Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDE DECOR VOOR 'grootste tapasdiner' Het Groene Woud

'Proef Lokaal' belooft veel lekkers

STEFAN LATIJNHOUWERS

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPiLL) en Hofkapel De Kromploegers zijn de kartrekkers van een spiksplinternieuw evenement met de veelbelovende en smakelijke titel 'Proef Lokaal Liempde, 't Grootste Tapasdiner van Het Groene Woud'. Plaats van handeling is evenemententerrein D'n Tip, dat daags na het Oktoberfest van de hofkapel, op zondag 27 september van 14.00 tot 19.00 uur, het decor vormt voor een culinair festival.

Het zijn lokale en regionale leveranciers, plaatselijke bedrijven en zowel professionele als hobbykoks die letterlijk smaak geven aan het evenement. Alleen al erover praten, voedt de smaakpapillen en zorgt ervoor dat het water je in de mond loopt... Diane Melis, voorzitter van de projectgroep Promotie en de werkgroep Oogstfeest van SPPiLL: ,,De deelnemers zorgen voor een grote variatie aan gerechten waardoor een enorm tapasdiner ontstaat aan gerechten. Deze worden vervaardigd met behulp van regionale producten. Het enthousiasme van al die keukenprinsessen en -prinsen werkt heel aanstekelijk waardoor wij ons als organisatie nóg meer verheugen op de eerste editie. De organisatie staat als een huis en we kunnen rekenen op de steun van vele gemotiveerde vrijwilligers."

EDELHERTENVLEES

De belangstelling voor het initiatief van SPPiLL en De Kromploegers is groot. Melis: ,,De deelnemers leveren ingrediënten uit de streek en bereiden de lekkerste gerechtjes: speltmeel en melk van agrariër Wim Jennissen en varkens- en kalfsvlees van de familie Vos uit Liempde, geitenkaas van de familie Van Heesch uit Olland en edelhertenvlees van zorgboerderij De Hagelaar uit Best. Het zijn maar enkele voorbeelden van lokale en regionale leveranciers die meedoen aan de eerste editie. Het aanbod is groot: van vleesgerechten tot groentehapjes. Al dat heerlijks kan weggespoeld worden met streekbieren zoals die van De Liempdse Dorpsbrouwerij en Brouwerij Sint-Servattumus uit Schijndel."

GROTE TENT

Andere bedrijven uit Liempde die een bijdrage leveren aan het evenement zijn onder meer groentewinkel De Pompoen, keurslager Willy Beerens, café De Durpsherberg, snackbar De Vuurput, Chinees restaurant Royal Mandarin, Kookpunt Oké en de hobbykoks Astrid van den Biggelaar en Lenneke Prinsen van 'Vandaag Koken Wij'. Ook KCD Keukendesign Hans van der Doelen uit Boxtel is betrokken bij het culinair festijn. Melis: ,,Het voordeel is dat we gebruik kunnen maken van dezelfde grote tent die zaterdag 26 september voor het Oktoberfest wordt opgebouwd. De kraampjes of verkooppunten staan buiten opgesteld. Bij slecht weer gaat het festival gewoon door en is het publiek welkom in de tent. Tijdens 'Proef Lokaal' kan iedereen ontdekken wat Liempde en omgeving te bieden heeft als het gaat om lekker eten en drinken."

De gerechten van de deelnemers worden verwerkt in een receptenboekje dat tijdens Proef Lokaal Liempde verkrijgbaar is. Het publiek komt niet alleen op culinair gebied aan zijn trekken, maar kan ook rekenen op entertainment van de akoestische formatie PUUR en het zangduo Sem en Sophie. De jeugd kan zich laten schminken, spelen in een bak met maïskorrels, een koe melken en meedoen aan een wedstrijd zaklopen.

De entree is gratis. De betaling van de gerechten verloopt via muntjes.

FOTO BOVEN: Blaaskapel De Kromploegers houdt zaterdag 26 september in een grote tent op D'n Tip voor de tweede keer het Oktoberfest (zie foto), terwijl dezelfde locatie één dag later het decor vormt voor het nieuwe evenement Proef Lokaal Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).


Nieuw seizoen

Jeugdnatuurwacht

start in Liempde

De eerste bijeenkomst van de Jeugdnatuurwacht Liempde in het seizoen 2015-2016 wordt zondag 20 september gehouden om 09.30 uur. Plaats van handeling is het akkerrandperceel aan de Heuvelstraat, waar wethouder Peter van de Wiel van Boxtel de nieuwe leden installeert.

De nieuwkomers, die hun ouders en broertjes en/of zusjes mogen meebrengen, krijgen als bewijs van het lidmaatschap een oorkonde en een button met daarop hun naam. Daarnaast wordt een groepsfoto gemaakt. Na de pauze, waarin alle kinderen getrakteerd worden op iets lekkers en een glaasje drinken, gaan de deelnemers een hanger van klei maken met de kaderleden van de club.

De bijeenkomst duurt tot ongeveer 11.15 uur. De kinderen worden verzocht om zich aan te melden voor de officiële installatie en en aan te geven met hoeveel personen ze komen. Dit kan tot en met vandaag, donderdag 17 september, via e-mail: jnwliempde@gmail.com of telefonisch bij Hans Bakx, telefoonnummer (06) 30 54 39 76.