Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'tegenbeweging' op 26 september

Vredeskaravaan: lopend
contact maken met elkaar

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Jaarlijks wordt in Boxtel een vredesbijeenkomst georganiseerd. Actuele ontwikkelingen als terreuraanslagen in de wereld en de verharding en vijandigheid in de samenleving waren voor Corrie Terlouw uit Boxtel reden om deze bijeenkomst grootser én multicultureler aan te pakken en een Vredeskaravaan te organiseren. De wandeling start zaterdag 26 september om 14.00 uur bij de protestantse kerk en eindigt in brede school De Wilgenbroek. Op deze plek kunnen mensen elkaar ontmoeten en wordt uitleg gegeven over een aantal bijzondere vervolgprojecten, zoals een ontmoetingsgroep voor vrouwen.

,,Nu was het moment om meer te doen. Je merkt dat in de samenleving een verharding is opgetreden tegen alles wat vreemd is. Zo is er vijandigheid tegenover de islam. Door mensen uit te nodigen tot kennismaking, ontmoetingen en gesprekken, hopen we een tegenbeweging op te starten en dat er meer respect voor elkaar ontstaat", legt Terlouw uit. Ze geeft aan dat er jaren goede contacten bestaan tussen christenen en moslims. ,,Jaarlijks houden we een vredesbijeenkomst. Zo zijn we twee jaar geleden op bezoek geweest bij de El Fath moskee in Boxtel, dat was een heel positieve ervaring."

Daarnaast bestaat in Boxtel al vijftien jaar het Interreligieus Platform, waarbij onder meer door middel van lezingen en ontmoetingen duidelijk wordt gemaakt dat de diverse religies op allerlei manieren met elkaar verbonden zijn. Terlouw: ,,Afgevaardigden van de verschillende kerken en moskeeën Mevlana en El Fath in Boxtel maken deel uit van het platform. Daarnaast zijn er veel andere mensen bij betrokken. In Boxtel gebeurt dus al het een en ander."

bijdrage aan vrede

Terlouw geeft aan dat de Vredeskaravaan juist voor héél Boxtel toegankelijk is. ,,Iedereen die zich wil uiten over vrede, is welkom. Het is niet alleen bedoeld voor mensen die een religie aanhangen. We willen met de Vredeskaravaan laten zien dat vrede niet vanzelfsprekend is en dat je daar zelf ook een bijdrage aan kunt leveren. Door deelname aan de wandeltocht, kom je in contact met andere culturen."

De karavaan start om 14.00 uur in de protestantse kerk. ,,Na een inleiding over het doel van de bijeenkomst, gaat iedereen aan de wandel", vertelt Terlouw, predikant van de protestantse gemeente. ,,We reiken mensen een hulpmiddel om met elkaar in gesprek te gaan door spreekwoorden op papiertjes uit te delen. We zorgen ervoor dat deze in meerdere talen worden weergegeven." Alle uitdrukking zullen het thema 'goede buren' dragen.

Mensen krijgen ook de gelegenheid om onderweg aan te sluiten. Vanaf 14.15 uur wandelt de stoet van de protestantse kerk naar de Sint-Petrusbasiliek. Via het gemeentehuis op de Markt en de Turkse en Marokkaanse moskee op Hoogheem eindigt de karavaan bij De Wilgenbroek. Tijdens de tocht worden meerdere spreekwoorden uitgedeeld. Terlouw: ,,We hopen op een rustige, maar optimistische tocht waarbij mensen al lopend het gesprek aangaan." Vanaf 15.00 uur gaat in de brede school een informeel samenzijn van start. Burgemeester Mark Buijs spreekt een slotwoord uit, vervolgens kunnen mensen elkaar ontmoeten én kennismaken met twee nieuwe projecten: een ontmoetingsgroep voor vrouwen en een burenproject voor vluchtelingen, een initiatief dat is opgestart door ContourdeTwern, bureau Nieuwkomers en woonstichting Sint-Joseph.

WEDERZIJDS BEGRIP

Elly Zandstra, kerkelijk opbouwwerker in 's-Hertogenbosch en één van de oprichters van het Interreligieus Platform, gaat een ontmoetingsgroep voor vrouwen leiden. ,,De actualiteit nodigt uit om dit te doen. Wat momenteel in de samenleving gebeurt, houdt me bezig. Ik heb een moslima als hulp waar ik vele gesprekken mee voer over geloven en de samenleving. Ik denk dat mensen door ontmoetingen met andere culturen zullen ontdekken dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Negativiteit zal plaatsmaken voor wederzijds begrip."

Zandstra streeft ernaar in oktober te starten met een groep voor vrouwen. ,,Iedereen is welkom, ook de agenda voor de groep is open. Ik ben vooral benieuwd naar waar deelnemers het over willen hebben en wat ze willen delen. Tijdens de Vredeskaravaan kunnen mensen zich opgeven."