Leden van de Kampina Memorial Airborne Group verzorgen zondag 20 september vanaf 10.00 uur excursies in de Kampina. Bezoekers maken kennis met het boeiende verhalen uit de bezettingsjaren. (Foto: Peter de Koning).
Leden van de Kampina Memorial Airborne Group verzorgen zondag 20 september vanaf 10.00 uur excursies in de Kampina. Bezoekers maken kennis met het boeiende verhalen uit de bezettingsjaren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KAMPINA AIRBORNE MEMORIAL GROUP BIVAKKEERT IN BOXTEL

Struinen door Kampina met Airbornes

Beleef de geschiedenis van de Airbornes opnieuw. Dat zou het motto kunnen zijn van de driedaagse bivak die de Kampina Airborne Memorial Group komend weekeinde voor de derde keer houdt in Boxtel. Hoogtepunt is de publieksactiviteit die zondag 20 september wordt gehouden en belangstellenden de kans biedt om even terug te gaan naar de laatste weken van de bezetting van 1944 toen in de Kampina ruim honderd Airbornes ondergedoken zaten.

Onder leiding van Boxtelaar Roel Manders verblijven zo'n twintig leden van de re-enactmentgroep drie dagen in een kampement op de Roond van waaruit ze activiteiten opzetten. Vrijdagmiddag ontvangen ze enkele klassen van een Boxtelse basisschool, zaterdag worden met jeeps en andere historische voertuigen ritten door de omgeving gemaakt. ,,We bezoeken plekken die passen binnen het verhaal van de Airbornes die hier zes weken gebivakkeerd hebben", vertelt Manders.

De Kampina Airborne Memorial Group hoopt zondag 20 september tussen 10.00 en 14.00 uur veel bezoekers te kunnen rondleiden door de Kampina. Vertrekpunt is de parkeerplaats bij het verzetsmonument aan de Huisvennen. Aan de hand van nagespeelde scenes zal duidelijk worden hoe de Airbornes destijds in de Kampina verbleven. Tal van historisch materieel wordt geƫxposeerd, wandelaars kunnen bordjes volgen.

De plekken waar de Airbornes in 1944 verborgen zaten, zijn geheim. Die blijven verscholen, ergens tussen de Huisvennen...