Afbeelding
Foto: Peter de Koning

twee inzamelcontainers op parkeerterrein essche boys

Esch op de bres voor oorlogsslachtoffers

Net als vele andere Nederlanders kreeg Ilse van Schijndel uit Esch de beelden van vluchtelingen die leven in erbarmelijke omstandigheden niet uit haar hoofd. ,,Een reportage over overleden kinderen was voor mij de druppel. Ik kon het voor mezelf niet meer verantwoorden om niets te doen." Ze kwam in contact met de stichting Hand in Hand voor Syrië en sinds dinsdagochtend staan er twee containers op het parkeerterrein van voetbalvereniging Essche Boys waarin mensen spullen kunnen deponeren.

De containers zaten na een dag al helemaal vol met spullen, vertelde Van Schijndel gisterochtend glunderend. ,,Matrassen, pakken met pampers, winterkleding: het was een hele lading." Alle spullen worden in een loods in Esch opgeslagen en daarna getransporteerd naar Nijkerk, de thuisbasis van Hand in Hand voor Syrië. Deze stichting zorgt er uiteindelijk voor dat alles naar Syrië wordt verscheept. ,,Onze actie richt zich dus op de mensen die slachtoffer zijn van de oorlog in Syrië. Ik denk dat je de problemen bij de bron moet aanpakken en mensen een beter bestaan moet bieden in hun eigen land", aldus Van Schijndel.

Eerlijkheid, transparant en betrouwbaarheid, de kernwoorden van Hand in Hand voor Syrië, spraken Van Schijndel aan tijdens haar zoektocht naar een organisatie om iets te kunnen doen voor oorlogsslachtoffers. ,,Leden van de stichting kwamen afgelopen weekend naar Esch voor een kennismaking en het voelde meteen goed. Een gedeelte van de vrijwilligers komt uit Syrië en heeft goede contacten met artsen en coördinatoren van humanitaire hulp in het land, waardoor transporten op de goede plek terechtkomen. Bovendien plaatst de stichting na een verscheping regelmatig foto's uit Syrië op Facebook."

Na de kennismaking met de stichting legde Van Schijndel contact met de gemeente Haaren, die graag wilde meewerken. In samenwerking met Afvalstoffendienst Den Bosch werden twee containers geplaatst aan de Haarenseweg waarin mensen dagelijks tussen 08.00 en 20.00 uur spullen kunnen deponeren.

Op pagina 3: 'Hopelijk meer inzamelpunten in het dorp'.

FOTO BOVEN: Op het parkeerterrein van voetbalvereniging Essche Boys staan sinds dinsdag twee containers waarin spullen worden verzameld voor Syrische oorlogsslachtoffers, een initiatief van Ilse van Schijndel (rechts). Ruud Bolsius (links) bracht gisterochtend twee volle tassen... (Foto: Peter de Koning).