Sigaren maken in museum MuBo, een ambacht dat vroeger in Boxtel veelvuldig en op industriële wijze werd beoefend. (Foto's: Peter de Koning).
Sigaren maken in museum MuBo, een ambacht dat vroeger in Boxtel veelvuldig en op industriële wijze werd beoefend. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

THEMA KUNST EN AMBACHT SLAAT AAN IN BOXTEL

Lof voor muzikale Monumentendag

Een van de Boxtelse parels vormde de vroegere burgemeesterswoning uit 1909 aan de Oude Kerkstraat, bijna in de schaduw van de Sint-Petrustoren. Hier wonen Wim en Jolande Tiellemans die de bezoekers een schitterend gerestaureerd plafond lieten zien. Een eerder aanwezig verlaagd plafond verdween en liet het nieuwe decorstuk terugkeren. ,,Een plaatselijke bierbrouwer, Hubert van Leeuwen, heeft dit huis laten bouwen voor zijn twee vrijgezelle zusters", vertelt Wim Tielemans. ,,Wat een mooi cadeau!"

Eveneens fraai én nieuw in de monumentenroute was de woning van Jan en Anny Swinkels uit 1906 aan de Molenstraat. ,,Voor het thema van dit jaar hebben we onze creativiteit erbij gehaald", lacht Jan Swinkels. Echtgenote Anny is naaldkunstenares getuige de fraaie werkjes op de woonkamertafel, maar door slechtziendheid kan ze dit fijne werk niet meer doen.

Ze geeft nog wél les aan ouderen in Lennisheuvel. ,,We hebben dit huis in 1969 voor een prikkie gekocht", vertelt Jan tijdens een rondleiding. ,,Iedereen wilde in die tijd een doorzonwoning, maar voor ons hoefde die mode niet. Aan het huis is niets veranderd, het is honderd procent origineel."

DAMASTWEVERIJ

Vrouwengasthuis Magdalena van der Stappen - thans het VVV-kantoor aan de Markt - was tijdens Open Monumentendag omgetoverd tot damastweverij. Hannie van Schijndel leidde bezoekers rond en was zeer enthousiast. ,,De laatste handwever in Boxtel was Piet Venmans in 1970 bij de Boxtelse damastweverij van de familie Van Hoogerwou."

Ze vervolgt: ,,Er hebben zoveel mensen spontaan gereageerd op onze oproep om damasten spullen om het museum mee in te richten. Pronkstuk is de fraaie linnenpers, beschikbaar gesteld door Jan en Mieke Siemerink." ,,Kijk", zegt ze. ,,Hier ligt een theedoek van mevrouw Leeuwenburgh, die nog dagelijks gebruik wordt, zó schattig. Elk stukje wat we binnen kregen heeft een verhaal." In een vitrinekast van het vroegere museum Piet Dorenbosch dat hier gevestigd was, ligt een met kettingdraad handgeweven doek uit 1880.

De Turkse en Marokkaanse moskeeën op Hoogheem lagen wat uit de loop van de monumentenroute in Boxtel en dat was te merken aan de geringe belangstelling. Aan de gastvrijheid van Ihsan de Jong en Yusuf Tas lag het in elk geval niet. Bezoekers werden getrakteerd op echte Turkse thee met Turks fruit; als ambacht was gekozen voor een demonstratie kalligrafie. ,,De Arabische letters in de koran worden gekalligrafeerd", legt Tas uit. ,,Men wil iets meer overbrengen dan het standaard alfabet, het is pure kunst."

OPEN PODIUM

Dé blikvanger van Open Monumentendag in Boxtel was het open podium in de vroegere Heilig Hartkerk. Hier konden niet minder dan twintig muzikale optredens beluisterd worden. Mede-organisator Maarten Koelink, initiatiefnemer met Dik Bol en Eric Schoones, was jammer genoeg niet overal goed te verstaan en het programma was door het gemis van een overzicht soms moeilijk te volgen.

Het open podium werd geopend door het opleidingsorkest van Boxtel's Harmonie onder leiding van dirigente Mirjam Zweerts. De akoestiek van de voormalige kerk bewees weer eens fenomenaal te zijn. Zangeres Fenne van Wuijtswinkel zong fraai met gitaarbegeleiding van Lesley Birsak. Van Wuijtswinkel: ,,Wij spelen al zo'n vijf jaar samen in akoestische sets, geen popnummers maar soul en jazz. We vonden het een bijzondere ervaring en een goede gelegenheid om van deze mooie akoestiek gebruik te maken."

De elfjarige Liselotte de Nooijer speelde op de harp. Ze bekende achteraf al zes jaar les te hebben en vond deze middag spannend, maar wél leuk. Er waren verder verschillende jonge pianisten, onder wie Sophie Hasbani die pas twee jaar les had. Bijzonder was ook het optreden van de vriendinnen Elsa en Zoë die een eigen versie van 'Iedereen is van de wereld' van The Scene zongen, compleet met zelfgeschreven teksten. 'Ik hef mijn glas' veranderde in 'Ik hef mijn cola'...

BOOGIE WOOGIE

Pianist Fred van der Linden liet de kerk een half uur swingen op boogie woogie en blues. Het sluitstuk werd verzorgd door het blaasbandje en het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie met 'Rolling in the deep' van Adele en 'Happy' van Pharell Williams. En dat laatste lied gaf treffend de sfeer weer van een drukke en vooral gezellige Open Monumentendag waarin Boxtel liet zien heel veel in huis te hebben om aan te haken bij een evenement dat landelijk meer dan één miljoen mensen op de been bracht.

Liselotte de Nooijer speelt harp op het altaar van de vroegere Heilig Hartkerk in Boxtel. Zij was een van de verrassende deelnemers aan het open podium.
Een kennismaking met het kanunnikenhuisje.
Laurelle Geurts uit Gemonde speelt piano tijdens het open podium.
Een van de blikvangers: de fraaie woning  aan de Oude Kerkstraat.
Prachtige stoffen, afkomstig uit de vroegere damastweverij van de firma Van Hoogerwou, geëxposeerd in Het Hofje.