Koen de Kort in volle concentratie tijdens de eerste etappe van de Tour de France van dit jaar, een tijdrit in Utrecht. (Foto: Rick den Besten).
Koen de Kort in volle concentratie tijdens de eerste etappe van de Tour de France van dit jaar, een tijdrit in Utrecht. (Foto: Rick den Besten). Foto: Marc Cleutjens

KOEN DE KORT KIJKT TERUG OP SUCCESVOL VERLOPEN 'VUELTA'

'Zege Tom Dumoulin was zó dichtbij'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Wielrenner Koen de Kort uit Liempde en zijn ploeg Giant-Alpecin kijken met drie etappezeges en de zesde plaats in het eindklassement van Tom Dumoulin terug op een uiterst succesvolle Ronde van Spanje. Maar het had zoveel mooier kunnen eindigen, als de moegestreden Limburger in de allesbeslissende voorlaatste rit niet was afgehaakt en zondag in de slotetappe naar Madrid in de rode leiderstrui over de finishlijn was gereden. Het mocht niet zo zijn...

Natuurlijk baalden De Kort, zijn ploegmaats en de leiding van de Duitse ploeg hevig dat Dumoulin het uiteindelijk niet kon bolwerken. De Italiaan Fabio Aru bracht de 'Vuelta' op zijn naam. ,,Zaterdagavond was iedereen teleurgesteld en droevig. Op dat moment had niemand zin om zondag nog van start te gaan", aldus de Liempdenaar die elf keer deelnam aan een grote ronde en er tien uitreed.

De Kort vervolgt: ,,Maar daarna hebben we de draad weer snel opgepakt en de tactiek doorgenomen van de laatste etappe. Het doel daarin was een sprintzege van John Degenkolb. Zoals we het gepland hadden, gebeurde het ook in de praktijk. Zico Waeytens bracht ons naar voren, waarna Luka Mezgec ons treintje aanvoerde bij het ingaan van de laatste kilometer. Daarna nam ik het over en heb ik als lead-out de sprint voorbereid tot 250 meter voor de streep. Toen John mij passeerde, wist ik al dat niemand hem meer kon kloppen. Al durfde ik pas te juichen toen ik zijn handen in de lucht zag gaan. Een heerlijk gevoel, zeker omdat we dit jaar tijdens de grote rondes in de massasprints niet echt succesvol zijn geweest.


JRL-leerling

opgenomen in

Jong Oranje

Marit van den Wittenboer (14) uit Oirschot, leerling van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, is door de KNZB-afdeling synchroonzwemmen opgenomen in de selectie van Jong Oranje.

Marit, in 2014 Nederlands kampioen met haar ploeg op het niveau Age 2, is lid van zwem- en waterpolovereniging De Dokkelaers in de gemeente Hilvarenbeek. Ze komt momenteel ook al uit op het jongerenniveau. Haar selectie voor Jong Oranje betekent dat ze gaat trainen op vrijdag en zaterdag in het nieuwe zwembad van de KNZB in Hoofddorp. Om dat mogelijk te maken gaat ze in die omgeving op zoek naar een gastgezin.

Het JRL ziet in Marit een 'pilotproject' op het gebied van topsport en verleent haar daarom alle medewerking om lessen te volgen gedurende een vierdaagse schoolweek.

Eindelijk lukte het weer eens. Een mooie afsluiting van de Vuelta."

WIELERKENNERS

De Kort bestrijdt dat Dumoulin zaterdag niet door het ijs was gezakt als de ploeg van Giant-Alpecin meer échte klimmers had geteld. Volgens veel wielerkenners stond de Nederlander er in de beslissende fase nu helemaal alleen voor. De Kort: ,,Onzin. Tom was gewoon helemaal op en kon op een gegeven moment bijna niemand meer volgen. Op zo'n moment is het gewoon over en uit, ook al was hij nog wel omringd geweest door een aantal ploeggenoten. Wij hebben er alles aan gedaan om hem zo goed mogelijk te helpen en uit de wind te houden, maar het mocht uiteindelijk niet baten."

Dumoulin manifesteerde zich in Spanje als een groot ronderenner voor de toekomst. De Kort: ,,Vooraf zouden we als ploeg getekend hebben voor een zesde plaats en drie dagzeges. Als een teamgenoot twee dagen voor het einde aan kop gaat in het algemeen klassement van zo'n belangrijke en grote koers, is het natuurlijk vervelend dat Tom niet eens op het podium is beland. Dat had hij toch echt verdiend, want hij heeft drie weken lang fantastisch gereden en goed gepresteerd."

Waar Dumoulin inmiddels alweer is afgereisd naar het Amerikaanse Richmond voor het wereldkampioenschap wielrennen, moet De Kort het WK noodgedwongen thuis voor de buis volgen. ,,Ik baal er stevig van dat ik niet geselecteerd ben door bondscoach Johan Lammerts. Zeker omdat het parcours op het lijf is geschreven van renners die goed presteren in klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ik behoorde dit jaar steeds bij de beste Nederlanders in die koersen en had op grond daarvan een selectie verdiend. Maar dat ziet de bondscoach kennelijk anders. Lammerts liet mij weten dat hij moest kiezen uit veel goede Nederlandse renners en er uiteindelijk maar negen deel kunnen nemen aan de wegwedstrijd. Daar moet ik het mee doen. Heel zuur."

HUWELIJKSREIS

Voor de door de wol geverfde De Kort, die met zijn kersverse Australische vrouw Kaitlin in het Spaanse Girona woont, resteren dit wielerjaar nog enkele wedstrijden. Zo staat hij zaterdag 19 september aan de start van de Belgische eendagskoers Primus Classic Impanis-Van Petegem in België en rijdt hij nog koersen in Japan en Frankrijk. ,,Na afloop van het seizoen ga ik op huwelijksreis met Kaitlin naar de Malediven en me vervolgens voorbereiden op het nieuwe seizoen in Australië. Giant-Alpecin heeft dit seizoen bewezen dat we niet alleen een sprintersploeg zijn, maar ook in de grote rondes hoge ogen kunnen gooien en zelfs meedoen om de eindzege. Dat geeft veel hoop voor het komende wielerjaar."

FOTO ONDER: Koen de Kort in volle concentratie tijdens de eerste etappe van de Tour de France van dit jaar, een tijdrit in Utrecht. (Foto: Rick den Besten).