Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

OPBRENGST ROTARY-EVENEMENT VOOR STICHTING HULPHOND

Slimmeriken en spierbundels in eerste Brabant Business Battle

Onder voorzitterschap van de Boxtelse ondernemer Frank Vekemans heeft een Rotary-commissie maandenlang gewerkt aan het programma van de Brabant Business Battle, die beslist geen eenmalig evenement moet worden maar kansen biedt om elke twee jaar voor een nieuw doel opgetuigd te worden. ,,Hoe dichterbij de dag komt, hoe trotser we met z'n allen zijn op het programma dat we hebben samengesteld", zegt Vekemans.

Hij krijgt bijval van Thieu van Tooren, eveneens commissielid. Hij is verantwoordelijk voor de huisstijl en de branding van de Brabant Business Battle. ,,We denken dat het evenement krachtig genoeg is om het verder uit te rollen in Brabant", zegt hij. Nu al blijken niet alleen bedrijven uit Boxtel en Oirschot bereid om mee te doen, ook uit omliggende plaatsen als Eindhoven, Waalre en Son kwamen aanmeldingen. ,,Alle bedrijven vaardigen teams af waarin zes medewerkers samen de strijd aan gaan", legt Vekemans uit.

NETWERKEN

De teller staat inmiddels op twintig teams; naast grote en kleine ondernemingen heeft ook de gemeente Boxtel zich recentelijk aangemeld. ,,De Brabant Business Battle wordt daarmee een attractief netwerkevenement waar vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven eens op een heel andere manier met elkaar omgaan", zegt Vekemans. ,,Het leuke is dat de teams zeer gevarieerd van samenstelling zijn en dat elk bedrijf een leuke mix van medewerkers heeft gekozen. Slimmeriken en spierbundels gaan dus samenwerken om als team een zo goed mogelijk resultaat te behalen", stelt Van Tooren. Hij vult aan dat de Brabant Business Battle daardoor een dag wordt voor alle medewerkers. ,,Bij de Boxtelse Ondernemers Trofee zie je dat veel aandacht uitgaat naar de directeur of eigenaar.

Het idee voor de Brabant Business Battle stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de Juniorkamer Dommelland een soortgelijk evenement organiseerde. ,,De schaal is nu beduidend groter", legt Vekemans uit. ,,Samen met vijftien medewerkers van de Rabobank gaan we de teams in het waterschapshuis een managementspel voorleggen. Twee teams strijden hierin tegen elkaar en moeten tal van strategische beslissingen nemen en keuzes maken om hun bedrijf te runnen."

TIEN PROEVEN

Waar tijdens dit programmaonderdeel vooral de hersenen gepijnigd worden (brains), wordt tijdens het middagprogramma een beroep worden gedaan op spierkracht en doorzettingsvermogen (balls). Met dank aan kolonel Joost Doense en voormalig militair Stephanie Verhoef kan een gedeelte van de Generaal Majoor de Ruyter van Stevinckkazerne in Oirschot benut worden om alle teams aan tien uitdagende proeven te onderwerpen.

,,We zijn blij met de steun van Defensie omdat we hier op een geweldige plek een heel spannend sportprogramma kunnen aanbieden", stelt mede-organisator Van Tooren. Hij roemt de betrokkenheid van oud-luitenant Verhoef, die bij een raketaanval op Kamp Holland in Afghanistan gewond raakte. ,,Ze heeft er met de sportafdeling van de kazerne voor gezorgd dat we over een prachtige accommodatie kunnen beschikken."

Vekemans en Van Tooren weten dat de twintig teams zich vooral zorgen maken over dit programmaonderdeel. ,,Het zijn inderdaad geen spelletjes voor watjes, maar natuurlijk houden we er rekening mee dat we niet met professionele militairen de baan op gaan", lacht Vekemans.

Hij geniet als hij hoort dat er teams zijn die extra in training zijn gegaan, onder meer op een survivalbaan in Udenhout. Ook is bekend dat sommige teams al wekenlang Triviant spelen om voorbereid te zijn op de kennisvragen die 's ochtends mogelijk gesteld worden tijdens het managementspel. ,,Dat laat zien dat deelnemers de Brabant Business Battle serieus nemen en graag willen winnen."

HULPHOND

De stichting Hulphond is het goede doel waarvoor de organisatoren van de Brabant Business Battle hebben gekozen. Niet toevallig is de hoofdgast van het programma oud-bevelhebber der strijdkrachten Peter van Uhm. Hij is een veelgevraagd spreker en is als ambassadeur verbonden aan de stichting. ,,Peter van Uhm zal na de battle uitgebreid vertellen over zijn leven en werk als militair", geeft Van Tooren aan. ,,Daarnaast geeft hij uitleg over de rol die hulphonden in de samenleving spelen, niet alleen voor mensen met een beperking maar ook voor militairen die in een conflictgebied gewond zijn geraakt."

Tijdens de pauze van het spel op en rond de stormbaan, zullen vrijwilligers van de stichting Hulphond enkele demonstraties geven. Op die manier maken de deelnemers aan de Brabant Business Battle nadrukkelijk kennis met het goede doel waarvoor ze die dag in actie komen. Want dat is uiteindelijk het allerhoogste doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel.

De Brabant Business Battle wordt in de avonduren op de kazerne afgesloten met een borrel en een diner (beer). Tevens zal de opbrengst van het evenement worden bekendgemaakt. Vekemans wil hierover nog geen uitspraken doen. ,,We kunnen wel stellen dat we onze doelen met twintig teams hebben gehaald en dat we straks een mooi bedrag kunnen overhandigen."

Dat de weersvoorspellingen voor zaterdag nog niet zo geweldig zijn, deert de organisatoren niet. Vekemans: ,,Van de militairen hebben we geleerd dat we ons daar niets van aan moeten trekken. Als het regent, dan regent het..."

SUPPORTERS WELKOM

Mensen die de verrichtingen van de twintig teams zaterdag 19 september aan het werk willen zien op de kazerne in Oirschot, kunnen zich tussen 12.45 en 13.00 uur melden aan de hoofdingang. Dat kan alleen als men vooraf via de website www.bbbattle.nl een document heeft ingevuld en dat bij de entree - samen met een geldig identiteitsbewijs - kan laten zien.