Met behulp van grote strandballen werd het eindbedrag bekendgemaakt: 150.876 euro. (Foto: Peter de Koning).
Met behulp van grote strandballen werd het eindbedrag bekendgemaakt: 150.876 euro. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

SamenLoop voor Hoop: waar een klein dorp héél groot in is

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

En dan denk ik aan Liempde,

want daar brandt het licht!

'Als Liemt iets doet, doet Liemt het goed'. Deze uitdrukking, die zaterdag en zondag tijdens het grootschalige evenement SamenLoop voor Hoop meerdere malen klonk, klopt als een bus. Waar KWF Kankerbestrijding twijfelde over de korte voorbereidingstijd, had het Liempdse organisatieteam van de SamenLoop er alle vertrouwen in dat het ging lukken. Het 24 uur durende evenement werd een daverend succes...

Liempde kleurde zaterdagmiddag, tijdens de aftrap van de SamenLoop voor Hoop, langzaam paars. Deelnemers en vrijwilligers droegen de T-shirts met de tekst 'Beleven, meeleven en doorleven' vol trots en sommige teams hadden hun accessoires zelfs afgestemd met de shirts. Zo was er een groep met paarse kroontjes en droeg een ander team paarse ballonnen bij zich tijdens de eerste rondes, die door iedereen gezamenlijk werden afgelegd.

Voorzitter Jan Claassen van het organiserende team gaf tijdens de openingsceremonie aan dat vooraf onduidelijk was wat er op Liempde af kwam door dit evenement te organiseren. ,,Het heeft me echt overdonderd hoe de SamenLoop door iedereen is omarmd, zowel door deelnemers als sponsors. Ik hoop dat we de komende 24 uur positiviteit, plezier en hoop uitstralen en dat we laten zien dat we samen lopen en dus niet alleen." Claassen deed nog een ongebruikelijke oproep: ,,Ik hoop dat jullie de komende 24 uur teveel eten en drinken. Alles komt namelijk ten goede aan het goede doel..."

vier het leven

Burgemeester Mark Buijs, voor deze gelegenheid niet in pak maar in een Samenloop-shirt, gaf aan 'een brok in zijn keel te hebben'. ,,Het is geweldig om iedereen hier te zien. Ik voel hier in Liempde een kolkende oceaan van energie. We zijn hier voor twee doelen: zoveel mogelijk geld ophalen voor KWF én mensen met kanker laten weten dat we er zijn voor hen. Beleef deze 24 uur alsof je het leven viert."

Onder aanvoering van fanfare Concordia liepen alle deelnemers gezamenlijk twee rondes door het dorp. Zij werden luidkeels aangemoedigd door toeschouwers


en vrijwilligers. Vervolgens bleven er enkele leden per team over op het parcours; zij gingen de 'eerst shift' in. Voor de andere deelnemers was het tijd om hun partytent, het 'hoofdkwartier van het team' te bemannen of een kijkje te nemen in de partytenten.

Óveral werden nog acties georganiseerd. Mensen konden op een hangslot hun naam en lotnummer laten graveren, de toekomst laten voorspellen en 'mooi mens-kaartjes' kopen. Niets was gratis tijdens de SamenLoop. Zelfs voor het toiletbezoek moest men betalen. Al kreeg je daarvoor ook weer vele extra's. De vijf toiletvrouwen liepen rond met make-up en haarlak, zodat alle vrouwen in de rij er weer tiptop uitzagen. ,,Jammer dat we niet alleen als act zijn aangesteld. We moeten toch ook de toiletten poetsen de komende dagen", lachte Diane Melis.

24 uur lang werd er non-stop gewandeld in Liempde, op één moment na: de kaarsenceremonie. Al in de middag staken de teamcaptains de verkochte kaarsenzakken aan, die verspreid langs het parcours stonden. Een prachtig beeld, zeker toen het donker werd. Om tien uur stond iedereen letterlijk en figuurlijk even stil bij het doel van SamenLoop voor Hoop.

Ik loop

Zeer indrukwekkend was het verhaal van de 19-jarige Carlijn Roestenburg uit Boxtel, bij wie op 7-jarige leeftijd kanker werd geconstateerd. ,,We zijn nu jaren verder en in deze tijd is de helft van het aantal behandelingen nodig. Onderzoek naar kanker werkt dus echt. We moeten met z'n allen zorgen dat de overlevingskans groter wordt. Verlies nooit de hoop." Haar voordracht kon rekenen op een lang applaus. Emotioneel was ook het nummer 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij dat de Boxtelse zangeressen Jet Mathijssen en Yvonne van Beers ten gehore brachten. Vele aanwezigen pinkten hierbij een traantje weg. Uiteindelijk kwam iedereen weer in beweging op de klanken van het toepasselijke nummer 'Ik loop: ,,Ik zet de ene voet voor de andere voet en ik loop."

Ondanks de regen, die in de nacht van zaterdag op zondag viel, bleven deelnemers stug doorwandelen. En als ze even 'vrijaf' hadden, stonden ze langs de kant om bekenden aan te moedigen of om de laatste spullen te verkopen om de opbrengst te verhogen. De saamhorigheid was enorm.

Na de Kinderloop, waarbij jonge Liempdenaren 24 minuten lang over het parcours mochten wandelen, duurde het nog ruim anderhalf uur tot de slotceremonie. Er werd driftig gespeculeerd over de totaalopbrengst. ,,Ik durf er niets over te zeggen", zei Haico Berkelmans. Hij, Arthur Brands en Paul Saris probeerden de sfeer tijdens SamenLoop nog éxtra te verhogen door als 'Volle Neef'', 'Achterneef' en 'Regelneef' aanwezig te zijn. Zo verzorgde Haico om 07.30 uur een warming-up om alle spieren van de deelnemers nog even los te maken. ,,Het is ongelooflijk wat je hier meemaakt. Van een ingetogen kaarsenceremonie waar je alleen de regen hoort tot één groot feest midden in de nacht. En als dadelijk het eindbedrag bekend is, denk ik dat iedereen een traantje zal wegpinken."

Emoties waren er zeker te zien bij Margo Brands en Lian van Oorschot, die begin dit jaar het initiatief namen tot de SamenLoop voor Hoop. ,,Dat jullie in alle weersomstandigheden door bleven lopen in het centrum van Liempde, heeft ons diep geraakt. Er is door vrijwilligers heel veel tijd en energie in de Samenloop gestoken. Daarnaast heeft de Boxtelse en Liempdse gemeenschap dit evenement volledig omarmd. Dit ervaren we als een warme deken."

Door middel van grote strandballen met cijfers werd duidelijk dat liefst 150.876 euro is opgehaald. De ceremonie werd afgesloten met de Liempdse versie van 'Brabant' van Guus Meeuwis. Sommigen pinkten inderdaad een traantje weg, maar ook de lach was behoorlijk aanwezig in Liempde. Waar een klein dorp héél groot in is...