Jas de Keistamper interviewen is voor deze NCRV-journalist werken op hoog niveau.
Jas de Keistamper interviewen is voor deze NCRV-journalist werken op hoog niveau. Foto: Albert Stolwijk

INTERNATIONAAL REUZENFESTIVAL IN OISTERWIJK

Jas de Keistamper gaat op bezoek bij de buren

De Boxtelse reus Jas de Keistamper is een van de deelnemers aan het internationaal reuzenfestival, dat zaterdag 19 en zondag 20 september in Oisterwijk wordt gehouden. Ook zijn vriendin Hanni mî de moor reist mee naar de buurgemeente van Boxtel.

Jas de Keistamper heeft inmiddels een bijzondere positie verworven in het rijk der reuzen. Sinds vorig jaar prijkt hij fier op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed als een bijzondere uiting van de reuzencultuur die vooral in Zuid-Nederland en Vlaanderen zo prominent aanwezig is.

In Oisterwijk is Jas met zijn Hanne in goed en vooral groot gezelschap. ,,Niet alleen komen er reuzen uit Nederland en België, maar ook uit Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en misschien zelfs Spanje", blikt Jan Ketelaars van het Boxtelse reuzengenootschap vooruit.

REUZENDANS

Het internationaal reuzenfestival in Oisterwijk wordt elke vijf jaar gehouden en zal volgens Ketelaars ook dit jaar een succes worden. ,,Tientallen reuzen zullen zich verzamelen in Oisterwijk en over De Lind trekken. We vertrekken zondag om twee uur 's middags bij de Sint-Petruskerk aan de Frans Halsstraat en trekken zo richting het centrum waar om vijf uur een reuzendans wordt opgevoerd."

De gastheren in Oisterwijk zijn de drie reuzen die er al enkele jaren de scepter zwaaien. Dat zijn Peer Paorel, Gèèsele Ermelindis en Heukelomse Mie, die zich laten vergezellen door de kleine reus Hendrik.

Andere giganten die in Oisterwijk verschijnen zijn onder meer Hildewaris uit Hilvarenbeek, Johanna Abcovia en Toon mééj 't Veèèreke uit Goirle en Riel, Gullemoei uit Gilze, Stjuf uit Roermond en Lucius Ferenius Metcius uit Heerlen. Venlo is present met Valuas en Guntrund, de Noord-Franse regio Picardië is vertegenwoordigd met de reuzenkat Caou.