Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THEATERZAAL AAN BURGAKKER BEGINT AMBITIEUS AAN TIENDE SEIZOEN

Podium Boxtel, comfortabel zonder overdadige luxe

MARC CLEUTJENS

Bezoekers van Podium Boxtel zullen verrast opkijken als ze de theaterzaal aan de Burgakker betreden. Op tal van fronten zijn bouwkundige aanpassingen aangebracht die het comfort van het publiek, maar ook van medewerkers en artiesten sterk verbeteren. De gemeente is blij met de ambities die het bestuur van Podium Boxtel heeft. In de begroting is zelfs extra geld gereserveerd voor een kleinschalige maar sterke theatervoorziening die voldoet aan de eisen van deze tijd.

Voorzitter Paul van Alphen van Podium Boxtel is blij met de steun die het gemeentebestuur heeft uitgesproken, maar benadrukt dat de extra subsidie nog door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden. De aanvullende middelen die zijn begroot, wil Podium Boxtel inzetten om in samenwerking met huurbaas SintLucas te komen tot een theaterzaal en foyer die past bij de Boxtelse schaal. ,,We streven dus nog steeds niet naar een groot en duur theater, maar naar een voorziening die aansluit bij de behoeften in deze gemeente", zegt Van Alphen.

Na een overgangsjaar waarin zelfs gekeken werd naar andere huisvesting, maakt Podium Boxtel zich op voor een nieuw seizoen. ,,We staan aan de vooravond van ons tweede lustrum en kunnen nu al zeggen dat we een ijzersterk programma kunnen bieden." De voorzitter meldt trots dat meerdere shows al zijn uitverkocht, onder meer van Danny Vera en Jeroens Clan. ,,Vorig jaar hebben we gekeken naar de haalbaarheid van een theatervoorziening in wasserij Blanca. De plannen waren prachtig, maar in de praktijk financieel onhaalbaar. Het bleek te lastig een nieuw theater te realiseren in een oud omhulsel."

Van Alphen vult aan dat ook gesprekken werden gevoerd met bibliotheek De Meierij, die even in beeld was om te verkassen naar SintLucas.

VERBOUWING

Het bestuur van Podium Boxtel is ingenomen met de daadkrachtige aanpak van de schoolleiding van SintLucas, die de zomervakantie heeft benut om al enkele bouwkundige aanpassingen door te voeren. Voor het laden en lossen is een extra toegangsdeur gemaakt, artiesten beschikken over meer kleedruimte achter de bühne zodat ze niet meer op hoeven te komen via de foyer. In de zaal zelf is een klimaatsysteem geïnstalleerd dat ervoor moet zorgen dat het vooral bij drukbezochte voorstellingen minder snel warm wordt. ,,Dit was tijdens onze enquêtes een van de meest gehoorde klachten", zegt Van Alphen.

Het wensenlijstje dat de komende periode verder afgewerkt moet worden, omvat onder meer een nieuwe bar in de foyer. Studenten van SintLucas leggen momenteel de laatste hand aan een ontwerp. Verder zou het bestuur graag kiezen voor stoelnummering en is het een hartenwens om een schuin oplopende vloer te realiseren. Daardoor wordt het zicht op het podium voor alle bezoekers beter.

MEER ONDERWIJS

Met een vernieuwd bestuur, dat naast Van Alphen bestaat uit Nol Delmee, Ton van Dooremalen, Lonneke Hoondert en Marly van Leeuwen, wil Podium Boxtel verder aan de weg gaan timmeren in Boxtel. Daarbij wordt verder gekeken dan de zaalvoorziening aan de Burgakker, maar ook samenwerking gezocht met andere initiatieven. De voorzitter noemt als voorbeeld 'Jesus Christ Superstar' van Roeland Heesbeen, dat volgend jaar in de voormalige Heilig Hartkerk wordt opgevoerd. Podium Boxtel omarmt dit initiatief en ondersteunt Heesbeen bij tal van zaken.

Daarnaast wil Podium Boxtel nog meer een plek zijn waar amateurgezelschappen zich graag thuis voelen. Ook wil Van Alphen ruimte bieden aan scholen die kunnen kennismaken met allerlei podiumkunsten. Verder wil het bestuur gastvrij zijn richting organisaties die een evenement organiseren voor een goed doel. Met enkele aanpassingen kunnen de ambities waargemaakt worden. ,,Met bescheiden middelen en zonder overdadige luxe", benadrukt de voorzitter.

FOTO RECHTS: De voorstelling van cabaretgroep Jeroens Clan uit Best, die komend seizoen wordt gehouden in Podium Boxtel, is al helemaal uitverkocht. (Foto: Peter de Koning).