Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Bierproeffestival trekt weer honderden liefhebbers

Halsche bieren herleven op Biereloth

Enkele honderden liefhebbers uit de hele regio genoten afgelopen zondag van het brede aanbod bijzondere bieren tijdens de 21e editie van Biereloth. Het traditionele bierproeffestival in de Rozemarijnstraat was opnieuw een aaneenschakeling van kleurrijke kraampjes waarin ambachtelijke brouwers hun producten presenteerden.

In één van die kraampjes werkten Yvo en Stijn Jurgens zich in het zweet. De twee brouwende broers uit Bemmel en Aalst-Waalre hadden het druk met de verkoop van hun Pink, Goud en Bruijnbont. Respectievelijk een kersenbier, een blond en een soort Vlaams bruin. ,,De Goud gaat echt hard. Op zo'n mooie dag als vandaag wil iedereen zo'n fris blond biertje", lachte Yvo. Tussen het schenken door moest hij voortdurend uitleg geven over de naam van zijn brouwerij: De Halsche Stoombierbrouwerij. Inderdaad, een rechtstreekse verwijzing naar het buurtschap Hal tussen Boxtel en Vught.

Stoommachine

Zo'n twee eeuwen geleden bezat de familie van Leeuwen grote percelen grond bij Boxtel en Esch, waaronder het huis De Halsche Barrier. In 1829 begon Willem van Leeuwen daar een brouwerij. Toen hij in 1846 overleed, zette zijn familie de brouwerij met groot succes voort en kreeg hij zelfs het predicaat Koninklijk. De vaten gingen per paard en wagen door het hele land en in de herberg bij de brouwerij overnachtten vele reizigers. In juni 1881 vroeg de brouwerij een vergunning aan voor het plaatsen van een stoommachine van vier pk. Willems neef Hubert gaf toen leiding aan het bedrijf. Hubert overleed op 26 oktober 1917. Hij was ongehuwd. De brouwerij werd voortgezet door zijn nicht Maria Theresia Van Heeswijk, echtgenote van Alphons Jurgens. Zij was de dochter van Petronella van Leeuwen, zuster van Hubert. Later is de brouwerij alsnog gesloten en werden het landgoed en de gebouwen verkocht.

Oude foto's

De broers Yvo en Stijn Jurgens die zondag op Biereloth stonden, zijn directe nazaten van deze Boxtelse brouwerijgeschiedenis. Samen met broer Fons en vader Fons besloten zij vijf jaar geleden om dit stuk van de familiegeschiedenis nieuw leven in te blazen. ,,Een biologische brouwerij met een goed verhaal, dat is wat we willen", vertelde Yvo zondag. ,,Hier op Biereloth treden we voor de eerste keer op deze manier naar buiten met onze bieren. En dat is echt hartstikke leuk. De Boxtelse mensen herkennen de naam en dat zorgt voor leuke reacties en bijzondere gesprekken. We krijgen ook veel reacties op de mooie oude foto's op onze etiketten met het bijschrift 'Hal onder Boxtel'."

Bij gebrek aan een eigen onderkomen, worden de bieren gebrouwen bij microbrouwerij Den Triest in het Belgische Kapelle op den Bos. Over een échte heroprichting van de brouwerij op Hal wilde Yvo wel hardop dromen: ,,Dat is uiteindelijk wat we willen. Hoe mooi zou het zijn om onze familiegeschiedenis te laten herleven in de vorm van een echte brouwerij in het gebied waar die ooit stond. Hoe reëel dat is, weet ik niet. Zeker op korte termijn gaat dat niet lukken. Maar een mens mag toch dromen?"

FOTO BOVEN: Stijn Jurgens (links) had het zondag druk met glazen spoelen en uitleg geven. Samen met broer Yvo stond hij op Biereloth namens de Halsche Stoombierbrouwerij, een reïncarnatie van een bijzonder stukje Boxtelse geschiedenis. (Foto: Peter de Koning).


Richard Niessen

neemt afscheid

in Petrusbasiliek

Richard Niessen neemt zondag 20 september afscheid van het pastorale team van de Boxtelse Heilig Hartparochie. Dat gebeurt vanaf 10.30 uur met een viering in de Sint-Petrusbasiliek. Na afloop is er gelegenheid om de huidige pastor de hand te schudden onder het genot van een kopje koffie.

Niessen was 31 jaar actief als pastoor van de Sint-Petrusbasiliek en daarnaast ook enkele jaren als waarnemer in Esch en Gemonde. Bisschop Antoon Hurkmans, die vorige week ook zijn afscheid aankondigde, verleende hem per 1 juni eervol ontslag om gezondheidsredenen en het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Niessen kiest voor een sobere invulling van zijn afscheid. Na afloop van de hoogmis en een informele bijeenkomst, staat een samenzijn met zijn familie op het programma. Hij blijft verbonden als assistent-priester aan de Heilig Hartparochie. Bezoekers van de viering kunnen een bijdrage voor vluchtelingen deponeren in de bus in de basiliek.


Peuters in het Wild

start op 7 oktober

bij De Kleine Aarde

Op het terrein van het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde aan het Klaverblad wordt vanaf 7 oktober iedere woensdag een bijeenkomst gehouden van 09.30 tot 11.00 uur onder de naam Peuters in het Wild. Ouders zijn welkom om met hun peuter op pad te gaan onder begeleiding van Marion de Cocq en Carin Silvertand.

'Peuters in het Wild' is een landelijk initiatief, dat door De Cocq en Silvertand gehouden wordt in samenwerking met Dierenclub Boxtel. ,,Voor ons is De Kleine Aarde hiervoor de perfecte locatie. Ideaal voor de jeugd om kennis te maken met de wonderen van de natuur. Het is de bedoeling dat peuters samen met hun ouders, grootouders of andere begeleiders spelen, ravotten, beestjes zoeken en vooral creatief bezig zijn. Dat gebeurt met behulp van verhaaltjes, liedjes en handpoppen. Er wordt gezorgd voor een gezonde snack."

Voor de bijeenkomst op 7 oktober geldt een introductietarief of kennismakingsprijs van 4 euro per peuter. Er is ruimte voor twintig kinderen. Aanmelding via info@natuurpret.nl.