Afbeelding
Foto: Peter de Koning

kookbattles, speciaalbiertjes en muziek op velder

Slowlands: eten en drinken in festivaljas

Een mobiele bierbrouwerij, kookbattles, een markt met culinaire producten en vele muzikale optredens. Het driedaagse festival Slowlands, dat afgelopen weekend voor het eerst werd gehouden op landgoed Velder, had als doel het publiek een combinatie tussen eten, drinken en entertainment te bieden. Het concept sloeg aan onder de aanwezige bezoekers.

Van Joey's Bakery met desembroden tot Jopenbier en van chips zonder kunstmatige smaakstoffen tot smoothies: het terrein waar festival Slowlands gehouden werd, stond drie dagen lang vol met trucks, kraampjes en caravans waar eten en drinken werd verkocht. In verschillende tenten vonden doorlopend optredens plaats, van de Boxtelse singer-songwriter Patrick Hendriks tot de band Boys Named Sue, die een swingende ode bracht aan Johnny Cash. ,,Je ziet dit soort festivals steeds vaker in Nederland", zegt Githa Kooij, die de kraam met Hoeksche Chips bemant, een trekpleister onder kinderen die graag in de bakken met chips graaien. ,,Zo stonden we onlangs nog op de Taste of Amsterdam. De sfeer op Slowlands is goed, al zou het mooi zijn als er wat meer mensen waren."

De zon scheen vrijdag volop en dat zorgde ervoor dat het publiek, met name bedrijven die hun vrijdagmiddagborrel inclusief barbecue op Velder organiseerden, de weg naar Liempde wist te vinden. Zaterdagmiddag was het regenachtig, waardoor het aantal bezoekers minder was ten opzichte van de vrijdag. ,,Iedereen zeurt altijd over het weer, maar dit hoort nou eenmaal bij Nederland. En waar kun je dan het beste zijn dan op een festival in een tent met muziek", zei de zanger van Boys named Sue treffend.

beleving

Zondag, toen de zon zich weer en af en toe liet zien, ontstond de sfeer die bij het festival paste. Terwijl vriendengroepen op een terrasje neerstreken onder het genot van een hapje en drankje, namen kinderen deel aan allerlei activiteiten. De luchtschommels waren populair, evenals de glittertatoeages en de grote bellenblaas. ,,We zijn letterlijk en figuurlijk in een groene omgeving", zei Hylke Kloth (13), die samen met zijn broertje Jesse (10) met een milkshake in zijn hand rondkeek op het festival. ,,Ik vind het leuk dat we midden in een groene omgeving zitten en dat het festival niet zwaarbewaakt is. Ook kun je hier terecht voor allerlei 'groene producten', zoals biologische voeding. We hebben het goed naar onze zin."

Waar culinaire festivals als paddenstoelen uit de grond komen, probeert Slowlands met een aantal unieke activiteiten de nadruk te leggen op beleving. ,,Eten

en drinken in een festivaljasje", zo omschreef organisator René Leenders zijn festival tijdens de opening van zijn trots: mobiele bierbrouwerij De Gaperd. die middels crowdfunding tot stand is gekomen en waarmee zeshonderd liter bier kan worden gebrouwen. ,,Al zijn we al begonnen met bouwen toen het geld nog niet binnen was", grinnikte Leenders tijdens het openingsmoment. ,,Zo'n brouwerij past perfect bij Slowlands, waarbij beleving centraal staat."

Dat gold ook voor de kookbattle, een activiteit die dagelijks terugkeerde. Telkens werd een aantal mensen uit het publiek gepikt om de 'kookstrijd' met elkaar aan te gaan. Zo mochten Tom en zijn tegenstanders Hanny en Sandra zich uitleven met het ingrediënt 'speltmeel'. Ze kregen

een halfuur om een lekkernij op tafel te zetten. Dat werden speltpannenkoeken. Tom koos voor een hartige variant met tomaat en spek, Hanny en Sandra gingen voor een zoete pannenkoek met wilde perzik. Een jury, ook bezoekers van het festival, koos uiteindelijk voor Tom. ,,De jury bestond grotendeels uit mannen en die houden van hartig", zeiden Hanny en Sandra lachend na afloop. ,,Het was leuk om te doen. Sowieso is de sfeer op Slowlands goed. Je kunt rondkijken op de streekmarkt en ondertussen genieten van eten en drinken. We gaan nu maar eens kijken wat ons avondeten wordt..."

FOTO GROOT: Slowlands, een festival voor jong én oud.

FOTO KLEIN: Het festival stond zaterdagavond in het teken van Oktoberfest.

Onder leiding van Pim Haaksman (met koksmuts) vonden drie dagen lang kookbattles plaats. Hier gingen deelnemers aan de slag met speltmeel. (Foto's: Peter de Koning).
Een gedeelte van Slowlands bestond uit een streekmarkt met culinaire producten.
In een grote tent vonden doorlopend muzikale optredens plaats. The Bruce Band bracht zaterdagavond een muzikale ode aan Bruce Springsteen.
Afbeelding