties. Ook andere Bockesprongen-acts zullen in dit deel van het centrum hun kunsten vertonen.

FOTO BOVEN: De voorstelling Go Solo van het gezelschap Tukkers Connexion belooft een klein spektakel te worden tijdens Bockesprongen. Een straatperformance over een dappere artieste met een truck en een trailer. (Foto: Tukkers Connexion).