,,Vijftig jaar ging ik met veel plezier naar mijn werk bij de WSD. Nu is het mooi geweest
,,Vijftig jaar ging ik met veel plezier naar mijn werk bij de WSD. Nu is het mooi geweest", vertelt gouden jubilaris Frans Smetsers. Volgende week vrijdag trakteert zijn werkgever hem op een feestelijk afscheid. (Foto: Peter de Koning)

jubilaris eerste in geschiedenis WSD Groep die vijftig jaar echt vol maakt

Stilzitten is niks voor 'gouden' Frans Smetsers

Peter de Koning

Frans Smetsers is een unicum bij WSD Groep. Volgende week vrijdag 25 september wordt hij 65 en mag hij na vijftig trouwe dienstjaren met pensioen. Vijftig jaar in dienst van één werkgever, een halve eeuw lang met veel plezier werken binnen dezelfde organisatie. Dat zie je bijna nergens meer. Ook niet bij de WSD Groep. Bij het Boxtelse bedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is Frans Smetsers de allereerste die de vijftig jaar echt vol maakt.

Frans was bijna 15 toen hij op 23 augustus 1965 aan de slag ging bij de Singel in Boxtel, de voorloper van de latere WSD Groep. Hij werkte daar op de montageafdeling bij juffrouw Van de Akker en zuster Deborah. In die tijd ging hij ook iedere dinsdag naar de Katholieke Levensschool voor Jongens. ,,In die jaren was ik echt een Manusje-van-alles", vertelt de gouden jubilaris. ,,Ik pakte lampen in voor Philips in Eindhoven, maakte onderdelen van gitaren in orde en zorgde voor het dichtplakken en inpakken van sigarenkistjes voor de sigarenfabriek van de familie Van Susante, hier in Boxtel. Zelfs het beschilderen van spaarpotten heb ik in die jaren gedaan."

Doorwerken

Van 1985 tot 1990 werkte Frans bij Peter van Gils in het groenwerk. Eerst in Boxtel Oost en later op de sportvelden bij Munsel en in delen van de wijk Munsel. Schoffelen, zwerfvuil opruimen, de grasmat van RKSV Boxtel in orde maken. Frans deed het allemaal met veel plezier. ,,Behalve als het regende. Dan zaten we met z'n allen in de keet te wachten tot het weer droog werd. Dat was niks voor mij, ik werk liever door", vertelt Frans. Meewerkend voorvrouw Marij van den Boogaard knikt instemmend: ,,Zo kennen we Frans al vijftig jaar. Als hij even niets te doen heeft, scharrelt hij net zo lang rond tot hij weer wat werk heeft gevonden. Dat deed hij vroeger al en doet hij nu nog steeds."

De montageafdeling in het WSD-gebouw aan de Schouwrooij is sinds 1990 het werkadres van Frans. Hij begon er onder leiding van Jan van den Boogaard en laat weten dat hij in al die jaren op de afdeling Industrie Binnen nooit met tegenzin aan een werkdag begon. De laatste jaren is hij een vertrouwd gezicht aan het einde van de transportband, op zijn vaste plek in het midden van de productiehal aan de Schouwrooij. Dozen inpakken, spullen ompakken, alles netjes op een pallet. Van batterijen tot parfumflesjes, er gaat van alles en nog wat door Frans z'n handen. Hij vertelt: ,,Het bevalt me prima hier. Ik ben een gezelschapsmens en werk hier met fijne collega's om me heen waarmee ik het prima kan vinden. Dat is erg belangrijk, anders hou je het geen vijftig jaar vol."

Pleeggezin

Frans werd geboren in Oirschot en woonde daar tot en met zijn lagere schooljaren. Daarna verhuisde hij naar een woonvoorziening aan de Baroniestraat in Boxtel, die hij later inruilde voor een gastvrij pleeggezin in de wijk Oost. Liefst dertig jaar woonde hij bij de familie Van de Langenberg. Tot vorig jaar, toen verhuisde hij naar een appartement in Best waar hij zelfstandig woont met begeleiding. Een busje brengt hem dagelijks naar zijn werkplek in Boxtel en rijdt hem ook weer keurig naar huis. De familie Van de Langenberg houdt een bijzondere plek in zijn hart. Vanzelfsprekend zitten ze vrijdag 25 september op de eerste rij, als de WSD de gouden jubilaris feestelijk huldigt. Frans wordt dan onder andere ontvangen door burgemeester Mark Buijs en algemeen directeur Jan Simons van de WSD Groep. ,,Ik verheug me op de rode loper en de erehaag van collega's", lacht Frans. En dan weer serieus: ,,Het is goed om te stoppen, het is mooi geweest. Of ik het werk ga missen? Ik denk dat het wel meevalt. Ik krijg nu veel vrije tijd en ga eens rustig nadenken wat ik daarmee ga doen. Eerst maar eens op vakantie naar een geheime bestemming. Die verrassing heeft de familie Van de Langenberg voor mij geregeld."

Raad van Elf

In zijn vrije tijd was Frans lange tijd actief bij wandelsportvereniging De Keistampers en speelde hij ook graag jeu de boules. Tegenwoordig vult hij graag puzzels in, vooral woordzoekers. Tot vorig jaar was Frans ook actief als lid van de Raad van Elf, bij carnavalsclub De Schouwrooijers van de WSD. Tijdens carnaval 2014 moest hij na tien jaar afscheid nemen van deze club, omdat hij tijdens het komende carnavalsseizoen geen WSD-werknemer meer is. ,,Prins Arnold van de WSD heeft me toen uitgebreid gehuldigd. Dat vond ik een bijzonder moment", vertelt Frans. Andere momenten die hij niet snel zal vergeten, zijn de jaarlijkse jubileumvieringen van zijn afdeling. Ook zijn eigen afscheid volgende week vrijdag wordt volgens hem een onvergetelijke dag. ,,Mijn speech ben ik al aan het maken."