Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Populierenbosje Oost wordt gevarieerd groen

Het populierenbosje tussen De Volder, Puttersdreef en Vorsenpoel wordt vervangen. De bomen zijn niet meer veilig. Namens de buurt bedacht een stuurgroep van omwonenden een gevarieerd herinrichtingsplan. De gemeente is het er mee eens en wil de herinrichting zo snel mogelijk starten.

Tijdens een bijeenkomst op 15 juni (foto boven) brachten omwonenden verschillende ideeën naar voren. Over één ding waren ze het eens: de herinrichting moet gevarieerder zijn dan het populierenbosje. Uit die bijeenkomst ontstond een stuurgroep van vijf bewoners die een plan maakte op basis van geopperde ideeën. Dit conceptplan plaatste de stuurgroep op een aparte website waarop omwonenden konden reageren. Op basis van die reacties ontstond een definitief plan dat naar de gemeente kon. Die liet gisteren, woensdag 9 september weten er helemaal achter te staan. ,,De stuurgroep heeft goed werk geleverd, met inbreng uit de hele buurt. Een prima plan binnen het budget. Dit is ook voor ons een erg prettige manier van werken", meldde een gemeentewoordvoerder namens wethouder Herman van Wanrooij.

In het bosje staan nu ruim zestig populieren en die drinken per stuk zo'n 1.500 liter per dag. Ontstaat er geen wateroverlast als de populieren weg zijn, wilden de bewoners weten? Een doorrekening wijst uit dat de nieuwe beplanting dit opvangt, samen met de sloot die in contact staat met de Dommel. Het nieuwe plan voorziet in een goede bereikbaarheid van de sloot, voor noodzakelijk onderhoud. Ook blijven de bewoners alert op het illegaal storten van tuinafval in de sloot. Want dat verstoort de afwateringsfunctie en trekt planten aan die er niet thuishoren.

De nieuwe inrichting bestaat uit diverse soorten bomen en struiken van verschillende hoogten en leeftijden. De gemeente wil zo snel mogelijk een goede aannemer vinden. Kappen in het najaar en pas herplanten in het voorjaar is geen optie, vinden gemeente en bewoners. Zij willen het hele karwei nog dit najaar afronden.