Afbeelding
Foto: Peter de Koning

samenloop voor hoop door ogen van team 65

Samen sterk tijdens de SamenLoop...

Samen Sterk. Deze naam past precies bij de 27 Liempdenaren die samen een SamenLoop voor Hoop-team vormden. De ploeg is samengesteld uit drie vriendenteams. Brabants Centrum volgde de groep tijdens het grootschalige wandelevenement op de voet. Van de diefstal tot de donaties die het leed verzachtten en van de spiegel van Frans tot de regenachtige nacht.

Zaterdag, 14.15 uur. ,,Zo'n evenement als de SamenLoop voor Hoop, dat wordt alleen in kleine gemeenschappen een succes", zei Frans Peijnenburg, kort nadat de eerste lopers hun rondes maken. Hij, Annie van Haaren, Paulien Schoenmakers en Leo van de Laar praten in de partytent van hun team na over de toespraken van voorzitter Jan Claassen en burgemeester Mark Buijs. ,,Wat de burgemeester zei, kon ik helaas niet goed horen, maar Jan legde in rake woorden uit wat de SamenLoop voor Hoop inhoudt", zegt Leo. Annie beaamt dat. ,,Iedereen heeft zijn eigen doel tijdens deze SamenLoop. Ik denk aan mijn broer, bij wie kanker werd geconstateerd. Als je zoiets meemaakt, dan wil je zó graag bijdragen."

Zaterdag, 15.00 uur. ,,Nu kunnen we het eindelijk een plekje geven", zegt Reggie van Genuchten tegen haar teamgenoot Lies van Lierop. Team Samen Sterk kreeg donderdagavond te maken met een diefstal, waarbij de opbrengst van de armbandenverkoop, 775 euro, werd gestolen. ,,Veel Liempdenaren hoorden van de diefstal, waardoor we zóveel donaties hebben gekregen dat we het bedrag al snel weer bij elkaar hadden. Fantastisch, we zijn er stil van", vertelt Lies. Zij en Reggie droegen het geldbedrag over aan Len van Houtum van de commissie Financiën. Reggie: ,,Zo, en nu gaan we lopen..."

Zaterdag, 21.00 uur. Bij team Samen Sterk heeft iedereen een eigen rol. De meeste leden zijn ingedeeld in verschillende 'wandelshifts', maar er is ook een aantal mensen dat de wandelaars verzorgt. Zo is Ad Thomassen verantwoordelijk voor de catering. ,,Een mooie manier om bij te dragen", vindt hij, terwijl hij naar de wandelaars op het parcours kijkt. ,,Zo deed ik boodschappen voor ons team bij Albert Heijn in Boxtel. Toen ik meldde dat ik inkopen deed voor de SamenLoop, kreeg ik direct vijftig procent korting. Dat is toch geweldig?" Tegelijkertijd zorgt Ad ook voor de verkoop van armbanden. ,,We hadden nog zo'n negentig stuks over en zijn er bijna doorheen. Ook hebben we allerlei loten verkocht. Mensen kunnen een spiegel winnen, handgemaakt door teamgenoot Frans." Zondagochtend verzorgt de Liempdenaar tussen 08.00 en 09.00 uur het ontbijt voor zijn teamleden. ,,Mét een eitje..."

Zaterdag, 21.30 uur. ,,Ik heb alleen maar gedanst op het parcours. Op ieder hoekje van de straat is weer iets anders te zien", glundert Maria Peijnenburg. ,,Het is zo'n groot feest, geweldig." De Liempdse vertelt dat ze inmiddels één uur heeft gewandeld. ,,De rest van de middag was ik in de zaal van de Durpsherberg. Voor de mensen die ziek zijn of waren, was een verwenprogramma georganiseerd. In De Durpsherberg kwamen ze bij elkaar om een middag in het zonnetje gezet te worden. Ik ben zelf kapster geweest en heb de mensen geknipt. Dat was heel bijzonder. Je hoort allerlei verhalen: over de periodes dat ze ziek waren en dat ze weer zijn opgeknapt. Maar bovenal zijn ze heel blij dat ze in het zonnetje worden gezet. Het was geweldig om te doen."

Zaterdag, 22.30 uur. ,,Dit hakt er wel in", verzucht Marie José van Leeuwen na afloop van een indrukwekkende kaarsenceremonie. ,,We zijn met een man of vijf van het team gaan kijken. Het was erg druk en de verhalen en liedjes bezorgden me kippenvel. Zo is mijn schoonvader anderhalf jaar geleden gestorven. Ook denk ik aan twee vrienden, die voor hun vijftigste zijn overleden. Dat is al een hele tijd geleden, maar tijdens deze SamenLoop denk ik regelmatig aan hen." Ze vindt het onvoorstelbaar wat momenteel in Liempde gebeurt. ,,Maar aan de andere kant: dit is Liempde en als daar iets wordt georganiseerd, dan gebeurt het goed. Ook het feit dat we zoveel donaties hebben ontvangen toen onze opbrengst werd gestolen: da's typisch Liempde."

Zondag, 10.30 uur. ,,We waren door- en doornat vannacht", grinnikt Paulien. ,,Zonde dat er vannacht wat minder publiek was, maar het was nog steeds erg gezellig. Je ziet bij ons team dat mensen steeds meer aan het wandelen zijn. Ze zijn niet aan de beurt, maar lopen tóch mee. Zo gezellig is het." Reggie en Nicole Keijsers maakten van de nood een deugd. ,,De regen heb je toch niet in de hand, dus we hebben een poncho aangedaan en de mensen vannacht anderhalf uur lang aangemoedigd. De sfeer was geweldig", aldus het duo. ,,Toch zijn we blij dat we het evenement in goed weer kunnen afsluiten. Heerlijk, zo'n zonnetje."

Zondag, 13.00 uur. De winnaar van de loterij is bekend. ,,Harrie Raaimakers, de logistieke man van het evenement wint de spiegel die Frans heeft gemaakt", aldus Marie José. De partytent van Samen Sterk, het hoofdkwartier van de ploeg, was een uur voordat het evenement zou eindigen, alweer grotendeels opgeruimd. Frans praatte na met andere teamgenoten en vond het een geweldige ervaring. ,,Ik wist dat er in Liempde veel mogelijk was, maar dit? Dit had ik niet verwacht." Onder de teamleden werd al gespeculeerd wat het eindbedrag van het evenement zou worden. Frans: ,,Bij een kraampje kon je een voorspelling doen. Ik gokte op 57.000 euro, maar werd vierkant uitgelachen. Volgens anderen moest ik er minstens een ton bij optellen..."

Zondag, 14.15 uur. ,,Wát een bedrag. En er komt nog veel meer bij", verzucht Leo. ,,Dit had ik echt niet willen missen", voegt zijn vrouw Trea toe. En nu? ,,Daar moet op gedronken worden", grinnikt Nicole. ,,Wij gaan zo maar eens naar huis", aldus Leo. ,,Ik verwacht dat ik Studio Sport niet meer ga halen. Slapen ging niet vannacht, je blijft maar bezig met dit prachtige evenement."

OP DE FOTO: Team Samen Sterk. (Foto: Peter de Koning).