WONINGCORPORATIE ZOEKT WOONRUIMTE

Actieve rol Sint-Joseph bij hulp aan vluchtelingen

MARC CLEUTJENS

Woonstichting Sint-Joseph heeft met achttien andere woningcorporaties in Noord-Brabant een brief geschreven aan evenzoveel gemeentebesturen. De boodschap is duidelijk: Sint-Joseph wil in Boxtel graag een actieve rol spelen in de zoektocht naar extra woonruimte voor vluchtelingen.

De vluchtelingenproblematiek die Europa al enkele maanden in de ban houdt, heeft er al eerder toe geleid dat de Boxtelse politiek zich bereid verklaarde om gastvrij te zijn voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld.

Directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph geeft met de andere bestuurders van woningcorporaties aan dat vluchtelingen 'zo snel mogelijk' een fatsoenlijk onderdak verdienen. ,,Een complexe opgave, die nog eens extra bemoeilijkt wordt doordat duizenden mensen met een verblijfstitel in centrale opvanglocaties verblijven in afwachting van meer reguliere huisvesting", zo staat in de brief aan de gemeentebesturen.

URGENTIEBESEF

De regie voor het vinden van snelle en adequate oplossingen hiervoor ligt volgens de woningcorporaties bij de landelijke en lokale overheden en uitvoeringsorganisaties als het COA. ,,In de uitvoering kunnen onder meer woningcorporaties vanuit de opdracht om woonruimte te verschaffen aan mensen die niet in de positie zijn om die op de markt gemakkelijk te kunnen vinden een belangrijke rol spelen. Het zal duidelijk zijn dat goede oplossingen een heel actieve houding, urgentiebesef en creativiteit vragen van alle betrokken partijen."

CREATIEF ZIJN

Sint-Joseph is in Boxtel bereid om een actieve rol te spelen in het realiseren van extra huisvestingsmogelijkheden. ,,Het ligt voor de hand om hierbij allereerst te denken aan verruiming van het aanbod aan woonruimte voor mensen met een verblijfsstatus die nu nog in de centrale opvang verkeren", zo wordt gesteld. ,,Aanvullend daarop zullen bepaalde categorieën vluchtelingen die nieuw ons land binnenkomen, zeer snel een verblijfsvergunning krijgen. Ook voor hen willen we, indien daartoe een beroep op ons wordt gedaan, in gezamenlijkheid met de overheden en het COA onze bijdrage trachten te leveren."

De woningcorporaties geven aan dat ze creatief durven te zijn en bereid zijn om buiten de gebaande paden te treden. ,,Dus zijn wij druk bezig ons te oriënteren op vormen van huisvesting in snel te realiseren semipermanente gebouwen, al dan niet tijdelijke herbestemming van leegstaande kantoor- en bedrijfsgebouwen." Men doet een 'dringende oproep' aan de gemeenten om samen met de woningcorporaties alles op alles te zetten om vluchteling vlot onderdak te kunnen bieden.


Certificering voor

bibliotheek Boxtel

Alle vestigingen van bibliotheek De Meierij, ook in Boxtel, voldoen weer aan de certificeringsnorm voor openbare bibliotheken 2015-2019.

De certificering is volgens de directie 'een erkenning voor de kwaliteit van de bibliotheek, een beloning voor de enorme inzet van alle medewerkers en een stevige ruggensteun om de ingezette koers voort te zetten'. Een gecertificeerde bibliotheek laat leden en partners waaronder gemeenten zien dat deze voldoet aan de norm en daarmee deel uitmaakt van het stelsel van openbare bibliotheken. De bibliotheek in Boxtel zoekt momenteel een nieuw onderkomen in het centrum.