Het terrein van De La Salle aan de Schijndelseweg stond vrijdagmiddag vol met attracties om het 95-jarig jubileum van het orthopedagogisch instituut te vieren. (Foto: Gerard Schalkx).
Het terrein van De La Salle aan de Schijndelseweg stond vrijdagmiddag vol met attracties om het 95-jarig jubileum van het orthopedagogisch instituut te vieren. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

spelletjes en eetkraampjes op sportterein

95 jaar De La Salle is reden voor feest

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het sportterrein van De La Salle stond vrijdagmiddag vol met spelletjes, springkussens en eetkraampjes. Reden was het 95-jarig bestaan van het orthopedagogisch instituut aan de Schijndelseweg. Het jubileum werd die middag uitgebreid gevierd met alle jongeren en hun ouders. Op hetzelfde terrein staat al tientallen jaren de Michaëlschool. De verwachting is dat komend jaar gestart wordt met een omvangrijk nieuw- en verbouwproject van de panden waar onderwijs wordt gevolgd.

,,De jongeren van de cliëntenraad vonden dat het 95-jarig jubileum van De La Salle niet ongemerkt voorbij mocht gaan, dus daar hebben we gehoor aan gegeven", zei directeur Christel Bogers van het orthopedagogisch instituut. Vrijdag was het zover. Voor de jongeren en hun ouders


Boxtel pakt uit met Duurzame Week vol activiteiten

Tijdens de Herfstfair in Boxtel, op zondag 4 oktober, vindt de aftrap plaats van de Duurzame Week Boxtel. Tussen 4 en 11 oktober worden allerlei activiteiten georganiseerd om Boxtel op duurzaam gebied nóg beter op de kaart te zetten.

Het organisatieteam bestaat uit allerlei Boxtelse clubs, zoals Lokale Agenda 21, Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, bibliotheek De Meierij, bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius, Transition Town en actieteam Schaliegas Vrij Boxtel.

Tijdens de Duurzame Week vinden onder meer lezingen, presentaties en het bekende Repair Café plaats. Mensen die een duurzaam initiatief willen presenteren of willen meehelpen, kunnen zich aanmelden via Mirjam Bemelmans, telefoonnummer 06-15 17 31 36 of e-mailen naar Nadja van Berkel: naddie@wxs.nl.

was een complete feestdag georganiseerd met eten, drinken, muziek en spelletjes.

Het sportterrein nabij de Michaëlschool stond vol met attracties. ,,De leeftijd van de 160 jongeren varieert van 6 tot en met 23 jaar. Het is een hele klus om activiteiten te verzinnen die voor iedereen leuk zijn. Maar het is gelukt", zei Inge Forger van De La Salle glunderend. Ze maakte deel uit van de commissie die het jubileumfeest organiseerde.

Ook de jongeren die op het terrein wonen, hadden een aandeel in het jubileumfeest. Zo bestond het organisatieteam grotendeels uit jongeren van De La Salle die allerlei zaken zelf regelden. ,,Participatie vinden we erg belangrijk, dat komt bij deze feestdag duidelijk terug", aldus directeur Bogers.

Sarah (15) was één van de assistenten. ,,Ik ben tevreden met hoe de dag er uitziet. Zo heb ik het drinken, de ballonnen en de hoedjes geregeld", vertelt ze, terwijl ze naar haar hoofd wijst. Iedereen die deel uitmaakte van de organisatie, droeg een kleurig hoedje met glitters. ,,Ook voor de bemanning van de kraampjes hebben we gezocht naar mensen die bij De La Salle werken. Zij verkopen vandaag het eten en drinken."

SYMPOSIUM

Van een stormbaan tot een zandbak en van de kop-van-jut tot hennatatoeages: er was voor ieder wat wils tijdens het jubileumfeest. De deejays Ricardo en Damian draaiden een lekker muziekje en ook een capoeiraband uit Amsterdam zorgden voor vermaak. ,,Een mooie manier om stil te staan bij het 95-jarig jubileum", vond directeur Bogers. En dat was het ook. Vrijdag werd het jubileumfeest gevierd met alle jongeren van De La Salle, in december organiseert het instituut een symposium voor partners, zoals de gemeente Boxtel en zorgorganisaties.

MICHAËLSCHOOL

Op het terrein van De La Salle is al tientallen jaren de Michaëlschool te vinden, de plek waar kinderen van 6 tot 20 jaar met gedrags- en/of psychiatrische proble

men lessen volgen. Een gedeelte van de school, dat uit de jaren vijftig stamt, is gedateerd en wordt gesloopt. Op deze plek wordt nieuwbouw gerealiseerd. Gebouw 2, dat grotendeels is de jaren zeventig en gedeeltelijk in de jaren negentig is gebouwd, wordt gerenoveerd. De verwachting is dat de bouw- en renovatiewerkzaamheden in 2016 van start gaan.

FOTO BOVEN: Een stormbaan, verschillende springkussens en een attractie waar het mogelijk was om te leren rodeorijden: het was allemaal mogelijk tijdens het jubileumfeest van De La Salle. (Foto's: Gerard Schalkx).

Wie is de sterkste man of vrouw van De La Salle? Dat werd duidelijk bij de attractie kop-van-jut. Vrijwilligers hielden de tussenstand bij...