Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

raadssteun voor 'plan om vingers bij af te likken'

Stadslandgoed Stapelen stap dichterbij

MARIËLLE WIJFFELAARS

De discussie in de raadzaal moest dinsdagavond gaan over de structuurvisie 'Visie op Stadslandgoed Stapelen' en niet over de bouwplannen die er zijn aan de Prins Hendrikstraat. Daar zijn plannen voor een nieuw woonzorgcomplex. Het college van B. en W. besloot dit bestemmingsplan los te trekken van de structuurvisie voor het stadslandgoed om zo een open en eerlijke discussie te kunnen voeren. En dat zorgde voor weerstand bij enkele raadsfracties. Hoewel de plannen voor Stapelen unaniem werden toegejuicht, uitten met name de fracties CDA en Balans twijfels bij de gang van zaken.

De plannen voor het stadslandgoed hangen nauw samen met de bouwplannen aan de Prins Hendrikstraat. Daar moet een complex verschijnen bestaande uit ruim zeventig appartementen. Omwonenden van het voormalige klooster waar de zusters oblaten woonden zijn het hier niet mee eens en pleiten ervoor dat op die plek geen hoogbouw verrijst. De publieke tribune in de Boxtelse raadzaal zat dinsdagavond dan ook vol met buurtbewoners die bij monde van Louise Nabbe hun zegje deden. ,,Stapelen is een unieke plek in Boxtel, maar de bouwplannen in de huidige vorm zijn voor ons onacceptabel", aldus Nabbe. ,,Kolossale bouw past niet op deze locatie."

De gemeenteraadsleden waren het erover eens: de plannen voor stadslandgoed Stapelen zijn prachtig. ,,Om je vingers bij af te likken", verwoordde Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). Het landgoed moet 25 hectare groot worden en een plek worden voor natuur, kunst, religie, stilte en beleving. Acht partijen werken samen om het stadslandgoed te ontwikkelen. ,,Heel Boxtel plukt hier de vruchten van en het is ook een trekpleister", stelde Katelijne van Thiel (Combinatie 95).

CADEAU

Maar er zijn ook zorgen. Want om de financiering mogelijk te maken, moet er gebouwd worden. Die 'rode ontwikkeling' maakt weliswaar geen deel uit van de structuurvisie, maar hangt daar wél mee samen. En dat zorgde voor een verhitte discussie in de Boxtelse raadzaal. ,,Door het bouwplan voor ons uit te schuiven, is er geen duidelijkheid én behandelen we geen integraal plan meer", stelde Wim van der Zanden (Balans). ,,Er is gewoon geld nodig om dit plan te kunnen uitvoeren en het lijkt alsof de gemeenteraad voor het blok wordt gezet." Van der Zanden kreeg hierin bijval van het CDA. ,,We juichen deze plannen toe, het is een cadeau voor Boxtel. Maar de financiële onderbouwing ontbreekt doordat het bouwplan hierin niet is meegenomen."

De gemeenteraadsleden deden diverse suggesties om dit op te lossen. Zo stelde Bart Louwers (D66) voor dat de dialoog moet worden aangegaan met omwonden en zo gezamenlijk tot een oplossing te komen. ,,Wellicht is het mogelijk minder woonlagen te realiseren en de benodigde appartementen op een groter oppervlakte te realiseren." Wethouder Peter van de Wiel kon zich daar niet in vinden: ,,Dat zou betekenen dat er deels in het park gebouwd moet worden. En dat heeft weer gevolgen voor het stadslandgoed."

Hoewel de meeste gemeenteraadsfracties onderkenden dat het bouwplan en de structuurvisie met elkaar verbonden zijn, zagen zij dat niet als een probleem. Waar de fractie Balans vond dat het college van B. en W. 'de hete aardappel voor zich uit duwt', stelden anderen dat in december - als het bouwplan wordt besproken - nog genoeg ruimte is om eventuele aanpassingen door te geven. ,,Door deze structuurvisie te steunen, geven we een signaal af. Het gaat erom dat wij achter het stadslandgoed staan", aldus Dave van de Ven (SP). Van den Einden: ,,Dit plan verdient het om aangenomen te worden. Het bouwplan ligt er nog niet en we kunnen dat dus ook niet beoordelen."

De fracties Balans en CDA dienden nog een motie in waarin ze het college van B. en W. opriepen de visie nu niet vast te stellen omdat er te veel onduidelijkheid is over de 'rode ontwikkeling'. De overige raadsfracties volgden het advies van wethouder Van de Wiel op die de motie ontraadde. De structuurvisie werd met brede steun aangenomen, CDA stemde tegen. Balans legde een stemverklaring af.

FOTO BOVEN: In 2013 werden er allerlei activiteiten rond ridders gehouden in het park van kasteel Stapelen.